Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο αρχαιότερος γνωστός Παριζιάνος μάλλον ήταν Νεάντερταλ

Τα μόνα οστά που βρέθηκαν προέρχονται από το αριστερό άνω άκρο Πριν από την άφιξη του σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρώπη χρονολογούνται ...


Τα μόνα οστά που βρέθηκαν προέρχονται από το αριστερό άνω άκρο
Πριν από την άφιξη του σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρώπη χρονολογούνται τα οστά που βρέθηκαν κοντά στον Σηκουάνα και ανήκουν στον «αρχαιότερο γνωστό Παριζιάνο». Ο προϊστορικός πρωτευουσιάνος ήταν πιθανότατα Νεάντερταλ, λέει διεθνής ομάδα ερευνητών.

Τα οστά που βρέθηκαν στο Τουρβίλ λα Ριβιέρ,περίπου 100 χιλιόμετρα από τη γαλλική πρωτεύουσα «είναι τα αρχαιότερα [ανθρώπινα] απολιθώματα που έχουν βρεθεί κοντά στο Παρίσι» αναφέρει στο BBC ο Μπρούνο Μορέιγ του Πανεπιστημίου του Μπορντό.

Δεδομένου ότι ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo sapiens) εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 30.000 χρόνια, και δεν έφτασε στην Ευρώπη παρά μόλις πριν από 30.000 χρόνια, τα οστά πρέπει να ανήκουν σε κάποιο άλλο είδος ανθρώπου.

Είναι όμως δύσκολο να καταλήξει κανείς σε σαφή απάντηση, δεδομένου ότι δεν βρέθηκε ολόκληρος σκελετός αλλά μόνο τα μακριά οστά του αριστερού χεριού -το βραχιόνιο οστό, η κερκίδα και η ωλένη. 

Η στιβαρότητα των οστών υποδεικνύει ότι μάλλον επρόκειτο για Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis), το είδος που κυριαρχούσε στην Ευρώπη για μισό εκατομμύριο χρόνια πριν από την άφιξη του σύγχρονου ανθρώπου.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι το βραχιόνιο οστό φέρει στο πάνω μέρος του ένα εξόγκωμα που πιθανώς δημιουργήθηκε από συνεχείς τραυματισμούς λόγω μιας επαναλαμβανόμενης κίνησης.

Οι ερευνητές προτείνουν την υπόθεση ότι το εξόγκωμα δημιουργήθηκε από επαναλαμβανόμενες βαλλιστικές κινήσεις όπως η εκτόξευση κάποιου ακόντιου.

Εφόσον ευσταθεί, αυτό θα κατέρριπτε μια διαδεδομένη άποψη, σύμφωνα με την οποία οι Νεάντερταλ γνώριζαν μόνο το δόρυ, ενώ οι άνθρωποι ανακάλυψαν πρώτοι τα βαλλιστικά όργανα όπως το ακόντιο.

Ωστόσο μια άλλη εξήγηση για το ασυνήθιστο εξόγκωμα στο βραχιόνιο οστό είναι ότι προήλθε από το επαναλαμβανόμενο τρίψιμο προβιάς προκειμένου να μαλακώσει.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην online επιθεώηση PLoS ONE.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια