Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας» στο Αρχαιολογικό Καλαμάτας

Η τοιχογραφία του Λυράρη από το ανάκτορο του Νέστορα Η πιο ευχάριστη έκπληξη και ίσως ο ωραιότερος τρόπος να εγκαινιαστεί μια έκθεση...


Η τοιχογραφία του Λυράρη από το ανάκτορο του Νέστορα
Η πιο ευχάριστη έκπληξη και ίσως ο ωραιότερος τρόπος να εγκαινιαστεί μια έκθεση σε ένα μουσείο - για τα ελληνικά δεδομένα, είναι σίγουρα η πρώτη φορά! Ο λόγος για την ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση με τίτλο «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, όπου εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια του φετινού 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της πόλης και θα διαρκέσει έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Τέσσερις μικρές μαθήτριες της Δημοτικής Σχολής Χορού της Καλαμάτας άπλωσαν ένα μακρύ άσπρο πέπλο ανοίγοντας έτσι τον δρόμο των πρώτων επισκεπτών στην έκθεση. Στην ευαίσθητη και απόλυτα ταιριαστή στον χώρο του μουσείου χορογραφία που υπέγραψε η διευθύντρια της Δημοτικής Σχολής Χορού Κατερίνα Κασιούμη, οι χορεύτριες κράτησαν κόκκινα λουλούδια και πέταλα θυμίζοντάς μας τις κοπέλες της τοιχογραφίας που κοσμεί την αίθουσα, αντίγραφο από το ανάκτορο του Νέστορα. Σαν σκηνικό, ακριβώς απέναντι, ο γνωστός Λυράρης, τοιχογραφία και αυτή από το ανάκτορο που έδεσε με την ιδέα της έκθεσης.

Αρχαία τεκμήρια και μαρτυρίες από τη Μεσσηνία που συνδέονται με τη μουσική και τον χορό, συνδυασμένες με φωτογραφίες της Ζουζούς Νικολούδη, της χορογράφου που εμπνεύστηκε από την αρχαία Ελλάδα και ερεύνησε με την ομάδα της «Χορικά» τη σχέση του λόγου, της μουσικής και της κίνησης. Γι’ αυτήν τη σχέση, φανερά ενημερωμένες μίλησαν στο κοινό οι δύο αρχαιολόγοι που μας ξενάγησαν. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται αρχαία αντικείμενα από τις μόνιμες εκθέσεις των μουσείων της Μεσσηνίας, αλλά και υλικό από τις ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης και του ανακτόρου του Νέστορα, που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Στην τελευταία αίθουσα, μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα της έκθεσης, οι προβολές του αρχείου του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας που άνοιξε ειδικά για τους «Μυθικούς χορούς της Μεσσηνίας» για να δώσει στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει σημαντικές στιγμές των δραστηριοτήτων του μέσα από βιντεοπροβολές και φωτογραφικό υλικό.

Θα δείτε τη Ζουζού Νικολούδη να μιλάει για τον χορό και τη δύναμη των χορευτών στην Ελλάδα, την Ντένη Ευθυμίου, πρώην διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Χορού, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου σε νεαρή ηλικία και πολλά ωραία και συγκινητικά. Ιστορικές στιγμές δεμένες με το σήμερα του σύγχρονου ελληνικού χορού. Μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε εάν περνάτε από την Καλαμάτα αυτό το καλοκαίρι.


Πηγή: Σ. Βούλγαρη, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια