Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

200 παιδιά κοιμήθηκαν αγκαλιά με έργα Τέχνης

Για τέταρτη χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποίησε το πρόγραμμα «Διανυκτέρευση στο Μουσείο-Sleepover», στο οποίο συμμετείχαν 200 παιδιά...

200 παιδιά κοιμήθηκαν αγκαλιά με έργα Τέχνης

Για τέταρτη χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποίησε το πρόγραμμα «Διανυκτέρευση στο Μουσείο-Sleepover», στο οποίο συμμετείχαν 200 παιδιά και εννέα μουσεία - τελευταία στιγμή βγήκε από το πρόγραμμα το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, καθώς οι βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας προβλημάτισαν τους υπευθύνους και επειδή είναι υπόγειο έκριναν σκόπιμο να μη δεχτούν τα παιδιά, για λόγους ασφάλειας.

«Για μας είναι συγκινητική και ανέλπιστη η ανταπόκριση των παιδιών. Κάθε χρόνο έχουμε όλο και περισσότερες αιτήσεις και τα παιδιά έρχονται με χαρά και περιέργεια για το τι θα ζήσουν και πώς θα περάσουν τη νύχτα τους», είπε στο «Έθνος» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου και προσέθεσε: «Οι νυχτερινοί επισκέπτες οικειοποιούνται τους χώρους των μουσείων, μαθαίνουν ιστορία και στο τέλος αντιλαμβάνονται ότι τα μουσεία δεν είναι ένας κλειστός και απρόσιτος χώρος και επανέρχονται».

Το Sleepover είναι μία από τις πλέον διεθνείς μουσειολογικές πρακτικές, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2000, ενώ πιλοτικά διοργανώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2011 για 25 παιδιά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Οι μικροί επισκέπτες, ηλικίας 6-12 χρόνων, έχουν μαζί τους υπνόσακο, μαξιλάρι, φακό, παντόφλες, ζεστά ρούχα -κατά προτίμηση φόρμες-, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα και νερό. Μπαίνουν στο μουσείο που επέλεξαν στις 7 το απόγευμα και αναχωρούν στις 9 το πρωί της επόμενης μέρας. Η πρώτη τους κίνηση είναι να βγάλουν τα παπούτσια τους και αμέσως μετά ενημερώνονται για τις δράσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν. Αργότερα παίρνουν ένα ελαφρύ κολατσιό, φορούν τις φόρμες τους, πλένουν τα δόντια τους και κοιμούνται, ενώ το επόμενο πρωί τούς προσφέρεται ελαφρύ πρωινό και φεύγουν, με την απαραίτητη συνοδεία των γονιών τους.

Στο πρόγραμμα επιστρατεύονται οι νηπιαγωγοί και οι βρεφονηπιοκόμοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και οι μουσειοπαιδαγωγοί των μουσείων.

Φέτος συμμετείχαν το Ολυμπιακό Μουσείο, το Λαογραφικό, το Μακεδονικό Σύγχρονης Τέχνης, το Κρατικό Σύγχρονης Τέχνης, το Πολεμικό, το Αρχαιολογικό, το Μακεδονικού Αγώνα, το Φωτογραφίας και το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών.

Κάθε μουσείο διοργανώνει το δικό του πρόγραμμα, ανάλογα με τα εκθέματα που έχει. Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 15 παιδιά, ηλικίας 9-12 χρόνων, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Και όμως κινείται». «Μελετώντας» με τη βοήθεια δύο μουσειολόγων τα έργα «Μουσικό» του Τάκι, «Μακάβριος Χορός» του Ζαν Τινγκελί και «Επιτραπέζιος Ήλιος» του Ρενέ Μπερτολό, τα παιδιά συζήτησαν τους τρόπους, με τους οποίους οι καλλιτέχνες αξιοποιούν την ενέργεια και τους διάφορους μηχανισμούς. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε παιχνίδια που είχαν σχέση με τον χρόνο, τον ρυθμό, τη μηχανική κίνηση, πειραματίστηκαν με τις δυνάμεις της μηχανικής, έφτιαξαν τα δικά τους κινούμενα σχέδια και κατάκοπα έπεσαν για ύπνο.

Εξίσου ελκυστικό ήταν και το πρόγραμμα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου 12 παιδιά, 8-12 χρόνων, ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο της πολύτιμης Συλλογής Κωστάκη. Πήραν μέρος σε θεατρικό παιχνίδι, είδαν σουπρεματιστικά έργα της συλλογής, δημιούργησαν τα δικά τους συμπλέγματα σχημάτων και στη συνέχεια τα μετέτρεψαν σε spot motion animation.

Σημαντική είναι η προσφορά χορηγών που εξασφαλίζουν τα γεύματα στα παιδιά, ενώ εθελοντές Σαμαρείτες και μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται όλο το βράδυ σε ετοιμότητα για τυχόν παροχή πρώτων βοηθειών -ουδέποτε πάντως χρειάστηκε να συνδράμουν σε κάποιο περιστατικό, ούτε και σημειώθηκε ποτέ κάτι απρόοπτο.

Sleepover και για ενηλίκους 

«Έχουμε σκεφτεί πολλές φορές να αυξήσουμε τον αριθμό των παιδιών, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά δεν εξαρτάται από τη δική μας επιθυμία ή την επιθυμία των παιδιών. Δεν υπάρχουν πάντα μεγάλοι χώροι στα μουσεία, ενώ πρέπει να εξασφαλίζουμε και το απαραίτητο προσωπικό για την παρακολούθηση των παιδιών», μας είπε η κ. Χρυσίδου, ενώ όπως έγινε γνωστό ήδη μελετάται και το Sleepover σε μουσεία για ενηλίκους.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια