Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λ. Μενδώνη: Δεν κινδυνεύει το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

Σε απένταξη από το ΕΣΠΑ και οριστική ματαίωση οδηγείται το έργο του αρχαιολογικού κτηματολογίου, συνολικού προϋπολογισμού 7,2 εκατ. ε...



Σε απένταξη από το ΕΣΠΑ και οριστική ματαίωση οδηγείται το έργο του αρχαιολογικού κτηματολογίου, συνολικού προϋπολογισμού 7,2 εκατ. ευρώ. 

Ο διαγωνισμός για το κύριο έργο της κτηματογράφησης των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, των καθορισμένων ζωνών προστασίας τους, όπως επίσης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού, βρίσκεται σε νεκρό σημείο.

Αρμόδιοι τεχνικοί παράγοντες που παρακολουθούν το θέμα σημειώνουν ότι, ενώ οι προθεσμίες «τρέχουν» και από τη νέα χρονιά το έργο οδηγείται εκτός χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, εδώ και πολλούς μήνες δεν υπάρχει καμία ενέργεια από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την ολοκλήρωση ή ματαίωση του σχετικού διαγωνισμού και εν τέλει την προώθηση και υλοποίηση του έργου.

Οι ίδιοι κύκλοι συνδέουν την απραξία για το αρχαιολογικό κτηματολόγιο αφ' ενός μεν με υπόγειο πόλεμο εταιρειών μελετών και ψηφιακών αποτυπώσεων, που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, με σημείο αναφοράς την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) Α.Ε. του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφ' ετέρου δε με ενδεχόμενη γενικότερη κυβερνητική στόχευση, να μην γίνει η κτηματολογική καταγραφή των αρχαιολογικών χώρων και της περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού, που διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα της, ώστε να είναι εύκολη η υπαγωγή της σε μηχανισμούς εκποίησης, όπως το ΤΑΙΠΕΔ.


Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του Κτηματολογίου, με μελέτες κτηματογράφησης συνολικού ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, έχει μπλοκάρει εδώ και πέντε χρόνια, εξαιτίας κυρίως των ενστάσεων και των αλλεπάλληλων δικαστικών προσφυγών μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος με βάση το νέο νόμο 4164/2013, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στη Βουλή, επιχειρεί μέσω της ΕΚΧΑ Α.Ε. να ξεμπλοκάρει παλαιές και νέες μελέτες υποσχόμενο ότι θα ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο για ολόκληρη τη χώρα μέχρι το 2020.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται σχετικά ότι το αρχαιολογικό κτηματολόγιο θα μπορούσε να προωθεί παράλληλα, να ολοκληρωθεί εντός διετίας και εν συνεχεία να ενσωματωθεί κανονικά στο βασικό έργο του κτηματολογίου. Πολύ περισσότερο, που η πρώτη ενότητα του έργου, καταχώρισης δεδομένων των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, όπως επίσης η δεύτερη ενότητα δημιουργίας πληροφοριακού συστήματος του έργου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, ενώ το κύριο έργο υλοποίησης του αρχαιολογικού κτηματολογίου βρίσκεται στον αέρα.

Σε αντίθεση έρχεται η κατηγορηματική απάντηση της γγ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για την πορεία του αρχαιολογικού κτηματολογίου.

«Δεν τίθεται θέμα απένταξης» από το ΕΣΠΑ, είπε η κ. Μενδώνη, σημειώνοντας ότι το έργο εξελίσσεται κανονικά. 

«Υπάρχει καθυστέρηση σε ένα επιμέρους έργο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το συνολικό έργο του κτηματολογίου δεν προχωρεί» δήλωσε, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα για απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ.


Πηγή: Το Βήμα, Α. Δεμερτζής, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια