Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ακρόπολη: «Ασπίδα» για τα νερά της βροχής

Οι βροχές δημιουργούν προβλήματα στον Ιερό Βράχο. Ακόμα ένα μέτωπο ανοίγει η Αρχαιολογική Υπηρεσία στην Ακρόπολη. Αυτή τη φορά ο «εχθρ...

Οι βροχές δημιουργούν προβλήματα στον Ιερό Βράχο.
Ακόμα ένα μέτωπο ανοίγει η Αρχαιολογική Υπηρεσία στην Ακρόπολη. Αυτή τη φορά ο «εχθρός» δεν είναι ο χρόνος και η φθορά του, αλλά η φύση. Τα νερά της βροχής, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα όχι τόσο στα μνημεία όσο στον ίδιο τον βράχο που αποτελεί το υπόστρωμα γι' αυτά.

Η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και η Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) εργάστηκαν σκληρά μετά από οδηγίες που έλαβαν από τη γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη, για να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης σε βάθος χρόνου. Τα «καμπανάκια» χτύπησαν με κάποια πτώση στα τείχη, που θα αναταχθεί το καλοκαίρι, και με θραύσεις και πτώσεις κομματιών βράχων ιδίως στη νότια πλευρά, που αντιμετωπίζεται. Πριν τα φαινόμενα αυτά πολλαπλασιασθούν, η γενική γραμματέας ζήτησε σε συνεδρίαση της ΕΣΜΑ ένα «μάστερ πλαν» για το νέο πρόβλημα που εμφανίστηκε και σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή. Οπως η ίδια είπε, κάποια έργα θα γίνουν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και άλλα με το επόμενο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ, Χαράλαμπος Μπούρας, παρουσίασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την προμελέτη αποστράγγισης και παροχέτευσης των ομβρίων υδάτων. Η αστάθεια των περιμετρικών βράχων και των τειχών σχετίζεται, σημείωσε, με αυτά. Τα ανώτερα στρώματα του βράχου είναι ασβεστολιθικά, άρα υδατοπερατά, και τα κατώτερα σχιστολιθικά. Ο περίφημος αθηναϊκός σχιστόλιθος συγκρατεί τα νερά και δεν τα αφήνει να εισχωρήσουν σε αυτόν. Επομένως, σχηματίζεται με επιφάνεια με νερό ανάμεσα στα δύο πετρώματα, η οποία άλλωστε τροφοδοτεί και τις πηγές της Ακρόπολης.

«Οι βροχοπτώσεις του 2013 και οι πτώσεις βράχων και λίθων από το νότιο τείχος της Ακροπόλεως αντιμετωπίζονται από την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) αφενός με μια πιλοτική εφαρμογή στερεώσεως του τείχους μεταξύ των αντηρίδων της νοτίου πλευράς, που έχει ήδη εγκριθεί από το ΚΑΣ πριν λίγους μήνες, και αφετέρου με την ανάθεση μιας προμελέτης του συνόλου των προβλημάτων που δημιουργούν τα όμβρια ύδατα στα μνημεία και στο περιβάλλον της Ακροπόλεως», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ Χαράλαμπος Μπούρας, παρουσιάζοντας την προμελέτη της αρχιτέκτονα και συντηρήτριας της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, Ανθής Χατζηπαπά, που πήρε ομόφωνα τη θετική «ψήφο» του Συμβουλίου.

