Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έλλειψη πόρων για αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία

«Δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων στις εφορείες αρχαιοτήτων και τα μουσεία για λει...



«Δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων στις εφορείες αρχαιοτήτων και τα μουσεία για λειτουργικά έξοδα όλο το 2013. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει ούτε βενζίνη να κινηθούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα ούτε πετρέλαιο για θέρμανση τον χειμώνα ούτε υλικά καθαριότητας για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους», κατήγγειλε η πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), Δέσποινα Κουτσούμπα.


Σε ενημέρωση που έκανε την Τρίτη στους δημοσιογράφους μίλησε για σχέδιο καταρράκωσης του κύρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και επισήμανε πως «η μόνη θετική εξέλιξη είναι ότι το Ταμείο θα μπορεί πλέον να πληρώνει απευθείας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ». 

Παράλληλα, η κυρία Κουτσούμπα σημείωσε πως «για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, συχνά βάζουμε χρήματα από την τσέπη μας ή ζητάμε ακόμα και προσωπικές χάρες».

Η «διαθεσιμότητα» και οι απολύσεις αποτελούν, κατά τους αρχαιολόγους, ένα ακόμα μείζον πρόβλημα καθώς, όπως ειπώθηκε, δεν έχει γίνει καμία πραγματική αξιολόγηση στις δομές του ΥΠΠΟΑ. 

Για το κτίριο της Μπουμπουλίνας

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Τουρισμού (ΠΟΕ - ΥΠΠΟ) αναφέρθηκε στο δελτίο του ΤΑΙΠΕΔ περί «αξιοποίησης» 28 ακινήτων του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και το κτίριο που στεγάζεται το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, από δύο πλειοδότριες εταιρείες. 

«Με τα νέα δεδομένα, όχι μόνο χάνεται το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, αλλά και αυξάνονται κατακόρυφα τα έξοδα, καθώς το ΥΠΠΟΑ θα υποχρεωθεί να μισθώνει το δικό του, μέχρι σήμερα, κτίριο. Εκτός και αν αφεθεί η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία να κάνει έξωση και βρεθούμε υπηρεσίες και πολιτική ηγεσία στο δρόμο», γράφει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕ - ΥΠΠΟ, τονίζοντας ότι «το ΥΠΠΟΑ πρέπει να στεγαστεί σε κτίριο που θα συνάδει με την αποστολή του και θα συνδυάζει το διοικητικό έργο, την εξυπηρέτηση του πολίτη και τις πολιτιστικές δραστηριότητες ταυτόχρονα».

Ο πολιτισμός βαρίδι για το υπ. Αιγαίου

Όταν τον περασμένο Απρίλιο έγινε το συνέδριο για τις Νησιωτικές Ταυτότητες και τη συμβολή της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην έρευνα - ανάδειξη του πολιτισμού του αρχιπελάγους, πολλοί αρχαιολόγοι ήταν ευχαριστημένοι. Ήλπιζαν ότι τουλάχιστον αυτό θα έχει συνέχεια. Τώρα ανησυχούν για τη συρρίκνωση της δράσης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ) στον τομέα της πολιτιστικής διασύνδεσης και ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών.

Ενδιαφέρουσες ανασκαφές

Στο κάτω κάτω τα κονδύλια του συγκεκριμένου υπουργείου βοήθησαν ανασκαφές όπως στα Ροδαφνίδια, στο Λισβόρι της Λέσβου, στο Ιερό του Απόλλωνα στην αρχαία Αλάσαρνα της Κω, στην Ηφαιστία Λήμνου, στους αρχαιολογικούς χώρους της Αμοργού, στο Βαθύ της Αστυπάλαιας, στην Κύθνο, στο Δεσποτικό της Πάρου, στην Παλαιόπολη Άνδρου, συνέβαλαν στο τεράστιο έργο του Ακρωτηρίου Θήρας, στην ολοκλήρωση του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους κ.ά. Ενα μέρος μόνο της δουλειάς που πραγματοποιείται στις περιοχές πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην άγονη γραμμή.

Ίσως σε μια τέτοια εποχή, για κάποιους δεν σημαίνει τίποτα η δημιουργία ενός αρχαιολογικού χώρου σύγχρονων απαιτήσεων σε κάθε νησί, η ένταξη των μνημείων σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό τουριστικών διαδρομών, οι εκθέσεις, οι εκδόσεις, ο εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών, οι παραστάσεις ομάδων, η ερασιτεχνική δημιουργία.

Η «Συνάντηση» που πραγματοποιείται από το 1988 σε διαφορετικά αιγαιοπελαγίτικα νησιά, έδωσε τη δική της ώθηση. Για τον αθηναϊκό εγωκεντρισμό μας μοιάζουν όλα μικρά, όμως 700 άτομα (συντελεστές και ηθοποιοί) να δίνουν ζωή στα νησιά μετά την τουριστική περίοδο συμβάλλοντας σ’ ένα δημιουργικό διάλογο, δεν είναι μικρή υπόθεση. Οπως άλλωστε το «Θέατρο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή».

Αυτά και πολλά ακόμη αναστατώνουν τον Σύλλογο Υπαλλήλων υπουργείου Αιγαίου αλλά και άλλους έξω απ’ αυτόν. Μέσα στο γενικότερο κλίμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου και των διαθεσιμοτήτων, πολλοί αντιλαμβάνονται περισσότερο ως βαρίδια παρά ως νησιωτική ανάπτυξη τα καλά που έγιναν ώς τώρα. Γι’ άλλους πάλι, ίσως, είναι αποκλειστική υπόθεση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ο πολιτισμός. Ομως κι εκείνο ζει τις δικές του εκπτώσεις.

Το υπουργείο Αιγαίου θέλει να πετάξει από πάνω του όσα θεωρεί περιττά και το καθ’ ύλην αρμόδιο, το ΥΠΠΟΑ, δεν έχει σαφή πολιτική εδώ και χρόνια για όσα του ανήκουν. Και ο πολιτισμός στη γωνία καταρρακωμένος θεατής.


Πηγή: Το Βήμα , Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια