Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αμετακίνητος ο Γ. Μπουτάρης για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων

Βήμα πίσω δεν κάνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου. Αντιθέτως, επι...



Βήμα πίσω δεν κάνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου. Αντιθέτως, επιμένει στην κατασκευή του έργου χωρίς την απόσπαση των αρχαιοτήτων, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο δήμος θα διερευνήσει αυτή τη δυνατότητα, καταφεύγοντας σε ειδικούς διεθνών οίκων.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η διοίκηση του δήμου έχει ήδη απευθυνθεί σε διεθνείς οίκους, ζητώντας τη πραγματογνωμοσύνη τους για τη δυνατότητα μη απόσπασης των αρχαιοτήτων κατά την κατασκευή του σταθμού στη Βενιζέλου.

“Δεν εμπιστευόμαστε το υπουργείο Υποδομών, δεν εμπιστευόμαστε την Αττικό Μετρό, η οποία μάλιστα έχει δείξει απαξιωτική συμπεριφορά για τη Θεσσαλονίκη”, σχολίασε ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Γι’ αυτό, όπως είπε, τρεις από τους διεθνείς οίκους στους οποίους απευθύνθηκε έχουν στείλει απαντητικές επιστολές στον δήμο, δηλώνοντας τη διαθεσιμότητά τους να μελετήσουν τα αρχικά στοιχεία και εντός ολίγων ημερών να αποφανθούν για το θέμα. “Αν αυτοί υποστηρίξουν ότι απαιτείται η απόσπαση, θα το αποδεχτούμε χωρίς πείσματα ζητώντας την εφαρμογή της λύσης Παπακώστα - Αλεξοπούλου”, σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι να εξετάσουν τα αρχικά στοιχεία και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε σχετικές εμπεριστατωμένες μελέτες.

Ο κ. Μπουτάρης δεν παρέλειψε να αναφέρει ακόμα πως η μη κατασκευή του σταθμού στη Βενιζέλου δεν αποτελεί επιλογή του δήμου, ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση της εταιρείας στην πρόταση του δήμου τόνισε χαρακτηριστικά πως “η συνεργασία με την Αττικό Μετρό στις νέες προτεινόμενες λύσεις είναι μηδέν”.


Δεν φταίνε τα αρχαία για την καθυστέρηση

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, απαντώντας στις κατηγορίες που του απευθύνει η Αττικό Μετρό ότι ευθύνεται ο ίδιος για την καθυστέρηση του έργου λόγω των προσφυγών που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τόνισε: “Λειτουργούμε με βάση το συμφέρον της πόλης, για την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου. Δεν είμαστε αρχαιολάγνοι ή βυζαντινολάγνοι. Πρόκειται για μοναδικής σημασίας εύρημα και πρέπει να αναδειχθεί ως ένα κομμάτι πολιτιστικού περιπάτου”. Ξεκαθάρισε ακόμα πως για τις καθυστερήσεις στο έργο δεν φταίνε τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά ο κακός σχεδιασμός.

Αναφερόμενος μάλιστα στο όραμα που έχει ο ίδιος για την περιοχή, σημείωσε πως με άξονα τη Βενιζέλου μπορεί να αποτελέσει έναν ενιαίο ιστορικό περίπατο που θα περιλαμβάνει το Μπεζεστένι, το Αλκαζάρ, την πλατεία Διοικητηρίου, τη Ρωμαϊκή Αγορά και την Αριστοτέλους, ώστε να αναδειχθεί το ότι η Θεσσαλονίκη ήταν συμβασιλεύουσα της Κωνσταντινούπολης. “Αν αναδείξουμε το ιστορικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, θα έχουμε βάλει ένα λιθαράκι στην ανάδειξη αυτή της χωριάτικης πόλης. Χωριάτικη πόλη είμαστε γιατί μαλώνουμε για το τίποτα. Δεν ντρέπομαι που το λέω. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ορισμένα πράγματα έχουν άλλη θεώρηση”, σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Σημείωσε επίσης πως ο δήμος κατήγγειλε την απροθυμία της Αττικό Μετρό για την υλοποίηση της απόφασης του τέως υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου που ορίζει συνδυασμό των λύσεων 4 και 6, δηλαδή της μελέτης της Αττικό Μετρό και των μελετητών Παπακώστα - Αλεξοπούλου. Τόνισε επιπλέον ότι από τον Μάρτιο η ομάδα Παπακώστα συνάντησε έναν τοίχο στην προσπάθεια συνεργασίας με την Αττικό Μετρό. “Η Αττικό Μετρό πρέπει να συνεργαστεί, να διαθέσει τα υπάρχοντα στοιχεία των μελετών όπως και μια τρισδιάστατη αποτύπωση του χώρου, την οποία προθυμοποιήθηκαν να εκπονήσουν. Πέντε μήνες περιμένουμε... Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν ένα έργο του μεγέθους του μετρό Θεσσαλονίκης απαξιώνεται με το να διοικείται τηλεφωνικά από την Αθήνα”, ανέφερε ο δήμαρχος.

Από την πλευρά της η επίτιμη έφορος Νεοτέρων Μνημείων και εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ιωάννα Στεργιώτου, υποστήριξε ότι η απόφαση Παναγιωτόπουλου δεν αντιμετωπίζει ορθά και ολοκληρωμένα μελετητικά το ζήτημα των αρχαιοτήτων, ενώ μάλιστα δήλωσε ότι αντί το ΚΑΣ να λειτουργεί ως γνωμοδοτικό συμβούλιο προς το υπουργείο Πολιτισμού, η Αττικό Μετρό κατέληξε να γνωμοδοτεί στο ΚΑΣ.

“Δεν είμαι ο τρελός του χωριού”

Βολές κατά του καθηγητή Αρχαιολογίας και ειδικού συμβούλου της Αττικό Μετρό ΑΕ Μιχαήλ Τιβέριου εξαπέλυσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. “Θα έπρεπε να σέβεται κι αυτός τις ιδιότητές του, του καθηγητή και του μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, και να μην παρεμβαίνει στο ΚΑΣ για τα θέματα του μετρό”, σχολίασε δηκτικά ο Γιάννης Μπουτάρης. Τον δήμαρχο σ’ αυτό το σημείο χειροκρότησαν αρκετοί από τους παριστάμενους αρχαιολόγους, προϊσταμένους εφορειών αρχαιοτήτων και διευθυντές μουσείων που παρευρίσκονταν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο δήμαρχος απάντησε μάλιστα και στις δηλώσεις του κ. Τιβέριου ο οποίος είπε ότι είναι παρανοϊκή η δεύτερη προσφυγή που κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μπουτάρης είπε χαρακτηριστικά ότι “δεν είμαι ο τρελός του χωριού. Τα ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου είναι ένα σπουδαίο μνημείο για τη Θεσσαλονίκη”. Πάντως τόσο ο κ. Μπουτάρης όσο και ο νομικός σύμβουλος του δήμου, καθηγητής Απόστολος Σοφιαλίδης, τόνισαν ότι η δεύτερη αίτηση αναίρεσης που κατατέθηκε στο ΣτΕ βρίσκεται ακριβώς στη λογική της πρώτης προσφυγής που είχε καταθέσει ο δήμος.



Πηγή: Φ. Σοβιτσλή, Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια