Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εξερευνώντας την πόλη με συνοδό έναν εθελοντή Αθηναίο

Εθελοντής του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων επί το έργον στο κέντρο της Αθήνας, συνοδεύοντας ξένους επισκέπτες στο κέντρο της πρωτεύο...


Εθελοντής του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων επί το έργον στο κέντρο της Αθήνας, συνοδεύοντας ξένους επισκέπτες στο κέντρο της πρωτεύουσας.
«Δες εδώ τι όνομα έχει αυτή η οδός», «Χαϊπέσιαζ;», «Ναι, το αναγνωρίζεις;». «Φυσικά!» θυμήθηκε η νεαρή Τάτα τη σπουδαία μαθηματικό του 4ου - 5ου αιώνα μ.Χ. Υστερα έκανα τον συνειρμό ότι ήταν ειρωνική η παρουσία μαγαζιών που προμηθεύονται τέχνη και είδη για τις ανάγκες των Ρώσων και Ελληνορθόδοξων δίπλα στην οδό που αφιέρωσε η πόλη των Αθηνών στη μνήμη της αλεξανδρινής φιλοσόφου Υπατίας που εκτελέστηκε από φανατικούς χριστιανούς.

Η Τάτα από την Ινδονησία σπούδαζε Μαθηματικά στην Ουτρέχτη και ήρθε στην Αθήνα για να επισκεφτεί το μνημείο για το οποίο η πόλη μας είναι γνωστή ανά την υφήλιο, τον Παρθενώνα. Θα περνούσε μια μέρα βλέποντάς τον και θα συνέχιζε την επομένη προς τη Σαντορίνη, για να απολαύσει τα επίσης διεθνώς φημισμένα δειλινά. Έψαξε να βρει στο Διαδίκτυο πώς να εξερευνήσει την πόλη σε λίγες ώρες.Έτσι, βρήκε τους This is MY ATHENS και ήρθε σ’ επαφή με την ομάδα που βρίσκει εθελοντές και εθελόντριες που συνοδεύουν τους επισκέπτες της Αθήνας ώστε να διευκολυνθούν κατά τη διαμονή τους. Δεν θα μπορούσε να εξερευνήσει την αχανή αυτή πόλη με ένα σακίδιο και μια φωτογραφική μηχανή και να θαυμάσει αυτήν και τα μέρη της από τις γωνιές που ξέρει ένας ντόπιος.

Δώσαμε ραντεβού μέσω e-mail το μεσημέρι της άφιξής της στο Σύνταγμα, όπου και την αποβίβασε το λεωφορείο του αεροδρομίου. Αμέσως κατευθυνθήκαμε προς τον Παρθενώνα μέσω Ερμού και πλατείας Αέρηδων. Ανεβαίνοντας προς τους Διόσκουρους, με ρωτά: «Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πιο πολλοί τουρίστες εδώ;». «Πολλοί δεν ξέρουν ότι κι αυτός ο δρόμος οδηγεί προς την Ακρόπολη, ετοιμάσου για την ωραία θέα που σε περιμένει», της είπα. Αυθόρμητα την πάω στον Άρειο Πάγο που πλησιάζαμε και, αφού της ανέφερα τη χρήση του βράχου στην αρχαία εποχή, μου ζητά να τη βγάλω μερικές φωτογραφίες με θέα την τσιμεντόζουγκλα της Αθήνας. Της δείχνω την Ακρόπολη και αμέσως κατευθυνόμαστε προς τα εισιτήρια εισόδου.

«Πάντα, όταν επισκέπτεσαι αρχαιολογικούς χώρους, να θυμάσαι ότι η φοιτητική σου κάρτα θα σου γλιτώσει έξοδα», της επισημαίνω. Είσοδος ελεύθερη. Ο Παρθενώνας με τον γερανό στην μπροστινή του όψη δεν ήταν για φωτογράφιση. Αφού άκουσε τον ιδρυτικό μύθο με τον Ποσειδώνα και την Αθηνά –θυμόταν σχεδόν όλους τους ολύμπιους– εντυπωσιάζεται από τον δρόμο που βαδίσαμε που της έδειχνα στην πίσω πλευρά και το λιμάνι στην ακτή από όπου θα έφευγε για το νησί.

Εισάγοντάς την στο gyros, κατόπιν της απαραίτητης πράσινης ανάπαυλας στον Εθνικό Κήπο, μετά τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και το Ολυμπιακό Στάδιο, της εξήγησα πώς βρήκα την ομάδα και γιατί τη θεωρώ σημαντικό βήμα για μια «δύσκολη» για τους τουρίστες πόλη όπως η Αθήνα μας. Βλέποντας ξένους επισκέπτες να ψάχνονται αγνοώντας πώς να βρουν αυτό που τους ενδιαφέρει στον χάρτη, οφείλει ένας ντόπιος να προσφερθεί όχι μόνο να τους πει την κατεύθυνση, αλλά και να τους πάει από τον συντομότερο, ασφαλέστερο και απολαυστικότερο δυνατό δρόμο και να τους προτείνει τα κατάλληλα μέρη τα ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Kαι αυτή είναι η φιλοσοφία του This is MY Athens. Μου είπε ότι είναι εξαιρετική ιδέα και θα πρέπει να προωθηθεί και στο Μπαλί.


Πηγή: Π. Δημητράκος, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια