Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έκθεση «Ιπποκρατική Ιατρική δια μέσου των αιώνων»

Έκθεση με τίτλο «Ιπποκρατική ιατρική διά μέσου των αιώνων» διοργανώνουν η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Ιατρική Σχολή του Παν...



Έκθεση με τίτλο «Ιπποκρατική ιατρική διά μέσου των αιώνων» διοργανώνουν η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω από σήμερα έως 1 Μαρτίου, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο. 


Ο θεός Ασκληπιός θεραπεύει μία εγκοιμισμένη ασθενή. Πίσω του η Υγεία, αριστερά η οικογένεια της ασθενούς.  Από το του Ασκληπιείο Πειραιά, 4ος αι. π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.


Η έκθεση αφορά την ιστορία, τη μεθοδολογία και την κληρονομιά της ιπποκρατικής ιατρικής και περιλαμβάνει πρωτότυπα και αντίγραφα αντικειμένων που σχετίζονται με την ιατρική πρακτική (ανάγλυφα αναθήματα, προτομές, χειρουργικά εργαλεία, νομίσματα, εικονογραφημένες εκδόσεις). Συνοδεύεται δε από επεξηγηματικά κείμενα, στα οποία παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή ποικίλων εκφάνσεων σχετικά με τις πρακτικές ίασης κατά την αρχαιότητα (Ασκληπιεία, ιπποκράτειος όρκος, ιατρική ορολογία, εξεταστικές μέθοδοι κ.ά.), καθώς και στη διαχρονική επιβίωση των αρχών της ιπποκρατικής ιατρικής και δεοντολογίας έως και σήμερα. 

Τα Γιάννενα αποτελούν ένα σταθμό στην περιοδεύουσα παρουσίαση της έκθεσης σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Απεικόνιση του Ιπποκράτη (460-370 π.Χ.) σε βυζαντινό χειρόγραφο του 1341-5, Cod. Grec. 2144, Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Παρίσι.


Η έκθεση έχει ήδη παρουσιασθεί με επιτυχία στη Διεθνή Έκθεση EXPO 2010 στη Σαγκάη, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Αθήνα, στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, ενώ επόμενοι σταθμοί αποτελούν το Παρίσι και η Ζυρίχη. Πέραν αυτού τα 34 έντυπα πανέλα (65x180 εκ.) θα παραμείνουν οριστικά στο Μουσείο Ιστορίας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς η έκθεση αυτή επανατυπώθηκε για να μπορεί να παραμείνει οριστικά στην Ήπειρο. 

 Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Δεν υπάρχουν σχόλια