Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα ψηφιδωτά βρέθηκαν στην ανασκαφή της συναγωγής στη Γαλιλαία

Το νέο ψηφιδωτό ίσως απεικονίζει τον Μ. Αλέξανδρο Οι ανασκαφές που διεξάγει το πανεπιστήμιο του North Carolina αποκάλυψαν και νέα εκ...


Το νέο ψηφιδωτό ίσως απεικονίζει τον Μ. Αλέξανδρο
Οι ανασκαφές που διεξάγει το πανεπιστήμιο του North Carolina αποκάλυψαν και νέα εκπληκτικά ψηφιδωτά, που κοσμούσαν το δάπεδο μιας υστερορωμαϊκής (5ος  αιώνα μ.Χ.) συναγωγής στο Huqoq, έναν αρχαίο εβραϊκό οικισμό στη Κάτω Γαλιλαία του Ισραήλ. 

Από το 2012, έχουν ανακαλυφθεί στην ίδια θέση τρία καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά από τις ανασκαφές που διενεργήθηκαν με επικεφαλείς τους Jodi Magness, Kenan διακεκριμένο καθηγητή στο College of Arts and Sciences και Shua Kisilevitzμ αρχαιολόγο της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων. Χορηγοί της προσπάθειας είναι τα πανεπιστήμια UNC, Brigham Young της Utah, Trinity του Τέξας, Toronto του Καναδά και Wyoming. Οι φοιτητές και το προσωπικό από το UNC καθώς και από τις σχολές των συμμετεχόντων πανεπιστημίων έλαβαν μέρος στην ανασκαφή. 

Το 2012, ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Σαμψών με αλεπούδες (η σκηνή σχετίζεται με την Αγία Γραφή 15:04) ανακαλύφθηκε στην ανατολική πτέρυγα της συναγωγής. Το περασμένο καλοκαίρι (2013), ένα δεύτερο ψηφιδωτό βρέθηκε που δείχνει πλήθος να μεταφέρει στους ώμους του τον Σαμψών στην πύλη της Γάζας. 

Ο Σαμψών μεταφέρει τις πύλες της Γάζας, όπως περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη
Ένα τρίτο ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στην ανατολική πτέρυγα της συναγωγής. Το ψηφιδωτό διαιρείται σε τρεις οριζόντιες ζώνες και διαφέρει σε ύφος, ποιότητα και περιεχόμενο από τις σκηνές του Σαμψών. Είναι η πρώτη φορά που μια μη-βιβλική ιστορία έχει βρεθεί σε διακόσμηση αρχαίας συναγωγής. Τμήματα αυτού του ψηφιδωτού ανακαλύφθηκαν το 2013 ενώ το υπόλοιπο αποκαλύφθηκε το φετινό καλοκαίρι. 

Το χαμηλότερο τμήμα του απεικονίζει έναν ταύρο να έχει καρφωθεί από δόρατα, με το αίμα να ρέει ορμητικά από τις πληγές του και έναν ετοιμοθάνατο ή νεκρό στρατιώτη να κρατάει μια ασπίδα. Το μεσαίο τμήμα απεικονίζει μια στοά, με τις κόγχες της να πλαισιώνουν νέους άνδρες που είναι διατεταγμένοι γύρω από έναν καθιστό ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος κρατά ένα ειλητάριο ενώ υπάρχουν αναμμένοι λύχνοι πάνω από κάθε κόγχη. Το ανώτατο τμήμα απεικονίζει μια συνάντηση ανάμεσα σε δύο μεγάλες ανδρικές μορφές. Ένας γενειοφόρος, με διάδημα στρατιώτης, που φοράει μια περίτεχνη πανοπλία και έναν πορφυρό μανδύα οδηγεί ένα μεγάλο ταύρο από τα κέρατα και συνοδεύεται από μια στρατιωτική φάλαγγα και ελέφαντες με τις ασπίδες να βρίσκονται στις πλευρές τους. Ο εντυπωσιακός στρατιώτης συναντά έναν γενειοφόρο ηλικιωμένο άνδρα με γκρίζα μαλλιά, που φοράει ένα τελετουργικό λευκό χιτώνα και μανδύα, και συνοδεύεται κι αυτός με την σειρά του από νέους άνδρες που φέρουν σπαθιά, και φορούν, επίσης, τελετουργικούς λευκούς χιτώνες και μανδύες. 

Σκηνή μάχης με ελέφαντες
Η ταυτοποίηση των ανθρώπινων μορφών σε αυτό το ψηφιδωτό είναι ασαφής, επειδή δεν υπάρχουν ιστορίες στην εβραϊκή Βίβλο που να αφορά ελέφαντες, δηλώνει ο Magness. Οι ελέφαντες ήταν η πρώτη ένδειξη ότι η ιστορία που απεικονίζεται στο ψηφιδωτό δεν ήταν βιβλική, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Οι στρατιωτικοί ελέφαντες έχουν συνδεθεί με τις αντίστοιχες ελληνικές δυνάμεις που αρχίζουν με τον Μέγα Αλέξανδρο. Έτσι μπορεί να αποτελεί μια απεικόνιση ενός εβραϊκού μύθου σχετικά με τη συνάντηση μεταξύ του Μ. Αλεξάνδρου και ενός εβραίου αρχιερέα», δηλώνει ο Magness. «Διαφορετικές εκδοχές αυτής της ιστορίας υπάρχουν στα γραπτά του Flavius Josephus και στη ραββινική λογοτεχνία»

Τα ψηφιδωτά έχουν αφαιρεθεί από τον χώρο της ανασκαφής για συντήρηση και οι περιοχές ανεύρεσής τους έχουν υποστεί λιθογόμωση. Οι ανασκαφές είναι προγραμματισμένες να συνεχιστούν και πάλι το καλοκαίρι του 2015.




Δεν υπάρχουν σχόλια