Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

H «Μικρή Πομπηία» της Βενετίας

Το ταφικό συγκρότημα του 3ου αιώνα μ.Χ. που σώθηκε από τις φυσικές καταστροφές. Το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο αρχαίο ρωμαϊκ...


Το ταφικό συγκρότημα του 3ου αιώνα μ.Χ. που σώθηκε από τις φυσικές καταστροφές.
Το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο αρχαίο ρωμαϊκό ταφικό συγκρότημα που έχει βρεθεί ποτέ στην Ιταλία από τον 19ο αιώνα, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βενετίας.

Ένα επιβλητικό μνημείο του 3ου αιώνα μ.Χ. εντοπίστηκε έξω από τα αρχαία τείχη της Iulia Concordia, ρωμαϊκής αποικίας που βρίσκεται σήμερα στην πόλη Concordia Sagittaria. 

Ο αρχαιολογικός χώρος παρομοιάζεται ως μια «μικρή, πλημμυρισμένη πεδιάδα της Πομπηίας». Ακριβώς όπως η Πομπηία θάφτηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., μια φυσική καταστροφή εξαφάνισε και διατήρησε τις σαρκοφάγους της Iulia Concordia. Οι πλημμύρες μετέφεραν κατάλοιπα και ιζήματα σε όλη την περιοχή κατά την διάρκεια του 5ου αιώνα μ.Χ., καθιστώντας τα αρχαία κτίρια απρόσιτα και αόρατα για 1500 χρόνια. 

Το συγκρότημα περιλαμβάνει ένα βάθρο, ύψους σχεδόν 2 μέτρων και μήκους 6 μέτρων, με τα κατάλοιπα δύο κομψών σαρκοφάγων στην κορυφή, δύο άλλων σε κοντινή απόσταση και τη βάση μιας τρίτης. Ανακαλύφθηκαν επίσης και τα ερείπια μιας νεκρόπολης που χρονολογείται στο τέλος του 1ου αιώνα π.Χ. 

Η ανασκαφή χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια της περιφέρειας του Veneto υπό τη διεύθυνση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Veneto.


Δεν υπάρχουν σχόλια