Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αφιέρωμα στο Γιώργο Χουρμουζιάδη

Ημερίδα στη μνήμη του Γιώργου Χουρμουζιάδη διοργανώνεται τη Δευτέρα 12 Μαΐου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού ...


Ημερίδα στη μνήμη του Γιώργου Χουρμουζιάδη διοργανώνεται τη Δευτέρα 12 Μαΐου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, 10:00 - 14:00, από τη ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Εργαστήριο Μουσειακής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014 με γενικό τίτλο «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν».

Ο Γ. Χ. Χουρμουζιάδης, στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η ημερίδα, διορίστηκε στο Βόλο ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων το 1965, με προϊστάμενό του τον Εφορο Αρχαιοτήτων Δ. Ρ. Θεοχάρη, κατά την περίοδο της Ενιαίας Αρχαιολογικής Περιφέρειας Θεσσαλίας. 

Μετά το 1977, με την ίδρυση της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, υπηρέτησε ως Έφορος Αρχαιοτήτων μέχρι το 1984, οπότε αποχώρησε για να αφοσιωθεί στα καθήκοντα του Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Από τα πιο σημαντικά έργα που προσέφερε ήταν οι επανεκθέσεις στα Αρχαιολογικά Μουσεία Βόλου (1975) και Αλμυρού (1976), όπου με βαθειά αρχαιολογική και μουσειολογική γνώση και έμπνευση ζωντάνεψε τις αρχαιολογικές συλλογές των Μουσείων, αξιοποιώντας αναπαραστάσεις και εντάσσοντας τα εκθέματα σε περιβάλλον που βοηθούσε στην κατανόηση της χρήσης και λειτουργίας τους από το ευρύ κοινό. Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοποριακής και τολμηρής για την εποχή της προσέγγισης του τρόπου έκθεσης των αρχαιοτήτων ήταν να γίνουν τα δύο αυτά Μουσεία της περιοχής μας πιο «ευανάγνωστα» και ελκυστικά για τους επισκέπτες και να αποκτήσουν όχι μόνο πανελλήνια αλλά και διεθνή φήμη.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε, από το 1977, τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ώστε να προβάλλεται η λειτουργία των μουσείων ως τόπων διαπολιτισμικής επικοινωνίας «με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Την Κυριακή 18 Μαΐου το «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπως και όλα τα Μουσεία, θα είναι ανοιχτό, με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια