Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ψάχνοντας τα υπόλοιπα μέρη της θεάς Δήμητρας

Τον περασμένο Απρίλιο ανακαλύφθηκε αρχαίο ελληνικό άγαλμα κατά τη διάρκεια παράνομης ανασκαφής στη περιοχή Simav Kütahya στη δυτική ε...


Τον περασμένο Απρίλιο ανακαλύφθηκε αρχαίο ελληνικό άγαλμα κατά τη διάρκεια παράνομης ανασκαφής στη περιοχή Simav Kütahya στη δυτική επαρχία της Τουρκίας. Το άγαλμα, βάρους 610 κιλών και ύψους 2,8 μέτρων, θεωρείται ότι απεικονίζει τη θεά Δήμητρα της ελληνικής μυθολογίας. 

Πρόσφατα, η Διεύθυνση Μουσείων Κιουτάχειας ξεκίνησε αρχαιολογικές ανασκαφές στην ίδια περιοχή, προκειμένου να βρει τυχόν υπόλοιπα μέρη του αγάλματος. 

Οι ανασκαφές, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, έχουν φέρει στο φως μέχρι στιγμής ένα κέντρο αποτέφρωσης, όπου οι νεκροί καίγονταν και θάβονταν. Το κέντρο αυτό εκτιμάται ότι χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο. 

Ο διευθυντής του Μουσείου, Metin Türktüzün δήλωσε ότι οι ανασκαφές καλύπτουν μια έκταση 40 τετραγωνικών μέτρων, ενώ έχουν ανακαλυφθεί μερικά ακόμη μέρη από το άγαλμα της Δήμητρας. 


«Σε αυτή την περιοχή υπάρχει ένα κτίριο. Βρήκαμε έναν τοίχο πλάτους τριών μέτρων του κτιρίου, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να φθάσουμε στον απέναντι τοίχο ... Οι αρχαιοκάπηλοι έχουν προκαλέσει τεράστια καταστροφή στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε την είσοδο του κτιρίου. Έχουν έρθει στο φως περισσότερα κομμάτια του αγάλματος της αρχαίας ελληνικής θεάς Δήμητρας. Δεν γνωρίζουμε τη σχέση της θεάς Δήμητρας με τον συγκεκριμένο τόπο ακόμη», δήλωσε ο Türktüzün. 

Ο ίδιος θεωρεί ότι το κτίριο αποτελεί θρησκευτικό χώρο, καθώς  έχουν βρεθεί λύχνοι αλλά και καμένα οστά. 

«Η κατασκευή, χρονολογείται πιθανότατα στον 2ο με 3ο αι μ.Χ.. Το άγαλμα της Δήμητρας χρονολογείται σε αυτήν την εποχή και πιθανότατα μεταφέρθηκε εδώ από άλλες κοντινές αρχαίες πόλεις. Δεδομένου ότι το άγαλμα είναι αρίστης κατασκευαστικής και αισθητικής ποιότητας, δεν πρέπει να δημιουργήθηκε σε αυτή την περιοχή... Περιμένουμε μέχρι να ανακαλύψουμε και άλλα κομμάτια του αγάλματος», δήλωσε ο Türktüzün.



Δεν υπάρχουν σχόλια