Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι εντόπισαν στην Ιερακόπολη τάφο ηλικίας 5.600 ετών

Το περιεχόμενο του τάφου που χρονολογείται στη προδυναστική περίοδο. Ένας τάφος και μια μούμια ηλικίας 5.600 ετών, που πιστεύεται ότ...


Το περιεχόμενο του τάφου που χρονολογείται στη προδυναστική περίοδο.
Ένας τάφος και μια μούμια ηλικίας 5.600 ετών, που πιστεύεται ότι θα ρίξουν φως στην ιστορία και τα έθιμα της προδυναστικής περιόδου της Αιγύπτου, ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στην περιοχή Κομ αλ Άχμαρ, στα νότια της χώρας.

Ο τάφος αυτός που εντοπίστηκε σε μια περιοχή μεταξύ του Λούξορ και του Ασουάν, κατασκευάστηκε πριν από τη βασιλεία του Ναρμέρ (3185-3125 π.Χ.), του βασιλιά που φέρεται ότι ένωσε την Άνω και την Κάτω Αίγυπτο και θεωρείται από ορισμένους αιγυπτιολόγους ως ο ιδρυτής της πρώτης δυναστείας των φαραώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αρχαιοτήτων, ο τάφος βρισκόταν στην Ιερακόπολη, την πρωτεύουσα του βασιλείου της προδυναστικής Άνω Αιγύπτου όπου λατρεύονταν τα γεράκια ως σύμβολα του θεού Ώρου. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ιερακόπολης έχουν βρεθεί επίσης οι τάφοι των βασιλέων Ναρμέρ και Κα, ενός από τους τελευταίους ηγέτες της προδυναστικής περιόδου.

Η περιοχή του νεκροταφείου στην Ιερακόπολη 
"Η σημασία του τάφου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι το περιεχόμενό του παρέμεινε άθικτο" ενώ οι περισσότεροι συλήθηκαν. Έχει διατηρηθεί σε σχετικά καλή κατάσταση και έτσι "θα δοθεί στους αρχαιολόγους μια ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα τελετουργικά αυτής της περιόδου", σχολίασε η Ρενέ Φρίντμαν, η επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.

Εκτός από τη μούμια, που πιθανότατα ανήκε σε κάποιον έφηβο ή νεαρό ενήλικα, ο τάφος περιείχε ένα αγαλματίδιο ενός γενειοφόρου άνδρα από ελεφαντόδοντο, δέκα χτένες από το ίδιο υλικό, διάφορα εργαλεία και όπλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια