Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο φρουρός του αμπελώνα

Ένας νέος πάπυρος αποκρυπτογραφήθηκε και αποκάλυψε μια αρχαία σύμβαση εργασίας που προσλαμβάνει φρουρό για να προστατεύσει έναν αμπελώ...


Ένας νέος πάπυρος αποκρυπτογραφήθηκε και αποκάλυψε μια αρχαία σύμβαση εργασίας που προσλαμβάνει φρουρό για να προστατεύσει έναν αμπελώνα στην αρχαία Αίγυπτο. Γραμμένο στα αρχαία ελληνικά πάνω σε ένα σκούρο καφέ κομμάτι παπύρου, το έγγραφο χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με νέα ερευνητική εργασία.

Η φύλαξη αμπελώνων στην Αίγυπτο πριν από 1.600 χρόνια, δεν ήταν καθόλου εύκολη. Πολλές αρχαίες πηγές περιγράφουν κλέφτες που χτυπούσαν βίαια τους φύλακες για την απόκτηση ώριμων φρούτων με τελικό σκοπό την παραγωγή κρασιού. Το επίπεδο εγκληματικότητας θα πρέπει να ήταν ιδιαίτερα υψηλό από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, την εποχή της συγκομιδής, γράφει ο Kyle Helms, διδακτορικός φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Cincinnati.

Οι κλέφτες σταφυλιών αναφέρονται ακόμη και στην ποίηση. Ένας στίχος από τον Ρωμαίο ποιητή Catullus αναφέρει μια παντρεμένη γυναίκα «που πρέπει να φυλάσσεται πιο προσεκτικά από τα πιο σκοτεινά σταφύλια».

Ο πρόσφατα μεταφρασμένος πάπυρος, που περιγράφονται στο Δελτίο της American Society of Papyrologists, βρισκόταν σε μια συλλογή του πανεπιστημίου του Michigan για σχεδόν έναν αιώνα. Το εύθραυστο έγγραφο περιέχει μεγάλη, συνεχή γραφή και φέρει έναν γραφικό χαρακτήρα που συνάδει με την περίοδο του 4ου αιώνα μ.Χ. Την εποχή εκείνη , η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε τον έλεγχο της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τη μετάφραση του Helms , το αρχαίο κείμενο αναφέρει: 

«Συμφωνώ ότι έχω κάνει ένα συμβόλαιο μαζί σας με την προϋπόθεση να φυλάω την ιδιοκτησία σας, ένα αμπέλι κοντά στο χωριό Panoouei, από σήμερα μέχρι και την περίοδο της σοδειάς και της μεταφοράς, έτσι ώστε να μην υπάρχει αμέλεια και με την προϋπόθεση ότι θα λάβω ως αντάλλαγμα αμοιβή για το σύνολο του προαναφερόμενου χρόνου ...»

Δυστυχώς σε αυτό το σημείο η σύμβαση κόβεται. Παραμένει μυστήριο πόσο πληρώθηκε ο φρουρός. Η σύμβαση περιέχει επίσης την πρώτη αναφορά σε μια πόλη που ονομάζεται Panoouei. Δεν είναι ακόμα σαφές πού βρισκόταν αυτό το αρχαίο χωριό, καθώς αμπελώνες βρέθηκαν από το Δέλτα του Νείλου μέχρι τα βόρεια του El­ephantine, μια αρχαία πόλη αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια κατά μήκος του Νείλου. 

Αρχαία θραύσματα παπύρων μπορούν να παρέχουν σπάνια στιγμιότυπα της καθημερινότητας στην αρχαία Αίγυπτο. Για παράδειγμα, ένας πρόσφατα μεταφρασμένος πάπυρος αποκάλυψε τα παράπονα αιγύπτιου στρατιώτη που βρισκόταν πριν από 1.800 χρόνια στην περιοχή της σημερινής Ουγγαρίας. Σε ένα παλαιότερο εύρημα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ημερολόγιο, ηλικίας 4.500  ετών, ενός υπαλλήλου, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας.


Πηγή: LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια