Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τιμή για το διαπρεπή συντηρητή

Εξαιρετικά σημαντικό έργο προσφέρει στον πολιτισμό ο κορυφαίος και πολυβραβευμένος Βολιώτης συντηρητής Τάσος Μαργαριτώφ, ο οποίος θα τιμηθ...

Εξαιρετικά σημαντικό έργο προσφέρει στον πολιτισμό ο κορυφαίος και πολυβραβευμένος Βολιώτης συντηρητής Τάσος Μαργαριτώφ, ο οποίος θα τιμηθεί σήμερα σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυσή του, διοργανώνει, συγκεκριμένα, εκδήλωση για τον τομέα της Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 6:30μ.μ. στο κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΙΤΠΠΑ) Αγίων Ασωμάτων 33 και Ψαρομιλίγκου 21, στο Θησείο. Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι κορυφαίοι συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης Τάσος Μαργαριτώφ  και  Σταύρος Μπαλτογιάννης. 

Τα άξια χέρια του Τάσου Μαργαριτώφ και η διορατικότητά του έχουν διασώσει πολλά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων κατέχει εξέχουσα θέση το περίφημο κόκκινο ύφασμα της Βεργίνας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1958 έως το 1992, οπότε και αποχώρησε με το βαθμό του Διευθυντή - Επιθεωρητή. Διετέλεσε επίσης μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Κατέχει τον αριθμό 1 στην Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος του συντηρητή στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, προσέφερε έργο τεράστιο σε εθνικό  και διεθνές επίπεδο. Εργάστηκε ακούραστα στη συντήρηση τοιχογραφιών, εικόνων, ψηφιδωτών, αρχαιολογικών αντικειμένων και νεοκλασικών κτιρίων, ως υπεύθυνος πολυάριθμων συνεργείων συντηρητών. Το Φεβρουάριο του 2001 τιμήθηκε από το ICOMOS για την προσφορά του στον πολιτισμό και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδος.

Από τις σημαντικότερες εργασίες  του είναι η συντήρηση έργων αρχαίων χρόνων στη Σαντορίνη, στη Βεργίνα, στη Δήλο,  στο Λευκαντή,  στο Βόλο, στην Αγχίαλο και αλλού. Συντήρησε τοιχογραφίες Παλαιοχριστιανικών, Βυζαντινών, Μεταβυζαντινών χρόνων, στην Ιταλία, στη Santa Maria Antiqua του 7ου αιώνα στη Ρώμη και σε κρύπτες ερημιτών του 12ου αιώνα στο Poggiardo και στη Gravina, στα Ιεροσόλυμα και σε άλλες τοποθεσίες στους Άγιους Τόπους, καθώς και σε εκατοντάδες ναούς στην Ελλάδα , στο Μυστρά, στα Μετέωρα, στη Θεσσαλία γενικά, στα Κύθηρα, στην Αττική, στο Γεράκι Λακωνίας, στην Κέρκυρα και αλλού.

Συντήρησε εικόνες Παλαιοχριστιανικών, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών χρόνων στο Σινά, στα Ιεροσόλυμα, στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και  αλλού. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη συστηματική καταγραφή και φωτογράφηση των εικόνων της Μονής του Σινά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η πολύ σημαντική, εγκαυστική εικόνα του Χριστού, την οποία αυτός  πρώτος, χρονολόγησε στον 6ον μχ αιώνα. Επίσης εργάστηκε στη συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου νεοκλασικών κτιρίων, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αρσάκειο, στο Ιλίου Μέλαθρο, στην Αγροτική Τράπεζα και σε πολλά άλλα. 

Εκπαιδευτική προσφορά

Στον τομέα της έρευνας η προσφορά του ήταν πολύ σημαντική. Ενδεικτικά αναφέρονται, η πρωτότυπη μέθοδος του για τον αποχωρισμό επάλληλων ζωγραφικών στρωμάτων σε εικόνες,  καθώς επίσης και το σύστημα που αυτός επινόησε για τη συσκευασία αρχαιοτήτων, με στόχο την αποτελεσματική προστασία τους από φυσικούς κινδύνους,  όσο και κατά τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα δραστήριος υπήρξε ο Τάσος Μαργαριτώφ ως προς την εκπόνηση επιστημονικών μελετών και ως προς τη συμμετοχή του σε πανελλήνια και σε διεθνή συνέδρια με αντικείμενο τη συντήρηση Έργων Τέχνης. Τέλος, μεγάλη υπήρξε η προσφορά του στον εκπαιδευτικό τομέα, όπου συγκέντρωσε γύρω του νέους ανθρώπους με κέφι για μάθηση, στους οποίους κατάφερε να εμπνεύσει το δικό του πάθος για τη συντήρηση των αντικειμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ άλλων δίδαξε και διδάσκει συντήρηση στη σχολή του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών, στο ΙΕΚ ΠΕΤΡΑ, στο ΔΙΕΚ ΒΟΛΟΥ, στη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολις  Δημητριάδος στο Τμήμα Συντηρήσεως Έργων Ζωγραφικής, καθώς και σε πολλά σεμινάρια.

Ο Τάσος Μαργαριτώφ,  ο ευαίσθητος άνθρωπος, ο συνάδελφος δραστήριος και πολυπράγμων και σήμερα, όπως σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, αποτελεί παραδειγματική προσωπικότητα και σημείο αναφοράς για όλους τους νέους συντηρητές που θα προωθήσουν στο μέλλον, το έργο της συντήρησης αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. 


Πηγή: Γ. Υδραίου, Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια