Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανασκαφές χωρίς σχεδιαστές ονειρεύονται;

Δεν έχει «πλεονάζον» προσωπικό το υπουργείο Πολιτισμού, φωνάζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, δηλώνοντας την αντίθεσή του στη διαθεσ...


Δεν έχει «πλεονάζον» προσωπικό το υπουργείο Πολιτισμού, φωνάζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, δηλώνοντας την αντίθεσή του στη διαθεσιμότητα όχι για λόγους συνδικαλιστικούς, αλλά για λόγους πολύ πρακτικούς.

Σήμερα, που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ισχύ του νόμου 4172/13 περί διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, υπενθυμίζει ο ΣΕΑ ότι «η Αρχαιολογική Υπηρεσία στερήθηκε πολύτιμο εξειδικευμένο προσωπικό, όπως σχεδιαστές αρχαιολογικών ευρημάτων, εργατοτεχνίτες ανασκαφών, φύλακες κτηρίων, βιβλιοθηκονόμους, συντηρητές αρχαιοτήτων, διοικητικούς και άλλους πολύτιμους συνεργάτες». Ως προς την κινητικότητα στην οποία οδηγούνται τώρα κάποιοι, οι αρχαιολόγοι ρωτούν: «Με ποια λογική εξειδικευμένη συντηρήτρια θα βρεθεί βοηθός νοσηλευτή; Με ποια λογική σχεδιαστές αρχαιολογικών ευρημάτων θα βρεθούν από τα σκάμματα στα Πρωτοδικεία; Τι εξυπηρετεί να βρεθούν άνεργοι οι φύλακες των κτηρίων του ΥΠΠΟ;».

Οι σχεδιαστές του ΥΠΠΟΑ εκπέμπουν το δικό τους μήνυμα, μπας και κάποιος αντιληφθεί το λάθος που πάει να γίνει: 

«Είμαστε μια ομάδα 99 εργαζομένων ατόμων, με την ειδικότητα του σχεδιαστή, μία ειδικότητα άκρως απαραίτητη σε κάθε ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ο καθένας από εμάς εργάζεται παραπάνω από δέκα χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού με αντικείμενο τη λεπτομερή αποτύπωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων και των κινητών ευρημάτων στις ανασκαφές και τους αρχαιολογικούς χώρους. Δουλειά που γίνεται συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες, άλλοτε κάτω από τον καυτό ήλιο και άλλοτε με κρύο ή βροχή, απεικονίζονται στο χαρτί οι αλλεπάλληλες ανασκαφικές φάσεις της έρευνας πεδίου, αλλά και οι διαδοχικές χρονολογικές φάσεις των μνημείων.

»Αποδίδονται επίσης σχεδιαστικά και τα ποικίλα αρχαιολογικά ευρήματα, πήλινα αγγεία, μετάλλινα μικροαντικείμενα ή περίτεχνα πολύτιμα κοσμήματα, αλλά και λεπτομέρειες των αρχιτεκτονικών μελών, που προορίζονται και για τις δημοσιεύσεις των ανασκαφών από τους αρχαιολόγους της Υπηρεσίας ή τους αρχιτέκτονες. Η διαδικασία της αποτύπωσης στο πεδίο ή στο γραφείο είναι ό,τι συνήθως θα απομείνει στο μέλλον από τις αναρίθμητες ανασκαφές ή φάσεις των αναστηλώσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

»Σε αυτήν τη διαδικασία οφείλονται τα χιλιάδες αρχεία που φυλάσσονται στα σχεδιαστήρια της Υπηρεσίας σε όλη τη χώρα. Χωρίς την απαραίτητη καθημερινή συμβολή και πολύχρονη εμπειρία των σχεδιαστών του υπουργείου Πολιτισμού, δεν μπορεί να συνεχιστεί το ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο και η ορθή τεκμηρίωση των σωστικών ή συστηματικών ανασκαφών τών κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων».


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασιά, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια