Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τάφος της γεωμετρικής περιόδου βρέθηκε στην αρχαία Κόρινθο

Έναν τάφο με τα λείψανα πιθανότατα ενός πλούσιου ατόμου ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Κορίνθου   Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται σ...


Έναν τάφο με τα λείψανα πιθανότατα ενός πλούσιου ατόμου
ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Κορίνθου
 
Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην αρχαία πόλη της Κορίνθου ανακάλυψαν έναν τάφο που χρονολογείται πριν από 2.800 χρόνια περίπου ενώ περιελάμβανε κεραμικά αγγεία διακοσμημένα με πολλαπλή ζιγκ-ζαγκ γραμμή. 

Ο τάφος κτίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 800 π.Χ. και  του 760 π.Χ., μια εποχή που η Κόρινθος αναδύεται ως μεγάλη δύναμη και είχε ξεκινήσει ο αποικισμός των ακτών της Μεσογείου. 

Ο ίδιος ο τάφος αποτελείται από έναν άξονα και έναν ταφικό λάκκο, ο οποίος περιείχε σαρκοφάγο από ασβεστόλιθο, μήκους 1,76 μέτρων, πλάτους 0,86 μέτρων και ύψους 0,63 μέτρων. Όταν οι ερευνητές άνοιξαν τη σαρκοφάγο, βρήκαν την ταφή ενός μεμονωμένου ατόμου στο εσωτερικό, όπου επιβίωσαν μόνο κάποια θραύσματα οστών.

Οι επιστήμονες βρήκαν αρκετά αγγεία δίπλα στη σαρκοφάγο ενώ ο τάφος περιείχε επίσης έναν αποθέτη, σφραγισμένο με μια ασβεστολιθική πλάκα, ο οποίος περιείχε 13 επιπλέον πλήρη αγγεία. 

Μέσα στον τάφο βρέθηκε επίσης αποθέτης σφραγισμένος με ασβεστολιθική πλάκα. Όταν τον άνοιξαν οι αρχαιολόγοι βρήκαν 13 αγγεία σχεδόν άθικτα.
«Ο πλούτος του ιδιοκτήτη υποδεικνύεται από τη σαρκοφάγο και τον μεγάλο αριθμό των αγγείων», γράφει ομάδα ερευνητών στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Hesperia. Εκτός από δύο αγγεία που εισήχθησαν από την Αθήνα όλη η κεραμική έχει κατασκευαστεί στην Κόρινθο, σημειώνουν οι ερευνητές. 

Τα αγγεία φέρουν διακόσμηση με μια ποικιλία σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων κυματιστών και πολλαπλών ζιγκ-ζαγκ γραμμών καθώς και εναλλασσόμενων μοτίβων που μοιάζουν με λαβύρινθο. Αυτό το ύφος της κεραμικής ήταν αρκετά δημοφιλές εκείνη την εποχή και οι αρχαιολόγοι αναφέρονται σε αυτό ως «Γεωμετρική» περίοδο. 

Αρκετούς αιώνες αργότερα, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, ο τάφος είχε σχεδόν καταστραφεί λόγω ενός τείχους που χτίστηκε δίπλα του. Όταν οι αρχαιολόγοι βρήκαν το τείχος αυτό, ανακάλυψαν επίσης και μια στήλη από ασβεστόλιθο που ίσως να είχε εξυπηρετήσει αρχικά ως ένα είδος δείκτη για τον τάφο. 

Η άνοδος μιας πλούσιας πόλης 

Μια ομάδα ηγεμόνων που ονομαζόταν Βακχιάδες ήρθε στην εξουσία στην Κόρινθο το 747 π.Χ. (μερικές δεκαετίες μετά την κατασκευή του τάφου) όπως υποδεικνύουν οι αρχαίες πηγές. Οι άρχοντες αυτοί έχτισαν αποικίες στη σύγχρονη Σικελία και την Κέρκυρα, στρατηγικές αποφάσεις που βοήθησαν την Κόρινθο να αυξήσει το εμπόριο της και τον πλούτο της. 

Αγγείο διακοσμημένο με γεωμετρικές γραμμές βρέθηκε δίπλα στη σαρκοφάγο μέσα στον τάφο
«Μόλις ιδρύθηκαν αυτές οι αποικίες στα δυτικά και βορειοδυτικά, η Κόρινθος λόγω της ευνοϊκής γεωγραφικής θέσης της έγινε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο για την ηπειρωτική Ελλάδα», έγραψε ο Elke Stein-Hölkeskamp, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Münster της Γερμανίας, σε άρθρό του που δημοσιεύεται στο βιβλίο «A Companion to Archaic Greece» (Wiley-Blackwell, 2009). 




Αγγείa που βρέθηκαν μέσα στον αποθέτη
Τα κορινθιακά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων της λεπτής κεραμικής, θα πρέπει να αποτελούσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε όλο τον κόσμο της Μεσογείου. 

Ο τάφος βρέθηκε το 2006 κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διενεργούσε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών σε μια περιοχή της Κορίνθου που σήμερα ονομάζεται η «Περιοχή της Παναγίας». Μια έκθεση σχετικά με τον τάφο δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Hesperia. Τέσσερις άλλοι τάφοι είχαν βρεθεί κοντά στον συγκεκριμένο τάφο πριν από το 2006.



Δεν υπάρχουν σχόλια