Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εκατό χρόνια αρχαιότερη είναι η Ρώμη

Μπορεί η Ρώμη να είναι γνωστή ως η Αιώνια Πόλη, αλλά σύμφωνα με κάποια αρχαιολογικά ευρήματα φαίνεται ότι η ανοικοδόμησή της ξεκίνησε ...


Μπορεί η Ρώμη να είναι γνωστή ως η Αιώνια Πόλη, αλλά σύμφωνα με κάποια αρχαιολογικά ευρήματα φαίνεται ότι η ανοικοδόμησή της ξεκίνησε παλαιότερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η Ρώμη πρόκειται να γιορτάσει τα γενέθλιά της αφού επισήμως τουλάχιστον γίνεται 2.767 ετών. Σύμφωνα, μάλιστα, με την παράδοση, η οποία ριζώνει στους αρχαίους χρόνους, οι αδελφοί Ρέμος (ή Ρώμος) και Ρωμύλος ίδρυσαν την πόλη στις 21 Απριλίου του 753 π.Χ. 

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό την περασμένη Κυριακή, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κάποια οικοδομήματα υποδομής από τα οποία προκύπτει ότι η πόλη ήταν αρχαιότερη κατά εκατό τουλάχιστον χρόνια. Η αρχαιολόγος Patrizia Fortuni, η οποία είναι και η υπεύθυνη για το Forum, έκανε γνωστό ότι βρέθηκε ένα τοίχος ο οποίος κατασκευάστηκε περίπου εκατό χρόνια πριν από την ημερομηνία κατά την οποία υποτίθεται ότι ιδρύθηκε η πόλη.

Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία αποκάλυψαν κομμάτια του τείχους μαζί με θραύσματα κεραμικής κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του Lapis Niger, ενός ναού κατασκευασμένου από μαύρο λίθο, χτισμένος αρκετούς αιώνες πριν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο ναός βρίσκεται δίπλα από την Αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου, ενός μαρμάρινου μνημείου που βρίσκεται στην καρδιά του Forum το 203 μ.Χ. περίπου.

Άποψη των εσωτερικών χώρων της έπαυλης του Νέρωνα, από τον 1ο μ.Χ. αιώνα.
Ο εν λόγω τοίχος είναι κατασκευασμένος από ηφαιστειακό πέτρωμα και κατασκευάστηκε προκειμένου να διοχετεύει νερό από το υδραγωγείο από τον Λόφο του Καπιτωλίου που τρέχει στον ποταμό Σπίνο, έναν παραπόταμο του Τίβερη. Γύρω από τον τοίχο οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κομμάτια από σκεύη, που υποθέτουν ότι είναι πιάτα, και υπολείμματα τροφίμων. «Η έρευνα των κεραμικών σκευών ήταν σημαντική αφού μας επέτρεψε να χρονολογήσουμε και τον τοίχο και να τον τοποθετήσουμε στην αρχή του 8ου αιώνα π.Χ.».

Οι αρχαιολόγοι εργάζονταν για την συγκεκριμένη ανασκαφή από το 2009, χρησιμοποιώντας ιστορικές φωτογραφίες, εικόνες και υλικό που άφησαν προηγούμενοι αρχαιολόγοι, μεταξύ αυτών και του Giacomo Boni που ηγήθηκε της ανασκαφής της Ρωμαϊκής Αγοράς από το 1899 μέχρι και το θάνατό του το 1925. 

Από τις εικόνες του Boni, η Δρ Fortuni και η ομάδα της δημιούργησε τρισδιάστατες φωτογραφίες της τοποθεσίας και χρησιμοποιώντας σαρωτές λέιζερ και φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης κατάφεραν να εντοπίσουν την ακριβή θέση του θαμμένου τείχους, το οποίο περιέγραψε ως  την «πρώτη κατασκευή» στο ιερό χώρο.

Ήταν γνωστό ότι η ανάπτυξη του οικισμού που κατέληξε στην αρχαία Ρώμη ήταν μια σταδιακή διαδικασία και η ημερομηνία για την έναρξη της ανοικοδόμησής της έγινε αυθαίρετα μετέπειτα από κάποιον συγγραφέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια