Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μινωικά νεοανακτορικά σφραγίσματα από το Ακρωτήρι

Στο πλαίσιο των σεμιναρίων Μινωικής Αρχαιολογίας θα πραγματοποιηθεί η δ ιάλεξη της Αρτέμιδος Καρναβά με τίτλο «Μινωικά νεοανακτορικά σφ...


Στο πλαίσιο των σεμιναρίων Μινωικής Αρχαιολογίας θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη της Αρτέμιδος Καρναβά με τίτλο «Μινωικά νεοανακτορικά σφραγίσματα από το Ακρωτήρι Θήρας: μία λειτουργική και εικονογραφική προσέγγιση» την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014, 18:30 στο κτίριο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, Πανεπιστημίου 22, Αθήνα.

Ο αρχαίος οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας αποτελεί ανεξάντλητη πηγή αρχαιογνωστικών δεδομένων και πληροφοριών για τη 2η χιλιετία π.Χ. Στην ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη, που κάλυψε το νησί κάτω από τόνους τέφρας και εξαφάνισε κάθε ίχνος ζωής κατά το πρώτο μισό της χιλιετίας, οφείλουμε την εξαιρετική διατήρηση των κτισμάτων ενός ευημερούντος οικισμού με ανέπαφη την οικοσυσκευή τους.Επιπλέον, το Ακρωτήρι έχει αποδώσει όλων των ειδών τα αρχαιολογικά ευρήματα, οργανικής και ανόργανης φύσης, πολλά από τα οποία εντοπίζονται σε ποσότητες που ξαφνιάζουν.

Τα πήλινα σφραγίσματα που ανευρέθηκαν μεταξύ των ετών 1993 και 1999 αποτέλεσαν ωστόσο εξαρχής ένα απρόσμενο και εξαιρετικά προκλητικό ως προς την ερμηνεία του σύνολο. Ανάλογης ποιότητας, χρονολόγησης και σημασίας ευρήματα ήταν μέχρι τότε γνωστά μόνο από τη μινωική Κρήτη της νεοανακτορικής περιόδου. Η σπουδαιότητά τους στα δικά μας μάτια, των σύγχρονων μελετηρών και του κοινού, συνίσταται στο ότι αποτελούν τεκμήρια οργανωμένων διοικητικών πρακτικών στο προϊστορικό Αιγαίο.

Η παρουσίαση συνοψίζει ορισμένες από τις βασικές παρατηρήσεις και συμπεράσματα που εξάχθηκαν κατά την επεξεργασία της τελικής δημοσίευσης, η οποία επίκειται. Για την κατανόηση της λειτουργίας και του ρόλου τους στην κοινωνία του Ακρωτηρίου επιστρατεύθηκαν αρχαιολογικά, τυπολογικά και εικονογραφικά δεδομένα. Η ερμηνευτική πρόταση εντάσσεται αφενός στο πλαίσιο εύρεσής τους, το κυκλαδικό Ακρωτήρι, αλλά ταυτόχρονα διαφωτίζει όψεις της γραφειοκρατίας και της κρατικής διοίκησης στη νεοανακτορική Κρήτη. 

Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά.


Πηγή: Αιγεύς


Δεν υπάρχουν σχόλια