Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ίχνη από αρχαίο τσουνάμι ανακαλύφθηκαν στην Ίμβρο

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ενδείξεις το τσουνάμι σάρωσε 1400 μέτρα πάνω στο νησί της Ίμβρου. Τα κεραμικά ευρήματα χρονολογούνται στο 26...

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ενδείξεις το τσουνάμι σάρωσε 1400 μέτρα πάνω στο νησί της Ίμβρου. Τα κεραμικά ευρήματα χρονολογούνται στο 2680 π.Χ.. 
Το αρχαιολογικό έργο στο νησί της Ίμβρου αποκάλυψε ότι σεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή πριν από 4.700 χρόνια συνοδεύτηκε από τσουνάμι.

Ο καθηγητής Doğan Perinçek του τμήματος Γεωλογίας του πανεπιστημίου Çanakkale δήλωσε ότι εντόπισαν ίχνη του σεισμού και του φαινόμενου που ακολούθησε (τσουνάμι) κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών μεταξύ των ετών 2006 και 2008. Σύμφωνα με τον ίδιο και τον καθηγητή Halime Hüryılmaz τα ίχνη αυτά ανταποκρίνονται σε σεισμό που σημειώθηκε το 2680 π.Χ. και εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια ανασκαφικών εργασιών στην περιοχή της Γλυκής Ίμβρου.

«Ο σεισμός έσπασε τα τείχη των οικισμών. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι δημιούργησε τσουνάμι. Έχουμε βρει ιζήματα από το τσουνάμι στην περιοχή καθώς και ένα στρώμα από χώμα άμμου, συμπεριλαμβανομένων απολιθωμάτων θαλασσίων πλασμάτων. Κεραμικά που βρέθηκαν ακριβώς κάτω από τα ιζήματα από το τσουνάμι χρονολογούνται από το 2680 π.Χ. Αυτός είναι ο λόγος που ο σεισμός και το τσουνάμι χρονολογούνται πριν από αυτή την ημερομηνία, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν 4.700 χρόνια πριν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σπασμένοι τοίχοι από το τσουνάμι
«Τα κύματα από το τσουνάμι χτύπησαν τις ακτές. Η Γλυκή (Yenibademli σήμερα στα Τουρκικά) πλημμύρισε εν μέρει ή πλήρως και παρέμεινε κάτω από το νερό. Η περιοχή εγκαταλείφθηκε από τους ντόπιους αλλά επέστρεψαν λίγο αργότερα», πρόσθεσε.

Ο Perinçek επεσήμανε ότι η Ίμβρος βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Πληροφορίες σχετικά με σεισμούς υπάρχουν σε κάποιες ιστορικές πηγές αλλά δεν έχει καταγραφεί σεισμός στο νησί πριν από σχεδόν 5.000 χρόνια.

«Το μόνο στοιχείο είναι τα γεωλογικά ίχνη που μπορούμε να παρατηρήσουμε εδώ. Καθώς η Ίμβρος βρίσκεται δίπλα στη διαχωριστική γραμμή είναι φυσικό σεισμοί να συμβαίνουν στην περιοχή», είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια