Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λίφτινγκ στη μεσαιωνική πόλη

Αλλάζει ήδη η εικόνα στην Άνω Πόλη με τα έργα συντήρησης και ανάδειξης Το Κάστρο Μονεμβασίας έχει διασώσει την αυθεντικότητά του ως μν...

Αλλάζει ήδη η εικόνα στην Άνω Πόλη με τα έργα συντήρησης και ανάδειξης
Το Κάστρο Μονεμβασίας έχει διασώσει την αυθεντικότητά του ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ως ένα πολιτιστικό τοπίο το οποίο διατηρείται αναλλοίωτο και ζωντανό διαμέσου των αιώνων, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η ολοκλήρωση των έργων που εκτελούνται, πρόκειται να δημιουργήσει έναν νέο πόλο έλξης υψηλής αισθητικής για τους επισκέπτες της Μονεμβασίας.

Έργα που εδώ και πολλά χρόνια ζητούσε η μεσαιωνική πολιτειούλα και που τώρα, χάρη στο υπουργείο Πολιτισμού που φρόντισε για τη σύνταξη μελετών και την ένταξη των εργασιών στο ΕΣΠΑ, υλοποιούνται και μάλιστα με ταχύτητα. Ήδη, οι διευθετήσεις στην Άνω Πόλη έχουν κάνει αγνώριστη τη συνοικία γύρω από τον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας ή Αγίας Σοφίας. Ένα μοναδικό τμήμα της περιοχής, που ήταν γεμάτη αρχοντικά, φανερώνει την ομορφιά του, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους επισκέπτες. Πρόσφατα εγκαταστάθηκαν οι ανάδοχοι για τα έργα «Ανάπλαση και φωτισμός της πλατείας Χρυσαφίτισσας» και «Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παναγίας Οδηγήτριας ή Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας» παρουσία της κ. Μενδώνη.

Επίσης, η ΓΓ ενημερώθηκε για τα έργα του υπουργείου που είναι σε εξέλιξη στην Παλιά Πόλη της Μονεμβασίας και συγκεκριμένα: «Αποκατάσταση του Ανατολικού τείχους», «Ανάδειξη κεντρικής πύλης και περιοχής ναού Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη», «Αποκατάσταση Ιερών Ναών Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και Αγίας Αννας», «Η υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εκτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο σε αξιόλογα μνημεία του Δήμου Μονεμβασίας» αναφέρει η κ. Μενδώνη.

Από τα έργα στα τείχη
«Η ολοκλήρωσή του είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά έχει και ουσιαστικό ρόλο στην τοπική και περιφερειακή οικονομία και ανάπτυξη».

Η Άνω Πόλη της Μονεμβασιάς, που κατά την ακμή της φιλοξενούσε τους ευγενείς του τόπου και ήταν σχεδόν απόρθητη, σήμερα είναι ερειπωμένη. Σε εποχές που η βλάστηση είναι πλούσια, τα κτίσματά της, με εξαίρεση τον ναό της Αγίας Σοφίας, δεν ξεχώριζαν μέχρι τώρα.

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και το master plan διαχείρισης και ανάδειξης της Ανω Πόλης Μονεμβασιάς άρχισε να υλοποιείται. Έτσι, άρχισε να αλλάζει και η εικόνα.

Η Μονεμβασιά ακολουθεί την τριμερή διάρθρωση των βυζαντινών πόλεων - κάστρων, με την ακρόπολη στο υψηλότερο σημείο και δύο οχυρωματικούς περιβόλους προς ενίσχυση της φυσικής οχυρότητας που προσφέρει ο βράχος.

Στο φως τα μνημεία και η κεντρική πύλη

Η μελέτη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών - Μεταβυζαντινών Μνημείων, όπως λέει ο Θεμιστοκλής Βλαχούλης, υλοποιείται και στο πλαίσιό της γίνονται: Καθαρισμός από τη βλάστηση με στόχο την αποκάλυψη του οδικού δικτύου και του περιγράμματος των κτιρίων. Διερευνητικές εργασίες και αποχωματώσεις για την τεκμηρίωση της αρχικής μορφής των κτισμάτων. Εργασίες αποκατάστασης του συγκροτήματος της κεντρικής πύλης. Στερέωση των σημαντικότερων μνημείων της περιοχής επέμβασης (ο ανώνυμος ναός πλησίον της πύλης, το συγκρότημα του Λουτρού και τρεις οικίες που διατηρούν αξιόλογα στοιχεία από το κέλυφός τους).

Έλεγχος

Άρση επικινδυνοτήτων και έλεγχος καταρρεύσεων σε κτίρια που παρουσιάζουν έντονες επικινδυνότητες και τμήματά τους βρίσκονται υπό κατάρρευση. Θα ακολουθήσει ανάδειξη, συντήρηση χαμηλών ερειπίων, ανάδειξη του οδικού δικτύου όπως και του φυσικού περιβάλλοντος (χλωρίδας) με τη δημιουργία στην Άνω Πόλη ενός υπαίθριου φυτολογικού μουσείου. Θα προσφέρονται υπηρεσίες και λειτουργίες που θα διευκολύνουν και θα κάνουν ευχάριστη και εποικοδομητική την παραμονή επισκεπτών στον χώρο.


Πηγή: Α. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια