Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πολιτικά παιχνίδια με την ακρόπολη του βασιλιά Δαβίδ

Ήρθε στο φως η ακρόπολη της Ιερουσαλήμ που κατέκτησε ο θρυλικός βασιλιάς Δαβίδ ή μήπως η αρχαιολογία επιστρατεύεται για πολιτικούς λόγ...


Ήρθε στο φως η ακρόπολη της Ιερουσαλήμ που κατέκτησε ο θρυλικός βασιλιάς Δαβίδ ή μήπως η αρχαιολογία επιστρατεύεται για πολιτικούς λόγους; Οι απόψεις διίστανται.

«Είναι η ακρόπολη του βασιλιά Δαβίδ, η ακρόπολη της Σιών, εκείνη που ο Δαβίδ πήρε από τους Ιεβουσαίους», δηλώνει ο επί 20 χρόνια ανασκαφέας του χώρου Eli Shukron για την οχύρωση που αποκάλυψε πλάτους έξι μέτρων και αποτελείται από λίθους βάρους πέντε τόνων (φωτογραφία).

«Ολόκληρος ο χώρος ταιριάζει απόλυτα με τα γραφόμενα στη Βίβλο» επισημαίνει και χρονολογεί την κατασκευή της οχύρωσης περί τα 800 χρόνια πριν από την εποχή του Δαβίδ - εκτιμάται ότι έζησε πριν από 3.000 χρόνια. To εύρημα θεωρείται πως είναι το εντυπωσιακότερο και σημαντικότερο οχυρωματικό έργο που έχει βρεθεί στην περιοχή πριν από την εποχή του βασιλιά Ηρώδη, πριν από 2.100 χρόνια.

Πολλοί ωστόσο βλέπουν με σκεπτικισμό τη θεωρία αυτή καθώς η ανασκαφή κόστους 10 εκατ. δολαρίων και η οποία από τον περασμένο μήνα είναι επισκέψιμη για τους τουρίστες γίνεται σε μια αραβική γειτονιά της Ιερουσαλήμ και χρηματοδοτείται από οργανισμό που προωθεί την εγκατάσταση Εβραίων στις αραβικές γειτονιές.

Ο αρχαιολόγος Eli Shukron ισχυρίζεται ότι ο βασιλιάς Δαβίδ
κατέκτησε την ακρόπολη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ιερουσαλήμ.
Ο αρχαιολόγος ωστόσο λέει ότι οι ενδείξεις που έχει βρει συνηγορούν υπέρ της άποψής του καθώς στο δεύτερο βιβλίο του Σαμουήλ αναφέρεται ότι ο Δαβίδ κατέκτησε την πόλη μπαίνοντας από έναν αγωγό. Κι εκείνος ανακάλυψε έναν στενό αγωγό που οδηγούσε το νερό μιας πηγής σε μια δεξαμενή, ενώ επισημαίνει ότι δεν έχει βρεθεί ανάλογη κατασκευή στην περιοχή της αρχαίας πόλης που να ταιριάζει με τη βιβλική περιγραφή.

Μικρό καλάθι κρατά και ο αρχαιολόγος Ρόνι Ράιχ, συνεργάτης του Shukron έως το 2008, που υποστηρίζει ότι «είναι πάρα πολύ προβληματική η σύνδεση μεταξύ αρχαιολογίας και Βίβλου», επιβεβαιώνοντας όσους λένε ότι υπάρχουν πρόθυμοι αρχαιολόγοι που κρατούν στο ένα χέρι τη σκαπάνη και στο άλλο τη Βίβλο είτε λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων είτε για να αποδείξουν την ιστορική σύνδεση του εβραϊκού λαού με τον συγκεκριμένο τόπο.


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα , The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια