Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο του Κλάους Πατρών. Τα κατάλοιπα ενός άγνωστου κόσμου στο τέλος εποχής

Μυκηναϊκό νεκροταφείο Κλάους Πατρών, Τάφος Β. Στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Π...



Μυκηναϊκό νεκροταφείο Κλάους Πατρών, Τάφος Β.
Στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών πραγματοποιείται διάλεξη του αρχαιολόγου Κώστα Πασχαλίδη (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) με τίτλο «Το μυκηναϊκό νεκροταφείο του Κλάους Πατρών. Τα κατάλοιπα ενός άγνωστου κόσμου στο τέλος εποχής». 

Η μελέτη του μυκηναϊκού νεκροταφείου του Κλάους Πατρών που ολοκληρώθηκε πρόσφατα απέδωσε ποικίλες όψεις μιας άγνωστης κοινωνίας στην περιφέρεια του Μυκηναϊκού κόσμου, λίγο πριν από τη δύση του.

Η πραγμάτευση του θέματος περιλαμβάνει με τρόπο ευσύνοπτο τα δεδομένα του υλικού πολιτισμού: τα έργα των τοπικών κεραμικών εργαστηρίων με την τοπική και την ευρύτερη διασπορά τους, καθώς και τη μεταλλοτεχνία της Αχαΐας, τα εισηγμένα ιταλικά χάλκινα αντικείμενα και το ρόλο της ΒΔ Πελοποννήσου στη διακίνησή τους προς τον υπόλοιπο μετανακτορικό κόσμο.

Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με την ανάλυση των άυλων δεδομένων: τα έθιμα ταφής, τα δημογραφικά στοιχεία του νεκροταφείου, τα ευρήματα της παλαιοπαθολογίας των νεκρών, τα σημεία της κοινωνικής διάκρισης όπως προκύπτουν από τους τρόπους ταφής και τα κτερίσματα, τα στοιχεία του οικογενειακού βίου, τις συνήθειες, τα στερεότυπα και τα αναπάντεχα ευρήματα μιας κοινωνίας, που παρά τη φιλόδοξη προσέγγισή μας, παραμένει ανώνυμη και σε μεγάλο βαθμό άγνωστη και αινιγματική.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 19:00 στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη).


Πηγή: Αιγεύς



Δεν υπάρχουν σχόλια