Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τουρίστρια, μόνη, περιμένει...

Η Αρχαία Κόρινθος τα Σαββατοκύριακα είναι δύσκολο ή πολυέξοδο αξιοθέατο, καθώς δεν εξυπηρετείται από λεωφορεία... Το τηλέφωνο χτύπησε ...

Η Αρχαία Κόρινθος τα Σαββατοκύριακα είναι δύσκολο ή πολυέξοδο αξιοθέατο,
καθώς δεν εξυπηρετείται από λεωφορεία...
Το τηλέφωνο χτύπησε ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για μια δουλειά. Ήταν ένας φίλος από το info kiosk του Ισθμού της Κορίνθου: «Σταύρο, είναι εδώ μια τουρίστρια που περιμένει μιάμιση ώρα λεωφορείο για Αρχαία Κόρινθο, κάποιος την μπέρδεψε στον προαστιακό, τι κάνουμε;» 

Ήξερε ποιον έπαιρνε. Ο Σταύρος Κεφαλάς, επαγγελματίας της περιοχής, που το έχει βάλει σκοπό η Κόρινθος να μπει στον τουριστικό χάρτη, δεν το πολυσκέφθηκε: «Πες της να περιμένει, έρχομαι να την πάρω». Όπως είπε αργότερα στην «Κ», ήθελε τόσο να βοηθήσει τη γυναίκα να φτάσει στον προορισμό της («ήταν ντροπή που περίμενε μες στη ζέστη τόση ώρα») όσο και να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί.

Στη διαδρομή, η 55χρονη Αμερικανίδα τουρίστρια, καθηγήτρια σε σχολείο, του είπε ότι είχε φτάσει στην πόλη με τον προαστιακό. «Όταν ρώτησε πώς μπορεί να πάει στην Αρχαία Κόρινθο, η υπάλληλος στο γκισέ της είπε ότι πρέπει να πάρει ταξί και να πάει στον Ισθμό και από εκεί να πάρει το λεωφορείο. Η κυρία πράγματι σταμάτησε ένα ταξί και ρώτησε τον οδηγό εάν αυτό ισχύει. Ο οδηγός της είπε ναι και της αντιπρότεινε με 50 ευρώ να την πάει ο ίδιος ώς την Αρχαία Κόρινθο, να την περιμένει μία ώρα και να την επιστρέψει στον σταθμό». Η γυναίκα ωστόσο επέλεξε τη φθηνότερη πρόταση, δηλαδή να πάει με το ταξί ώς τον Ισθμό και από εκεί με λεωφορείο στην Αρχαία Κόρινθο. «Μόνο που, όπως ξέρουν όλοι στην Κόρινθο, από τον Ισθμό δεν περνούν λεωφορεία γι’ αυτόν τον προορισμό». Αφού περίμενε μάταια επί μιάμιση ώρα, απευθύνθηκε στο info kiosk που έχει στήσει στον Ισθμό το Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέων Επιχειρηματιών Κορινθίας.

«Ήταν η δεύτερη φορά που ερχόταν στην Ελλάδα και, ενώ την προηγούμενη είχε επισκεφθεί την Κόρινθο, δεν είχε δει ποτέ την Αρχαία Κόρινθο. Είχε ξεκινήσει από την Αθήνα μόνο και μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό», λέει ο κ. Κεφαλάς. «Κατέληξε να ταλαιπωρείται». Σε μια προσπάθεια να της αλλάξει τις εντυπώσεις για την πόλη του, της έδωσε το τηλέφωνό του σε περίπτωση που χρειαζόταν κάτι.

Άνθρωποι του προαστιακού της Κορίνθου κάνουν λόγο στην «Κ» για παρεξήγηση, εφόσον, όπως τονίζουν οι ίδιοι, υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να ενημερώνουν τους τουρίστες για τα αξιοθέατα και τους τρόπους μετάβασής τους σε αυτά. «Δεν είναι δική μας δουλειά, αλλά το κάνουμε γιατί βλέπουμε ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση». Στον πυρήνα του προβλήματος φαίνεται ότι είναι η έλλειψη σύνδεσης του σταθμού του προαστιακού με την Κόρινθο με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς. Εδώ και 2,5 χρόνια, ο σταθμός δεν εξυπηρετείται από λεωφορεία αλλά αποκλειστικά από ταξί. Δηλαδή οι επισκέπτες καλούνται είτε να μεταβούν στο κέντρο της πόλης με ταξί (απόσταση δύο χιλιομέτρων, περίπου 5 ευρώ) και στη συνέχεια να εξυπηρετηθούν με λεωφορεία προς Ισθμό ή Αρχαία Κόρινθο είτε να ανταποκριθούν στις «Σειρήνες» του ραδιοταξί Κόρινθος που με αφίσες διαφημίζει στον σταθμό «εκδρομές» στο κανάλι και την Αρχαία Κόρινθο έναντι 50 ευρώ. Σύμφωνα με οδηγό ταξί της περιοχής, το ποσό δεν αντιστοιχεί σε αυτό που θα έδειχνε το ταξίμετρο.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο τα αξιοθέατα δεν εξυπηρετούνται από λεωφορεία. Ειδικότερα, από τις 2 μ.μ. του Σαββάτου έως και την Κυριακή, ο μόνος τρόπος για τους τουρίστες να βρεθούν στην Αρχαία Κόρινθο είναι με ταξί.

«Πολύ συχνά συμβαίνει τουρίστες να φτάνουν στην Κόρινθο με τον προαστιακό και να φεύγουν με το αμέσως επόμενο δρομολόγιο για Αθήνα, γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν τόσα λεφτά», αναφέρουν οι υπάλληλοι του προαστιακού. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο οδηγός ταξί: «Τους βλέπω που επιστρέφουν στον σταθμό και φεύγουν». «Ο,τι ενέργειες κάνουμε είναι στην ουσία μια τρύπα στο νερό με τέτοιες συμπεριφορές», καταλήγει ο κ. Κεφαλάς.


Πηγή: Λ. Γιαννάρου, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια