Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ψαράς αφήνει πίσω του αρχαίο «θησαυρό»

Όλα ξεκίνησαν με ένα τηλεφώνημα από την Osnat Lester, κάτοικο της Poriya Illit στην Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ). 



Όλα ξεκίνησαν με ένα τηλεφώνημα από την Osnat Lester, κάτοικο της Poriya Illit στην Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ). 

«Στην αποθήκη μου», είπε, «υπάρχουν κιβώτια γεμάτα αρχαία αγγεία που μου άφησε ένας ψαράς, συγγενής μου. Θέλω να τα παραδώσω στο κράτος, αλλά είναι σημαντικό για μένα να γνωρίζουν τα εγγόνια μου που θα βρίσκονται στο μέλλον».

Δύο αρχαιολόγοι μετέβησαν στο σπίτι της Lester, όπου έκπληκτοι ανακάλυψαν έναν πραγματικό αρχαιολογικό θησαυρό: μεγάλος αριθμός άθικτων αρχαίων αμφορέων από διαφορετικές εποχές, τυλιγμένα σε σεντόνια και κομμάτια υφάσματος.

Οι αμφορείς αποτελούσαν προφανώς το εμπόρευμα αρχαίων πλοίων που βυθίστηκαν στη θάλασσα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Καλύφθηκαν από ένα στρώμα που περιλαμβάνει κοχύλια και κιμωλία ιζήματος, τυπικά στοιχεία όλων των ευρημάτων που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αμφορείς χρονολογείται στη βιβλική περίοδο πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Πολλοί από αυτούς χρονολογούνται στη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο. Το ΙΑΑ επαίνεσε την Lester για την πράξη της και της υποσχέθηκε ότι οι αμφορείς θα εκτεθούν στο ευρύ κοινό.


Δεν υπάρχουν σχόλια