Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κορινθιακό κιονόκρανο ανακαλύφθηκε στην Τουρκία

Κατά τις ανασκαφές στο Ναό του Αδριανού στην περιοχή Erdek της βορειοδυτικής επαρχίας Balıkesir της Τουρκίας, ανακαλύφθηκε το μεγαλύτ...


Κατά τις ανασκαφές στο Ναό του Αδριανού στην περιοχή Erdek της βορειοδυτικής επαρχίας Balıkesir της Τουρκίας, ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κορινθιακού ρυθμού κιονόκρανο του κόσμου σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Το κιονόκρανο χρονολογείται από τη Ρωμαϊκή περίοδο.


Ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Nurettin του τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Atatürk δήλωσε ότι οι φετινές ανασκαφές στο ναό ξεκίνησαν στις 15 Αυγούστου και θα λήξουν στις 8 Οκτωβρίου. Στις ανασκαφές συμμετέχουν ομάδα 30 εργαζομένων, καθώς και πανεπιστημιακά μέλη και φοιτητές, προσθέτοντας ότι οι εργασίες επικεντρώθηκαν στο δυτικό τμήμα του ναού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα διακοσμημένα αρχιτεκτονικά μέρη, οι ανασκαφές αποκάλυψαν σπασμένα μέρη αγαλμάτων, το νύχι της ενός γιγαντιαίου αετού και το κεφάλι ενός ταύρου που προέρχονται πιθανότατα από τις ζωφόρους του ναού.

«Στο Ναό του Αδριανού, ο οποίος είναι ίσος σε μέγεθος με αυτόν του Απόλλωνα στα Δίδυμα και της Άρτεμης στην Έφεσο, υπάρχει χρήση διαφόρων υλικών στη διακόσμηση του. Επίσης, τα κιονόκρανα του ναού έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής σε θραύσματα, αλλά φέτος βρέθηκε ένα άθικτο κιονόκρανο ως ενιαίο κομμάτι. Ο Ναός του Αδριανού έχει μήκος 116,2 μέτρα. Οι άλλοι ναοί έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος, αλλά σε αυτόν του Αδριανού, οι διακοσμήσεις γίνονταν με κόκκινα και μπλε χρώματα ενώ τα μαλλιά των γυναικείων αγαλμάτων ήταν διακοσμημένα με χρυσό».

Ο Koçhan δήλωσε ότι τα φετινά ευρήματα είναι διαφορετικά και σημαντικά για τον αρχαιολογικό κόσμο. «Όπως αυτό το κορινθιακό κιονόκρανο, το οποίο έχει σχεδόν 20 μέτρα ύψος και αποτελεί ένα από τα τρία κιονόκρανα του ναού» .

Ο μεγαλύτερος κίονας ναού


«Το μεγαλύτερο κιονόκρανο ναού στον κόσμο βρέθηκε στο Balikesir», προσθέτει ο Kochan και συνεχίζει: «Με διάμετρο 1,9 μέτρα και ύψος 2,50 μέτρα, αυτό είναι το μεγαλύτερο και πιο κομψό κιονόκρανο κορινθιακού ρυθμού που έχει ανακαλυφθεί ποτέ εντός των συνόρων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κιονόκρανο κορινθιακού ρυθμού με τέτοιες διαστάσεις. Όταν το συγκρίνουμε με τον Ναό του Δία στο Baalbek του Λιβάνου, ο οποίος θεωρείται ως ο μεγαλύτερος και ο πιο μεγαλοπρεπής ναός κορινθιακού ρυθμού παγκοσμίως, ο Ναός του Αδριανού είναι πιο εντυπωσιακός. Αυτός ο ιστορικός κίονας θα συνεισφέρει σημαντικά στον τουρισμό της χώρας».


Δεν υπάρχουν σχόλια