Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κίνα: Ανακαλύφθηκε ο τάφος της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού

Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο μίας γυναίκας πολιτικού του 7ου αιώνα, μίας από τις πιο ισχυρές φιγούρες στην κινέζικη ιστορία...


Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο μίας γυναίκας πολιτικού του 7ου αιώνα, μίας από τις πιο ισχυρές φιγούρες στην κινέζικη ιστορία.

Η Σανγκγουάν Γουαν' ερ έζησε από το 664 έως το 710, όταν στην Κίνα κυβερνούσε η δυναστεία των Τανγκ και θεωρείται η πρώτη κινέζα «πρωθυπουργός». Υπήρξε στενή σύμβουλος της πρώτης κινέζας αυτοκράτειρας, Γου Ζετιάν.

Είχε, μάλιστα, παντρευτεί τον γιο της αυτοκράτειρας, ενώ διατηρούσε σχέση με τον εραστή της Γου Ζετιάν, αλλά και με τον ανιψιό της.

Όταν η αυτοκράτειρα έμαθε πως η σύμβουλός της συνδεόταν ερωτικά με τον εραστή της, ζήτησε να χαραχτεί στο μέτωπο της Σανγκγουάν Γουαν' ερ ένα λουλούδι. Το λουλούδι αυτό την έκανε ακόμα πιο ελκυστική στους συντρόφους της.

Μετά από μία σειρά φόνων, πραξικοπημάτων και μηχανορραφιών στους αυτοκρατορικούς διαδρόμους, ο σύζυγος της Σανγκγουάν Γουαν' ερ, Λι Σιάν, ανέλαβε καθήκοντα αυτοκράτορα για μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Λι Σιάν δολοφονήθηκε τελικά από την πρώτη του σύζυγο, η οποία πραγματοποίησε πραξικόπημα, προκειμένου να πάρει τον θρόνο. 

Η σφετερίστρια του θρόνου εκδιώχθηκε με τη σειρά της από τον Λι Λονγκγί, ο οποίος καταδίκασε σε θάνατο τόσο την πρώτη σύζυγο του Λι Σιάν, όσο και την Σανγκγουάν Γουαν' ερ.

Ο Λι Λονγκγί κυβέρνησε την Κίνα επί 43 χρόνια με το όνομα Τανγκ Σουανζόνγκ.

Η ανακάλυψη του τάφου της ισχυρής κινέζας πολιτικού κοντά στο αεροδρόμιο της Σιανγιάνγκ, στα βόρεια της επαρχίας Σαανσί, επιβεβαιώνεται από μια επιτύμβια πλάκα, αναφέρει ο ραδιοφωνικός σταθμός China Radio στον ιστότοπό του.

Φωτογραφίες από τις εκσκαφές δείχνουν ότι ο τάφος περιέχει θόλους και κεραμικά άλογα.

«Η ανακάλυψη του τάφου με την επιτύμβια πλάκα είναι πολύ σημαντική για τη μελέτη της δυναστείας των Τανγκ» σχολίασε ο Ντου Γουενγιού, ιστορικός που μελετά την περίοδο αυτή της ιστορίας της Κίνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον τάφο δεν βρέθηκε κανένα χρυσό ή ασημένιο αντικείμενο, ούτε ολόκληρα οστά.

Ο τάφος ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται σε «επίσημη καταστροφή» που οργανώθηκε «σε μεγάλη κλίμακα», όπως σημείωσε από την πλευρά του ο ερευνητής Γκενγκ Κινγκάνγκ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων China News Service.

Η Σανγκγουάν Γουαν' ερ, η ζωή της οποίας μεταφέρθηκε στην κινεζική τηλεόραση τη δεκαετία του 1990, ήταν επίσης γνωστή για την ποίησή της.


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια