Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκός αετός σε εξαιρετική κατάσταση ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ένα εξαιρετικό ρωμαϊκό γλυπτό με τη μορφή ενός αετού που έχει πιάσει ένα φίδι, το οποίο σπαρταράει στο...


Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ένα εξαιρετικό ρωμαϊκό γλυπτό με τη μορφή ενός αετού που έχει πιάσει ένα φίδι, το οποίο σπαρταράει στο ράμφος του.



Το γλυπτό ανακαλύφθηκε σε μια τοποθεσία στο Σίτι του Λονδίνου, πριν από την κατασκευή ενός ξενοδοχείου από την Scottish Widows Investment. Η ανασκαφική ομάδα από το MOLA (Museum of London Archaeology) ήταν αρχικά διστακτική στο να ανακοινώσει την ανακάλυψη και να υποστηρίξει την ρωμαϊκή προέλευση της, λόγω της απροσδόκητα εξαιρετικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το γλυπτό.

Η μάχη του καλού με το κακό

Οι ειδικοί έχουν πλέον επιβεβαιώσει ότι το γλυπτό χρονολογείται στον 1ο ή 2ο αιώνα μ.Χ.. Οι απεικονίσεις αετών και φιδιών είναι συνήθως ρωμαϊκής εμπνεύσεως, αλλά το πιο κοντινό γλυπτό που μπορεί να συγκριθεί με αυτό προέρχεται από την Ιορδανία. Το άγαλμα συμβολίζει την μάχη του καλού, ο αετός, ενάντια στο κακό, το φίδι. Αυτό το θέμα είναι αρκετά κοινό σε ταφικά έθιμα της εποχής. Επιπλέον, ένα σημαντικό ρωμαϊκό νεκροταφείο είναι γνωστό ότι βρισκόταν στην περιοχή ευρέσεως του αγάλματος. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το γλυπτό κοσμούσε ένα πλούσιο μαυσωλείο, τα θεμέλια του οποίου επίσης ήρθαν στο φως. Η έλλειψη της διάβρωσης στο άγαλμα επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία, όπως και η έλλειψη λεπτομερειών στο πίσω μέρος του. Γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποτε ήταν τοποθετημένο σε μια εσοχή.

Το άγαλμα χρονολογείται μεταξύ του 1ου και του 2ου αιώνα μ.Χ.
και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.
Το γλυπτό κατατάσσεται από τους ειδικούς «μεταξύ των καλύτερων διατηρημένων αγαλμάτων της Ρωμαϊκής Βρετανίας», όπου η επιδεξιότητα του γλύπτη είναι εμφανής: η διχαλωτή γλώσσα του φιδιού και τα επιμέρους φτερά του αετού είναι ευδιάκριτα ακόμα και σήμερα. Με διαστάσεις 65 εκατοστά ύψος και 55 εκατοστά πλάτος, το γλυπτό είναι φτιαγμένο από ασβεστόλιθο από την περιοχή Cotswolds. Ένα πολύ γνωστό και διάσημο ρωμαϊκό εργαστήριο γλυπτικής λειτουργούσε στην περιοχή, αλλά τα εξαίρετα έργα τους είναι λιγοστά και αποσπασματικά.

Σπάνια τα επιτύμβια γλυπτά

Ο Michael Marshall, ειδικός της MOLA δήλωσε: «Ο αετός είναι ένα κλασικό ρωμαϊκό σύμβολο και αυτό το νέο εύρημα μας παρέχει μια συναρπαστική εικόνα για τους κατοίκους του Ρωμαϊκού Λονδίνου, αποδεικνύοντας την εξοικείωσή τους με την εικονογραφία του ευρύτερου κλασικού κόσμου. Επιτύμβια γλυπτά από την πόλη είναι πολύ σπάνια και το συγκεκριμένο γλυπτό, ίσως μέσα από ένα μαυσωλείο, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς τα νεκροταφεία και οι τάφοι που κατέκλυσαν τους δρόμους έξω από την πόλη ήταν διακοσμημένα».

Ο καθηγητής Martin Henig δήλωσε: «Το γλυπτό είναι εξαιρετικής ποιότητας, ίσως το καλύτερο γλυπτό από Ρωμανό-βρετανικό καλλιτέχνη που βρέθηκε ποτέ στο Λονδίνο και σίγουρα ανάμεσα στα καλύτερα σωζόμενα αγάλματα της Ρωμαϊκής Βρετανίας. Η κατάστασή του είναι εξαιρετική: το σκάλισμα είναι όπως της πρώτης μέρας όταν το γλυπτό βγήκε από το εργαστήριο. Το μόνο που έχει χαθεί είναι το χρώμα της επιφάνειας, πιθανότατα όταν το γλυπτό παρασύρθηκε και χώθηκε στο χαντάκι»

Το αντικείμενο θα εκτεθεί για 6 μήνες στο Μουσείο του Λονδίνου από την 30η Οκτωβρίου 2013 , έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να θαυμάσει αυτό το σπάνιο και αξιόλογο γλυπτό σε όλο του το μεγαλείο.


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια