Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Υποβρύχια έρευνα στη βυζαντινή βασιλική της Νίκαιας

Μια επαγγελματική ομάδα δυτών καταδύθηκε και φωτογράφησε την πρόσφατα ανακαλυφθείσα υποβρύχια βασιλική στον βυθό  της λίμνης στη Νί...



Μια επαγγελματική ομάδα δυτών καταδύθηκε και φωτογράφησε την πρόσφατα ανακαλυφθείσα υποβρύχια βασιλική στον βυθό  της λίμνης στη Νίκαια της Τουρκίας. Αποτελεί σπάνια πολιτιστική κληρονομιά, σύμφωνα με αξιωματούχους τους τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού.

Η πρώιμη βυζαντινή βασιλική, η οποία φέρει ίχνη πρώιμης βυζαντινής αρχιτεκτονικής, βρέθηκε περίπου 20 μέτρα από την ακτή κατά τη διάρκεια εναέριας φωτογράφισης της περιοχής.

Μια επαγγελματική καταδυτική ομάδα, η οποία έφτασε στη βορειοδυτική επαρχία της Νίκαιας μετά από πρόσκληση του Δήμου Προύσας, μαζί με μια ομάδα από το Anatolia Agency, σάρωσαν το κτίριο. Οι ειδικοί της καταδυτικής ομάδας προέβησαν σε τεχνικές παρατηρήσεις και μετρήσεις στο κύριο σώμα της βασιλικής.

Η καταδυτική ομάδα, στην οποία μετείχαν ο διευθυντής υποβρύχιας φωτογραφίας Tahsin Ceylan, η ενάλια αρχαιολόγος Emre Savaş και ο κάτοχος υποβρύχιου ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση Şahika Ercüment, πήγε στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκε η βασιλική.

Η ομάδα, στην οποία μετείχαν αρχαιολόγοι από την Διεύθυνση Μουσείων της Νίκαιας, παρέμεινε κάτω από το νερό για 2,5 περίπου ώρες. Τα δωμάτια και τα τρία κλίτη της βασιλικής, ερευνήθηκαν και φωτογραφήθηκαν από κοντά.

Ο Ercümen δήλωσε ότι είναι συνηθισμένος να βουτάει σε βαθιά νερά κατά την διάρκεια προσπαθειών καταγραφής, αλλά το βάθος της βυθισμένης βασιλικής ήταν πολύ ρηχό για αυτόν, αλλά αρκετά  βαθύ από ιστορική άποψη: «Αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για κάποιον να βουτήξει σε ένα τέτοιο σημείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον Χριστιανισμό. Μια καλή επιστημονική ομάδα δημιουργήθηκε εδώ, στην οποία εντάχθηκα ως δύτης ελεύθερης κατάδυσης. Πιστεύω ότι πολλοί λάτρεις της ιστορίας και των θαλάσσιων αθλημάτων θα έρθουν εδώ για να βουτήξουν τις επόμενες ημέρες»

Ο διευθυντής φωτογραφίας Ceylan δήλωσε ότι εργάζονται για το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει τίποτα για τα υποβρύχια αρχαιολογικά ευρήματα, των οποίων τα στοιχεία θα παραδώσει στο μουσείο.


«Οι ειδικοί του μουσείου θα αξιολογήσουν τα δεδομένα που συλλέξαμε κάτω από το νερό. Θα είναι η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να κηρύξει την περιοχή ως προστατευόμενη ή να τη χρησιμοποιήσει για καταδυτικούς σκοπούς. Ως υποβρύχιος δύτης, ελπίζω ότι θα συμβάλει στον καταδυτικό τουρισμό», δήλωσε ο Ceyla.

Ο Kubilay Kılıç,  μέλος της Υποβρύχιας Καταδυτικής Αθλητικής Ομοσπονδίας της Τουρκίας δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη εκκλησία με τοίχους, πάχους ενός μέτρου. Επισήμανε ότι η βασιλική θα πρέπει να προστατευθεί προσθέτοντας ότι «Λέγεται ότι έχει μια ιστορία 1.600 ετών. Έχει ημικυκλική αψίδα στην είσοδο και δύο κλίτη. Είναι ένα πολύ όμορφο πολιτιστικό μνημείο»

Κατέρρευσε κατά τη διάρκεια σεισμού

Αρχαιολόγοι, ιστορικοί και ιστορικοί της τέχνης, οι οποίοι εργάζονται για την βασιλική εκτιμούν ότι το κτίριο κατέρρευσε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού που σημειώθηκε στην περιοχή το 740. Ανακάλυψαν ότι χτίστηκε προς τιμήν του Αγίου Νεοφύτου, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 16 ετών από τους Ρωμαίους στρατιώτες το 303 πριν το Διάταγμα του Μιλάνου.

Ο καθηγητής Mustafa Şahin, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Uludağ δήλωσε ότι έχουν συλλεχθεί σημαντικές πληροφορίες για τη βασιλική. «Η εκκλησία χτίστηκε τον 4ο - 5ο  αιώνα επειδή έχει ομοιότητα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια», δήλωσε.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι έχει ξανασυναντήσει το όνομα «Άγιος Νεόφυτος», προσθέτοντας ότι «ο Νεόφυτος είναι μεταξύ των αγίων και ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι μαρτύρησαν κατά την εποχή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Γαλέριου, όταν ήταν συνηθισμένες οι απαγορεύσεις και οι ποινές κατά των χριστιανών. Σύμφωνα με τις πηγές, ήταν ένας άγιος ο οποίος σκοτώθηκε από τους Ρωμαίους στρατιώτες το 303, δέκα χρόνια πριν το Διάταγμα του Μιλάνου, που απελευθέρωσε τον Χριστιανισμό»

Σύμφωνα με τον Şahin η εκκλησία ανεγέρθηκε στο όνομά του στον τόπο ακριβώς όπου σκοτώθηκε. Πρόσθεσε ότι η ημερομηνία κατασκευής της βυζαντινής βασιλικής δεν έχει ακριβώς καθοριστεί, αλλά θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί μετά το 313.



Δεν υπάρχουν σχόλια