Ο βυζαντινός τάφος χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδόσιου Στην αριστερή πλευρά των Τειχών Silivrik...
Ο βυζαντινός τάφος χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδόσιου |
Στην αριστερή πλευρά των Τειχών Silivrikapı στην περιοχή Fatih της Κωνσταντινούπολης, βρίσκονται τα κατάλοιπα ένας τάφου του 4ου αιώνα μ.Χ.. Γνωστός ως κρύπτη Silivri, ο τάφος, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1988, βρίσκεται σήμερα στην χειρότερη του κατάσταση.
Η Κρύπτη Silivrikapı, η οποία βρέθηκε από τον καθηγητή Ümit Serdaroglu, χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ. την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδόσιου. Ο τάφος ανακαινίστηκε το 1989 από τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο λεηλατήθηκε πολλές φορές μετά την αποκατάστασή του. Τα ανάγλυφα που καλύπτουν την κρύπτη είχαν κλαπεί το 1993, αλλά ευτυχώς ξαναβρέθηκαν και δόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης. Οι τοιχογραφίες, οι οποίες είχαν επίσης αποκατασταθεί, έχουν καταστραφεί με την πάροδο του χρόνου. Ο ιστορικός βυζαντινός τάφος δεν διαφέρει σήμερα από μια μάντρα.
Ο τάφος και οι κήποι που τον περιβάλλουν αποτελούν την κατοικία πολυάριθμων αστέγων. Ένας από αυτούς, ο Atilla, ο οποίος έχει ζήσει στην Silivrikapı για σχεδόν 40 χρόνια, δηλώνει: «Ναι, το παραδέχομαι ότι μολύνω το συγκεκριμένο μέρος, αλλά εγώ δεν ντρέπομαι για αυτό, γιατί δεν έχω κλέψει τίποτα από το μνημείο. Οι αρχαιοκάπηλοι και οι υπάλληλοι που είναι υπεύθυνοι για το μνημείο θα πρέπει να ντρέπονται».
Ο Atilla είναι μάρτυρας ζημιών που έχουν γίνει στον τάφο. «Έχω ζήσει εδώ 40 χρόνια. Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια παίζοντας γύρω από αυτούς τους τοίχους, αλλά ακόμα δεν ξέραμε τι ήταν, επειδή είχαν καλυφθεί με μπάζα. Κάποια μέρα ήρθαν και πήραν ό, τι υπήρχε μέσα. Έχει γίνει ακόμη και δολοφονία μεταξύ των εργαζομένων συντήρησης του μνημείου, λόγω μιας φήμης για την ύπαρξη κρυμμένου θησαυρού. Η περιοχή του Yenikapı αποκαταστάθηκε, αλλά αυτό το μέρος παραμένει ανέγγιχτο. Κάθε δύο χρόνια, ο δήμαρχος επισκέπτεται αυτό το μέρος, αλλά φαίνεται ότι μόνο σε αυτό δεν μπορεί να κάνει τίποτα», είπε.
Ο ίδιος αρνείται επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι άστεγοι αποτελούν τον κυριότερο λόγο καταστροφής του μνημείου. «Κατά την περίοδο δημαρχίας του Bedrettin Dalan, τα πάντα εδώ λεηλατήθηκαν. Ρωτήστε οποιονδήποτε στην περιοχή και θα σας πουν το ίδιο πράγμα. Ναι, μολύνω αυτό το μέρος και είμαι ασεβής ως προς την ιστορία, αλλά ευτυχώς δεν έχω λεηλατήσει τίποτα», είπε.
Υπάρχουν πολλά ιστορικά μέρη όπως ο συγκεκριμένος τάφος στην περιοχή. Πιστεύεται ότι αποτελούσαν όλα μέρος μιας νεκρόπολης που υπήρχε πριν από την εποχή του Θεοδοσίου Β'. «Πρόσφατα ήρθαν εδώ μερικοί άνθρωποι λέγοντας ότι θα σκάψουν στον κήπο. Τους έδιωξα μακριά. Ήρθαν πίσω λίγες ημέρες αργότερα και ξέθαψαν όλο το χώρο. Αμφιβάλλω αν βρήκαν τίποτα. Είδα μερικούς αρχαιοκάπηλους να αναρριχούνται στους τοίχους του νεκροταφείου με σφυριά στα χέρια», δηλώνει ο Mustafa, καταστηματάρχης της περιοχής.
Ακόμη και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το δήμο, δεν μπορούν να σταματήσουν τους αρχαιοκάπηλους. «Ο δήμος εγκατέστησε μια πόρτα στον τάφο για να εμποδίσει την είσοδο στους πλιατσικολόγους. Αφαίρεσαν την πόρτα το ίδιο βράδυ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Mustafa.
Πηγή: Hurriyet Daily News
Δεν υπάρχουν σχόλια