Η μελετήτρια, αφού συγκέντρωσε τις προηγούμενες αναφορές και τα πρακτικά από το αρχείο της ΕΣΜΑ, καθώς και όλα τα χρήσιμα στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης, διαπίστωσε έξι προβληματικά σημεία στην επιφάνεια του βράχου, όσον αφορά στην απορροή των υδάτων. «Πρόκειται για τις θέσεις των τεχνητών ορυγμάτων που ανοίχτηκαν κατά τη μεγάλη ανασκαφή του 19ου αιώνα και μετά δεν καλύφθηκαν, καθώς και για τους ανασκαφικούς μάρτυρες που άφησε ο ανασκαφέας Π. Καββαδίας για να φαίνονται τα ίχνη του παρελθόντος, όπως το τμήμα του μυκηναϊκού τείχους, οι οποίοι όμως είναι ακάλυπτοι. Έτσι όταν βρέχει, το νερό πηγαίνει κατευθείαν στην επίχωση, επιβαρύνοντας την κατάσταση διατήρησης του τείχους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χατζηπαπά. Όπως εξηγεί η ίδια, το νερό, όταν απορροφάται στις περιοχές αυτές, ουσιαστικά πηγαίνει στο χώμα και από εκεί στο τείχος, το οποίο κατακλύζεται από υγρασία από πάνω μέχρι κάτω. Με άλλα λόγια, ένα πολύ μεγάλο μέρος της υγρασίας δεν είναι μόνο από τη βροχή, αλλά και από το νερό που εισχωρεί από την επιφάνεια του εδάφους.

Λύσεις

Ο κ. Μπούρας, όπως και η μελετήτρια Ανθή Χατζηπαπά και η διευθύντρια της ΥΣΜΑ Βασιλική Ελευθερίου παρουσίασαν τα προβλήματα και πρότειναν λύσεις που βρήκαν το συμβούλιο ομόφωνα σύμφωνο. Η Ακρόπολη παρουσιάζει ανεξέλεγκτη απορροή των ομβρίων σε έξι σημεία για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι οι αρχαίες υδρορρόες δεν δουλεύουν, εκτός από μία, και δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το δίκτυο ομβρίων υδάτων της πόλης. Επίσης, υπάρχουν ανοιχτά ορύγματα από παλιές ανασκαφές που πρέπει να κλείσουν.

Στόχος είναι η συλλογή των επιφανειακών υδάτων και η μεταφορά τους στις διατάξεις απορροής, η ελεγχόμενη απαγωγή τους εκτός των Τειχών, η μεταφορά και κατανομή τους σε σημεία κατάντη, δεξαμενές αποθήκευσης, η παροχέτευσή τους στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης κ.ά.

«Στη νότια πλευρά, ό,τι προτείνουμε (επαναδιαμόρφωση δαπέδων, βελτίωση δικτύων απορροής κ.α.), έχουν στόχο τη συλλογή και τη μεταφορά των όμβριων υδάτων στο υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο που αναπτύσσεται περιμετρικά του μουσείου και το οποίο συνδέεται με το δίκτυο της πόλης στην οδό Θρασύλλου. Το μεγαλύτερο θέμα, όμως, το έχουμε στη βόρεια πλευρά, διότι εκεί αφενός πρέπει να συγκεντρωθούν τα νερά, να κατευθυνθούν στις υδρορροές και στον Περίπατο και αφετέρου να παροχετευτούν στο δίκτυο της πόλης, το οποίο όμως δεν υπάρχει στην περιοχή αυτή. Επομένως, θα πρέπει να δημιουργηθούν κάποιες βασικές υποδομές για να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε τα όμβρια», εξηγεί η μελετήτρια.

Η προμελέτη που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ ουσιαστικά καταγράφει τα προβλήματα και δίνει κάποιες γενικές κατευθύνσεις όσον αφορά τη συλλογή και τη μεταφορά των υδάτων από την επιφάνεια του βράχου. Μεταξύ άλλων, προτείνεται να γίνουν δύο μελέτες, μια Γεωτεχνική και Υδρογεωλογική, καθώς και μια υδραυλική μελέτη, η οποία θα προχωρήσει στον σχεδιασμό των μέτρων. Η διαχείριση των όμβριων υδάτων σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση διατήρησης του τείχους και με την ευστάθεια των πρανών περιμετρικά, ενώ τα νερά επιβαρύνουν σε κάποιο βαθμό και τα θεμέλια των μνημείων.


Πηγή: Έθνος, News247

Δεν υπάρχουν σχόλια