Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σκελετός που επιβίωσε από βιβλική καταστροφή βρέθηκε σε υπόγειο μουσείου στις ΗΠΑ

Φαίνεται πώς το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έκρυβε κυριολεκτικά «σκελετούς στη ντουλάπα» του, αφού πρόσφατα οι ερευνητές εντόπισαν ...



Φαίνεται πώς το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έκρυβε κυριολεκτικά «σκελετούς στη ντουλάπα» του, αφού πρόσφατα οι ερευνητές εντόπισαν οστά ξεχασμένα στο υπόγειο του πανεπιστημιακού μουσείου, τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε άνδρα που βίωσε τον μεγάλο κατακλυσμό.

Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, τα οστά ανήκαν σε έναν μυώδη, ψηλό άνδρα, τουλάχιστον 50 ετών. Οι μελέτες δείχνουν ότι επιβίωσε από μία μεγάλη πλημμύρα, η οποία, χιλιετίες αργότερα θα αποτελούσε την έμπνευση για τη βιβλική ιστορία του Νώε. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές, ονόμασαν «Νώε» το σκελετό, του οποίου τα οστά βρίσκονταν σε ένα φέρετρο που μοιάζει με κουτί ξεχασμένα για 85 χρόνια.

«Φέτος το καλοκαίρι, ένα έργο για την ψηφιοποίηση των παλαιών αρχείων από μία παγκοσμίου φήμης ανασκαφή επανέφερε την ιστορία του σκελετού, στο φως» αναφέρει η δήλωση από το μουσείο.

Τα έγγραφα αποκάλυψαν ότι ο σκελετός ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Ουρ, μια αρχαία πόλη κοντά στο σημερινό Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ, το 1929-1930.

Εκείνη την εποχή, μια κοινή ομάδα ανασκαφής από το μουσείο της Πενσυλβάνια και το Βρετανικό Μουσείο με επικεφαλής τον Σερ Λέοναρντ Γούλει, ανέσκαψε 48 τάφους σε μια κοίτη πλημμυρών.




Από όλα τα οστά που βρέθηκαν, μόνο ένας σκελετός ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση για να μετακινηθεί και μάλιστα είναι 2.000 χρόνια αρχαιότερος από τους διάσημους «βασιλικούς τάφους» της Μεσοποταμίας που είχε ανακαλύψει ο Γούλει στην ίδια περιοχή.

Αφότου ο Γούλει εντόπισε το βασιλικό νεκροταφείο, συνέχισε το σκάψιμο. Περίπου 12 μέτρα βαθύτερα, έφτασε σ' ένα στρώμα από λάσπη. Σκάβοντας παρακάτω, ο Γούλει εντόπισε τάφους λαξευμένους στη λάσπη και τελικά ένα άλλο στρώμα λάσπης.




Φτάνοντας ουσιαστικά κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, ο Γούλεϊ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουρ ήταν αρχικά ένα μικρό νησί σε έναν ευρύτερο βάλτο. Στη συνέχεια, μια μεγάλη πλημμύρα διέλυσε το έδαφος της. Η ταφή των σκελετών ήταν μέσα στη βαθειά λάσπη και αυτό δείχνει ότι είχαν επιβιώσει από την πλημμύρα.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η βιβλική ιστορία του Νώε είναι πιθανόν εμπνευσμένη από πραγματικές φυσικές καταστροφές, όπως η συγκεκριμένη. Πλήρεις σκελετοί από την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο συγκεκριμένος σκελετός μπορεί να ανοίξει νέες ερευνητικές δυνατότητες.

«Οι σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές, που δεν ήταν διαθέσιμες στην εποχή του Γούλεϊ, πλέον μπορούν να παρέχουν νέες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, την προγονική καταγωγή, τα τραύματα, το άγχος και τις ασθένειες αυτού του ελάχιστα γνωστού πληθυσμού» αναφέρει στην ανακοίνωση του το μουσείο.


Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια