Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έργα 2 εκατ. ευρώ για την συντήρηση και διάσωση της Πομπηίας

Την άμεση εκταμίευση 2 εκατ. ευρώ για τη διάσωση των μνημείων της Πομπηίας ανακοίνωσε ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι...


Την άμεση εκταμίευση 2 εκατ. ευρώ για τη διάσωση των μνημείων της Πομπηίας ανακοίνωσε ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι, υπό το βάρος των επικρίσεων -τόσο από την ΕΕ όσο και από την UNESCO- για τις συνεχείς καταρρεύσεις λόγω των καιρικών φαινομένων, που απειλούν τον αρχαιολογικό χώρο.

Η χρηματοδότηση των έργων συντήρησης και διάσωσης αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση, την Τρίτη, λίγες ώρες μετά την κατάρρευση τοίχου μέσα στο αρχαιολογικό συγκρότημα. 

Ήταν η τρίτη κατάρρευση μέσα σε λίγες ημέρες. Το Σαββατοκύριακο κατέρρευσαν μέρος αψίδας στο Ναό της Αφροδίτης και τμήμα ενός τύμβου. Κατάρρευση σημειώθηκε και προ μηνών, στις πρώτες ισχυρές βροχές που έπληξαν την Ιταλία.

Σύμφωνα με το BBC, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και αξιωματούχοι της UNESCO κάνουν λόγο για υποχρηματοδότηση και κατηγορούν την ιταλική κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει την Πομπηία. Ο χώρος έχει κηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Ντάριο Φραντσεσκίνι διαβεβαίωσε την ΕΕ ότι «η Ιταλία φροντίζει την Πομπηία», λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα όταν απαιτείται, αλλά και μακροπρόθεσμα με έργα συντήρησης. 

Από την πλευρά του ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν προειδοποίησε ότι κάθε κατάρρευση αποτελεί «τεράστια ήττα» στην προστασία της παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς, σημειώνοντας πως «η Πομπηία είναι ένας εμβληματικός χώρος όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια