Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δ΄ Ιστορική και Αρχαιολογική Περιήγηση στη Λακεδαίμονα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για τέταρτη χρονιά η επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ιστορική και Αρχαιολογική Περιήγηση στη Λακεδα...



Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για τέταρτη χρονιά η επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ιστορική και Αρχαιολογική Περιήγηση στη Λακεδαίμονα», την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο της Τοπικής Κοινότητας Αγόριανης του Δ.Σπάρτης. 

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ε’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λακωνίας, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, ο «Εξωραϊστικός και  Πολιτιστικός Σύλλογος Αγόριανης» και οι Μικροί Εξερευνητές Αγόριανης με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ.Λεωνίδα Σουχλέρη, αρχαιολόγο της Ε΄ ΕΠΚΑ.                 
Η διοργάνωση της ημερίδας είχε ενταχθεί στις εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον φετινό εορτασμό της Πανσελήνου και η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.

Η ημερίδα αποτέλεσε την συνέχεια των αντίστοιχων ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν στον ίδιο χώρο τον Αύγουστο του 2010, 2011 και του 2012 και αποτελεί την συνέχεια της προσπάθειας για την ανάδειξη της ιστορίας και των αρχαιολογικών μνημείων της Λακεδαίμονος.

Στις τρεις προηγούμενες ημερίδες η θεματολογία αφορούσε τη τοπική ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής,  με καρπό της προσπάθειας αυτής να είναι  η έκδοση των Πρακτικών του 2010 και του 2011. 

Το 2014 το θεματικό πλαίσιο διευρύνθηκε καλύπτοντας θέματα για το αρχαιολογικό έργο της Ε’ ΕΠΚΑ Λακωνίας στο πλαίσιο των μεγάλων δημόσιων έργων, την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Βυζαντινής Πολίχνης του Λογκανίκου, ενώ έγινε και ιδιαίτερη αναφορά για το Ιστορικά διατηρητέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης αλλά και στην πλούσια έκθεση του, καθώς εκεί φυλάσσονται και εκτίθενται εντυπωσιακά αρχαία μνημεία της Αρχαίας Σπάρτης, της Λακεδαίμονος και της Λακωνίας.

Παρουσιάστηκαν από τους αρχαιολόγους της Ε’ ΕΠΚΑ οι παρακάτω ανακοινώσεις:

  • Δρ.Μαρία Τσούλη, Αρχαιότητες και μεγάλα δημόσια έργα στη Λακωνία. Κάποια πρόσφατα παραδείγματα.
  • Αφροδίτη Μαλτέζου, Νέες Προϊστορικές  θέσεις στη Βορειοδυτική Λακεδαίμονα. Τα πορίσματα των ανασκαφών.
  • Γεωργία Πάντου, "Λογκανίκος Λακωνίας: Ιστορικός τόπος ή Φυσικό τοπίο? Διευρεύνηση δυνατοτήτων ανάδειξης του υστεροβυζαντινού οικισμού του Λογκανίκου και της ευρύτερης περιοχής του".  
  • Λεωνίδας Σουχλέρης, Οι θησαυροί του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.



Τέλος υπήρξαν και αρκετές αρχαιολογικές ανακοινώσεις τύπου Posters από τους αρχαιολόγους της Ε' ΕΠΚΑ (Λακωνίας) & ΛΘ΄ ΕΠΚΑ (Αρκαδίας) κ.κ. Σταμάτη Φριτζίλα, Γρ.Γρηγορακάκη, Λεωνίδα Σουχλέρη και Γαρυφαλιά Σμέρου για ανασκαφές που διενήργησαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του έργου του νέου αυτοκινητόδρομου Μεγαλόπολη – Λεύκτρο – Λογκανίκο – Σπάρτη αλλά και σ’ όλη τη νότια Αρκαδία (Παλλάντιο, Ασέα, Μεγαλόπολη, Πετρίνα).

Μετά το τέλος της επιστημονικής Ημερίδας ανακοινώθηκε από το Σύλλογο ότι στα τέλη του 2014, θα γίνει και η παρουσίαση των Πρακτικών της «Γ΄ Ιστορικής και Αρχαιολογικής Περιήγησης στη βόρεια Λακεδαίμονα» που θα εκδοθούν με την συνδρομή του Συλλόγου και του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.




Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιστημονικής συνάντησης το πολυπληθές κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις παραπάνω ανακοινώσεις αλλά και τις παράλληλες δράσεις που πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο της ημερίδας.

Την ημερίδα τίμησαν ο βουλευτής της Π.Ε.Λακωνίας κ.Αθανάσιος Δαβάκης, ο νέος Δήμαρχος Σπάρτης κ.Ευάγγελος Βαλιώτης, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Π και Π. κ.Μ. Τζωρζάκης, ο Αντιδήμαρχος κ.Π.Καλομοίρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ε.Νικολακάκης, η Προϊσταμένη της 5ης ΕΒΑ Λακωνίας κα. Ευαγγελία Πάντου και η Διευθύντρια της Δημόσιας και Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης κ.Ελένη Τζινίερη.
   
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην Προϊσταμένη της Ε΄ ΕΠΚΑ Λακωνίας κα. Άλκηστις Παπαδημητρίου, στο επιστημονικό προσωπικό της Ε΄ ΕΠΚΑ, στο Ν.Π.Π &Π  του Δήμο Σπάρτης  αλλά και στους κατοίκους των κοινοτήτων Αγόριανης, Λογκανίκου, Αγίου Κωνσταντίνου και Γεωργιτσίου  για την μεγάλη τους συμμετοχή στην επιστημονική ημερίδα.


Πηγή: Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια