Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συμμετοχή του Ιππόδαμου του Μιλήσιου στην ίδρυση των Θουρίων και στην πραγματοποίηση του πολεοδομικού τους σχεδίου

Για τη «συμμετοχή του Ιππόδαμου του Μιλήσιου στην ίδρυση των Θουρίων και στην πραγματοποίηση του πολεοδομικού τους σχεδίου» θα...






Για τη «συμμετοχή του Ιππόδαμου του Μιλήσιου στην ίδρυση των Θουρίων και στην πραγματοποίηση του πολεοδομικού τους σχεδίου» θα μιλήσει ο καθηγητής Emanuele Greco, διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Οι ανασκαφές που διεξάγονται στη Σύβαρη, στις οποίες τα τελευταία χρόνια συμμετέχει και μια ελληνική αποστολή που έφερε στο φως τμήμα του τείχους, αποκαλύπτουν την κάτοψη της πόλης των Θουρίων και συνεισφέρουν στη μελέτη της πολεοδομίας της συγκεκριμένης πόλης.

“Ο ρόλος του Ιππόδαμου της Μιλήτου στη δημιουργία της πολεοδομίας κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. είναι γνωστός. Είναι εξαιρετικά πιθανόν, με βάση τις πηγές που διαθέτουμε, να έχει ασχοληθεί και με την πολεοδομία των Θουρίων, όταν οι Αθηναίοι, μετά από αίτημα των Συβαριτών που είχαν εξοριστεί μετά την καταστροφή της Σύβαρης από τους Κροτωνιάτες (μάλλον μιλάμε πλέον για τους απόγονούς τους), αποφάσισαν να ιδρύσουν μια «πανελλήνια» πόλη, με έναν πολεοδομικό ιστό με πλατείες και στενωπούς, οδούς για τις οποίες έχουμε την εκπληκτική τύχη να γνωρίζουμε την ονομασία τους από τον Διόδωρο Σικελιώτη και που μπορούμε να τις ταυτίσουμε με τις έρευνές μας.”


EMANUELE GRECO

Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο “L’Orientale” της Νεάπολης.
Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Διεθνών Συνεδρίων για τη Μεγάλη Ελλάδα στον Τάραντα.
Πρόεδρος του Ιδρύματος “Paestum”
Εταίρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (Βερολίνο)
Μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας (Αθήνα)

Από την 1η Οκτωβρίου του 2000 είναι διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.

Πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπάρι και στη Ρώμη.

Η πανεπιστημιακή του καριέρα ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο ως βοηθός το 1971. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεάπολης από το 1978, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στη Μεταπτυχιακή Σχολή Αρχαιολογίας, για πολλά χρόνια υπήρξε visiting professor στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Université Paris 1-Sorbonne και στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Συμμετείχε σε συνέδρια και πραγματοποίησε διαλέξεις σε πολλά ιταλικά και ξένα πανεπιστήμια.

Έχει διευθύνει πολυάριθμες ανασκαφές, κυρίως στο Paestum/Ποσειδωνία, όπου ερεύνησε συστηματικά την περιοχή των μνημείων του forum και της αγοράς για 25 χρόνια, στο πλαίσιο μιας ιταλο-γαλλικής συνεργασίας, καθώς και στην Κρήτη, στις περιοχές της Ελεύθερνας και της Ίτανου. Εργάζεται με την Εφορεία της Καλαβρίας εδώ και 30 χρόνια, όταν, από το 1975 και εξής, ξεκίνησε την εξερεύνηση της περιοχής του Λάο (σημερινή Marcellina di S. Maria del Cedro). Από το 1993 και μέχρι σήμερα σκάβει αδιαλείπτως στη Σύβαρι.
Από την εποχή που διευθύνει τη Σχολή στην Αθήνα συνέχισε την ανασκαφή στην Ηφαιστία της Λήμνου και ξεκίνησε την εξερεύνηση της Θουρίας, κοντά στην Καλαμάτα της Μεσσηνίας.

Έχει δημοσιεύσει 300 επιστημονικά άρθρα σε διάφορα ιταλικά και ξένα περιοδικά, 4 τόμους για τις ανασκαφές της Ποσειδωνίας σε συνεργασία με τον Dinu Theodorescu (POSEIDONIA-PAESTUM I, II, III, IV), 2 τόμους σε συνεργασία για τις ανασκαφές στον Λάο.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Αρχαιολογία και την Ιστορία της Μεγάλης Ελλάδας (ο οδηγός της Μεγάλης Ελλάδας, δημοσιευμένος από τον εκδοτικό οίκο Laterza το 1980 επανεκδόθηκε πολλές φορές και το εγχειρίδιο της Αρχαιολογίας της Μεγάλης Ελλάδας το 1992, τώρα στην έβδομη επανέκδοση, το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά και στα ελληνικά), με την Ελληνική Πολεοδομία (έγραψε μια συνοπτική εργασία για την ελληνική πολεοδομία σε συνεργασία με τον M. Torelli για τον εκδοτικό οίκο Laterza και επιμελήθηκε τον τόμο με τίτλο La Città greca για τον εκδοτικό οίκο Donzelli το 1999) και με την Τοπογραφία της Αθήνας.

Διευθύνει τις σειρές Τεκμήρια και Ασπίς (Fondazione Paestum), το Annuario της Σχολής στην Αθήνα, τη σειρά Monografie, τη σειρά TRIPODES και τη σειρά με τίτλο «Μελέτες της Τοπογραφίας της Αθήνας και της Αττικής».

Έχει επιμεληθεί, ανάμεσα σε άλλους συλλεκτικούς τόμους, τη σειρά Studi di Archeologia e Topografia di Atene e dell’Attica I (Akropoli) (Τοπογραφική και Αρχαιολογική μελέτη της Αθήνας και της Αττικής, Ακρόπολη), II (Valle dell’Ιlisso) (Κοιλάδα του Ιλισού), ενώ βρίσκεται υπό δημοσίευση ο τόμος III, L’Agora (Η Αγορά) και IV Dal Dipylon all’Accademia, Από το Δίπυλο στην Ακαδημία).

Το 2008 τιμήθηκε με τον τίτλο του Cavaliere al Merito (Ιππότης επί των τιμών) της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Από το 2004 έως το 2010 διηύθυνε με τον Andrea Carandini το περιοδικό Workshop di Archeologia Classica.

Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας.


Πηγή: ΚΣΤ' ΕΠΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια