Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια διαδρομή 2.500 ετών

«Δρόμος της Δόξας» ονομάστηκε η πεζοπορία που διοργανώθηκε πέρυσι πριν από τους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι και διήρκεσε 33 ώρες... Ή...

«Δρόμος της Δόξας» ονομάστηκε η πεζοπορία που διοργανώθηκε πέρυσι
πριν από τους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι και διήρκεσε 33 ώρες...
Ήταν ίσως η μεγαλύτερη ειρηνική ομαδική μετακίνηση της αρχαιότητας. Μια πανηγυρική και κατανυκτική πορεία που ακολουθούσαν για να φτάσουν στην Ολυμπία όσοι συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από τουλάχιστον 2.500 χρόνια.

Αυτή την αρχαία διαδρομή της Ιεράς Πομπής επιχειρούν να αναβιώσουν τοπικοί φορείς της Ηλείας.

Φιλοδοξία τους είναι να θεσμοθετηθεί το δρώμενο ως επίσημη τελετή, προοίμιο των Ολυμπιακών Αγώνων, πλάι στην Αφή της Φλόγας. Οι εμπνευστές της ιδέας -η Ζ' Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας και οι τοπικές Αρχές- επεδίωξαν να αναπαραστήσουν φέτος τη διαδρομή στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων που διεξάγονται στο Ναντζίνγκ της Κίνας τον Αύγουστο. Τα σχέδιά τους ματαιώθηκαν, όταν αιφνιδιαστικά αποφασίστηκε η Αφή της Φλόγας να τελεστεί -αντιθέτως με τα προβλεπόμενα- στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Πρόκειται για έναν δρόμο 57 χιλιομέτρων, 300 σταδίων της αρχαιότητας, που ενώνει την αρχαία Ολυμπία με την Ήλιδα - κέντρο οργάνωσης και προετοιμασίας των Αγώνων. Συμπίπτει με το μονοπάτι που διάβαιναν αθλητές, ελλανοδίκες, θεατές, η άφιξη των οποίων στο στάδιο σηματοδοτούσε την έναρξη της διοργάνωσης.

Με το κόκκινο χρώμα αποτυπώνεται η κλασική διαδρομή Ήλιδας - Αρχαίας Ολυμπίας
Στα χνάρια τους, στα βήματα του Διαγόρα από τη Ρόδο, του Πολυδάμαντος του Θεσσαλού και άλλων ένδοξων ολυμπιονικών που πέρασαν στην αιωνιότητα βάδισαν πέρυσι για πρώτη φορά οργανωμένα εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, σε μια αναπαράσταση της Ιεράς Πομπής που έλαβε μέρος πριν από τους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι. Η δράση ονομάστηκε «Δρόμος της Δόξας» και διήρκεσε 33 ώρες...

Terra Olympia

Λίγους μήνες αργότερα ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Terra Olympia με στόχο την προώθηση της ιδέας.

Ο αρχαιολόγος της Ζ' Εφορείας Αρχαιοτήτων και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, Κ. Αντωνόπουλος
Όπως εξηγεί στο «Έθνος» ένας εκ των πρωτεργατών, ο αρχαιολόγος της Ζ' Εφορείας Αρχαιοτήτων και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, υπάρχουν σκέψεις να επαναληφθεί η πεζοπορία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με τη συμμετοχή μαθητών της περιοχής. «Πριν λίγες ημέρες συζήτησαν το θέμα και οι αιρετοί της Ήλιδας και της Ολυμπίας», λέει. «Οι φιλοδοξίες μας πάνε πολύ μακριά. Θα μπορούσαμε να διοργανώνουμε στη διαδρομή έναν δεύτερο Μαραθώνιο, όπως αυτός των Αθηνών, και να περπατούν ή να τρέχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωταρχική ιδέα για αναπαράσταση της διαδρομής είχε το 2006 ο τοπικός Ορειβατικός Σύλλογος «Επτάλοφος», ο οποίος επέλεξε, όμως, ένα ορεινό μονοπάτι που συνδέει την Ήλιδα με την αρχαία Ολυμπία, θέλοντας να προσδώσει στην πεζοπορία και φυσιολατρικά χαρακτηριστικά. Την πρωτοβουλία αυτή συνεχίζουν με μεράκι από το 2007 ο ορειβατικός σύλλογος «ΟΡΕΙΒΑΤΕΙΝ» Αμαλιάδας και το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ήλιδας αλλά με συμβολικό χαρακτήρα χωρίς να ακολουθούν πιστά τη διαδρομή.

«Η ορεινή οδός ως συντομότερη εξυπηρετούσε τις ανάγκες διοίκησης και διαχείρισης του Ιερού του Διός και τη μετακίνηση του συνόλου των κατοίκων της περιοχής», εξηγεί ο κ. Αντωνόπουλος. «Λόγω του γεωμορφολογικού αναγλύφου της, όμως, ήταν δύσβατη και επομένως ακατάλληλη για τη μεγαλειώδη Πομπή. Ίσως η παρανόηση οφείλεται και στο ότι δεν έχουν βρεθεί κατάλοιπα του αρχαίου δρόμου».

ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ

Τα μέλη της λαμπρής πομπής

«Η αναχώρηση της Ιεράς Πομπής από την Ηλιδα γινόταν την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων», εξηγεί ο αρχαιολόγος Κώστας Αντωνόπουλος.

«Ιερείς και αξιωματούχοι, θεωροί, δηλαδή αντιπρόσωποι ελληνικών πόλεων, ελλανοδίκες, αθλητές διάσημοι, λιγότερο γνωστοί και πρωτόπειροι με τους προπονητές τους, ιππείς και ηνίοχοι με τα αγωνιστικά άλογα και άρματά τους, κήρυκες και σαλπιγκτές και πολλοί συνοδοί αυτών ήταν τα εξέχοντα μέλη που βρίσκονταν στην κεφαλή της πολυπληθούς πομπής. Είχαν ολοκληρώσει με την προσήκουσα αυστηρότητα και ευλάβεια το στάδιο της προετοιμασίας στην Ήλιδα που διαρκούσε σαράντα ημέρες, όπως απαιτούσαν οι κανονισμοί. Στην Πομπή ενσωματώνονταν οι πολίτες της Ήλιδας, οι Ηλείοι των περιχώρων, οι πολυάριθμοι ξένοι προσκυνητές, μαζί με τις πλούσιες προσφορές τους και τα ζώα προς θυσία.

Ακολουθώντας την ευρύχωρη, μεγαλοπρεπή και φροντισμένη πεδινή οδό, προσέγγιζαν την πόλη των Λετρίνων όπου θα διανυκτέρευαν.

Λίγο νωρίτερα, μερικές δεκάδες στάδια πριν από τους Λετρίνους, είχαν τελέσει καθαρμούς στην Πιέρα πηγή. Η Πομπή ξεκινούσε από τους Λετρίνους νωρίς το πρωί της ημέρας της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Απαντώντας λίγο αργότερα την κοίτη του Αλφειού συνέχιζε παρόχθια προς τα ανατολικά μέχρι να προσεγγίσει στα ενδότερα της κοιλάδας το Ιερό της Ολυμπίας, όπου πανηγυρικά έφτανε περίπου το μεσημέρι. Μία ακόμα Ολυμπιάδα ξεκινούσε...».


Πηγή: Κ. Ροββά, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια