Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σημαντική παρέμβαση σε βυζαντινό μνημείο

Σημαντική παρέμβαση σε βυζαντινό μνημείο Στο τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες πλήρους αποκατάστασης του ναού ...


Σημαντική παρέμβαση σε βυζαντινό μνημείο
Στο τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες πλήρους αποκατάστασης του ναού Αγίου Νικολάου Καναλίων, που συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία της περιοχής της Μαγνησίας.

Το δύσκολο έργο της αποκατάστασης του μνημείου που κατέρρεε, ανέλαβε η διεύθυνση αναστήλωσης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, με την επίβλεψη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία ανέλαβε, αντίστοιχα, τη μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, τηρείται απαρέγκλιτα και εκτιμάται ότι το σημαντικό μνημείο του 13ου μΧ αιώνα, θα αποδοθεί στο κοινό, στα τέλη της χρονιάς.

Οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για ένα ναό «υψηλής τέχνης» με μοναδικές τοιχογραφίες, που χρονολογούνται από το 13ο μέχρι το 18ο αιώνα.

Για πολλά χρόνια το μνημείο διατηρούνταν ερειπωμένο χωρίς στέγη, αντιμετωπίζοντας σημαντικά στατικά προβλήματα και η αναστήλωσή του ήταν βασικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Το αίτημα ικανοποιήθηκε και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κύκλος  των εργασιών συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Ο μεγάλος αριθμός των επιγραφών που φέρουν, εξάλλου, οι τοιχογραφίες δείχνει ότι ο ζωγράφος ήταν γνώστης της εκκλησιαστικής ιστορίας και είχε την αντίστοιχη θεολογική παιδεία, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου προφανώς να απευθύνονταν όχι σε απλούς πιστούς, αλλά σε πιστούς - μοναχούς.

Η παρουσία του μνημείου στο χώρο της Μαγνησίας ισχυροποιεί το βαθμό της ιστορικής συνείδησης και της προστασίας της ιστορικής μνήμης. Όπως επισημαίνεται, ειδικότερα, από τους αρχαιολόγους, η  προστασία του βυζαντινού ναού από την καταστροφή, είναι καθοριστικής σημασίας βήμα, για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 


Πηγή: Γλ. Υδραίου, Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια