Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αγώνας για τα αυτονόητα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την πλημμελή λειτουργία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλ...

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την πλημμελή λειτουργία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, δηλαδή την έλλειψη πωλητέων ιδίως αυτών που να έχουν σχέση με τα κατά τόπους αρχαιολογικά μουσεία και τους χώρους, όπως επίσης με τα αναψυκτήρια, πολλά από τα οποία παραμένουν χρόνια ανοίκιαστα, αλλά και με τις αναγκαίες πιστώσεις για τους καθαρισμούς από τα χόρτα και την καθαριότητα των μουσείων, έθεσαν χθες στον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο οι έφοροι των 33 αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ανά την επικράτεια που καλούνται να εφαρμόσουν από την 1η Απριλίου το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας (8 π.μ.-8 μ.μ.).

Ήδη, κάποιες Εφορείες έχουν προχωρήσει στη διαδικασία πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού. Μία από αυτές είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων των Δελφών. Μάλιστα η έφορος Δελφών Νάνσυ Ψάλτη δηλώνει ότι βρίσκει θετική την πρωτοβουλία να ανοίξουν οι χώροι από τόσο νωρίς (πέρυσι άνοιξε τον Ιούνιο με διευρυμένο ωράριο μόνο ο αρχαιολογικός χώρος και όχι το μουσείο) και θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι «γίνονται 45 νέες προσλήψεις σε έναν τόπο που, κακά τα ψέματα, μαστίζεται από την ανεργία, όπως είναι οι Δελφοί». Γι' αυτό, οι τοπικοί παράγοντες χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο προσπαθεί έτσι να ανταποκριθεί στην παραπάνω τουριστική κίνηση που αναμένεται λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου. Όσο για τις αιτήσεις που δέχονται για φυλακτικό προσωπικό, είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, λέει η κ. Ψάλτη, αρκετοί πτυχιούχοι Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου, δεδομένου ότι απαιτείται καλή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας.

Οι έφοροι έθεσαν στον υπουργό Πολιτισμού διάφορα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την έγκαιρη χρηματοδότησή τους. Γιατί πέρυσι πολλές Εφορείες έλαβαν τα χρήματα για αποψιλώσεις χώρων και καθαριότητα τον Νοέμβριο ενώ επρόκειτο για έξοδα υλικών και μισθοδοσίας του περασμένου καλοκαιριού. Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν έγκαιρα τα χρήματα ώστε να υπάρξουν και οι αντίστοιχες για το κοινό εξυπηρετήσεις, όπως για παράδειγμα να υπάρχουν και να λειτουργούν οι τουαλέτες. Ο ίδιος ζήτησε να μάθει αν υπάρχουν ιστοσελίδες για την προβολή των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και αν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης (ΕΣΠΑ) όπου εντάσσονται και οι ηλεκτρονικές ξεναγήσεις.

Ο υπουργός τούς ανακοίνωσε επίσης ότι θα καθιερώσει ενιαία ενδυμασία για τους φύλακες, ένα απλό άσπρο πουκάμισο και ένα μπλε παντελόνι/φούστα. Ζήτησε τέλος και έλαβε από όλους τους εφόρους ένα υπόμνημα με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθένας στην Εφορεία του. Όλοι έφυγαν από αυτή τη συνάντηση με την ευχή «μακάρι όλα αυτά να γίνουν επιτέλους πραγματικότητα». Ζητούν το αυτονόητο, που, δυστυχώς, δεν είναι πάντοτε εφικτό.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια