Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Ακαδημία Πλάτωνος, πάρκο όχι πολυχώρος


Στιγμιότυπο από δράση της Επιτροπής Κατοίκων στο πάρκο.
Έναν ανοιχτό χώρο γνώσης και αναψυχής, όπου η διασκέδαση δεν θα είναι συνώνυμο της κατανάλωσης και η ανάπτυξη δεν θα είναι ασύμβατη με την προστασία της φύσης και των μνημείων, οραματίζονται τα μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος για την περιοχή του αρχαιολογικού άλσους. 

Από το 2008, η Επιτροπή δραστηριοποιείται ενεργά για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πάρκο της Ακαδημίας -εγκατάλειψη, ανεπαρκείς υποδομές, απουσία φύλαξης κ.ο.κ.- αλλά και την επανοικειοποίηση του χώρου από τη γειτονιά, διοργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις. Όμως το τελευταίο διάστημα, το ενδιαφέρον της σχεδόν μονοπωλείται από την υπόθεση του εμπορικού κέντρου «Academy Gardens», που φιλοδοξεί να κατασκευάσει η γαλλικών συμφερόντων εταιρεία Artume στο οικόπεδο του παλιού εργοστασίου Μουζάκη, στην οδό Λένορμαν. Μολονότι απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο, το υπό σχεδιασμό οικοδόμημα -συνολικού υπέργειου εμβαδού 55.000 τ.μ.- θα είναι ορατό από σημεία του πάρκου.

Το οικόπεδο της Artume μετά την κατεδάφιση του παλιού εργοστασίου Μουζάκη.
Πέρα από τις πιθανές επιπτώσεις του πολυχώρου στις μικρές τοπικές επιχειρήσεις και το οδικό δίκτυο, τα μέλη της Επιτροπής εστιάζουν στο γεγονός πως προκειμένου να επιτραπεί η ανοικοδόμησή του, το συγκεκριμένο οικόπεδο έπρεπε πρώτα να εξαιρεθεί από το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα για την τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής. Το εν λόγω Π.Δ. προβλέπει τη μείωση του συντελεστή δόμησης και του ύψους των κτιρίων σε ολόκληρη την περιοχή, με στόχο την ανάπλασή της. Εντούτοις, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή, οι όροι δόμησης τροποποιούνται μόνο σε δύο από τους τρεις τομείς, που αναφέρονται στο Π.Δ., με αποτέλεσμα στο ακίνητο της Artume να επιτρέπεται η κατασκευή του προβλεπόμενου πολυχώρου. Παρακάμπτοντας την προηγηθείσα γνωμοδότηση του ΣτΕ, που έκρινε ότι οι προβλεπόμενοι όροι δόμησης «δεν προτείνονται νομίμως, διότι η περιοχή ευρίσκεται εγγύς του αρχαιολογικού χώρου», το διάταγμα εκδόθηκε στο ΦΕΚ τον περασμένο Απρίλιο. Στη σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρεται πως είναι σκόπιμο να εξετασθεί η σύνδεση του οικοπέδου με «πεζοδρόμους, ελεύθερους χώρους και αρχαιολογικούς χώρους».

Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής ήταν να προσφύγουν στο ΣτΕ, που εξέδωσε προσωρινή διαταγή για την παύση έκδοσης οικοδομικών αδειών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, τον Μάρτιο, υπογραμμίζοντας ότι «τμήμα του σχεδίου του διατάγματος εξακολουθεί να δομείται με τους υφιστάμενους όρους δόμησης, που δεν έχουν θεσπιστεί με γνώμονα την προστασία του αρχαιολογικού άλσους».


Πηγή: Χ. Σανούδου, Καθημερινή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου