Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πουλούν ανενόχλητοι αρχαία νομίσματα μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο

Η επίμαχη αγγελία Εντύπωση και αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, που ενδεχομένως να αγγίζουν τα όρια της νομικής ακολασίας, προκαλεί η αγ...

Πουλούν ανενόχλητοι αρχαία νομίσματα μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο
Η επίμαχη αγγελία
Εντύπωση και αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, που ενδεχομένως να αγγίζουν τα όρια της νομικής ακολασίας, προκαλεί η αγγελία που έχει αναρτηθεί σε γνωστό ελληνικό ιστόπο αγγελιών, η οποία αναφέρει ότι πωλείται ένα αρχαίο αιγυπτιακό νόμισμα της Κλεοπάτρας έναντι του χρηματικού ποσού των 200.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα η αγγελία που δημοσιοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2014, από άτομο - γυναίκα που φέρεται να κατοικεί στον Πειραιά Αττικής, αναφέρει στην αγγλική γλώσσα ότι πωλείται αιγυπτιακό νόμισμα της Κλεοπάτρας που χρονολογείται πριν από την γέννηση του Χριστού. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αγγελία έχει ήδη θεαθεί από τουλάχιστον 1061 άτομα.

Το νόμισμα

Η φωτογραφία που έχει δημοσιοποιηθεί στον ισότοπο αγγελιών και συνοδεύει την ανάρτηση, η οποία είναι εμφανώς τροποποιημένη, δείχνει ένα νόμισμα -πιθανότατα μπρούντζινο- που απεικονίζει την κεφαλή μιας νεαρής μορφής στην μία του όψη ενώ περιμετρικά της κεφαλής έχει κάποια γράμματα δυσδιάκριτα. Πιθανότατα, τα γράμματα περιμετρικά της κεφαλής να αναφέρονται στην χρονολογική περίοδο καθώς και στο πρόσωπο το οποίο απεικονίζεται στο νόμισμα, εάν αυτό βεβαίως είναι αληθινό. Επιπλέον υπογραμμίζεται το γεγονός ότι σαν ημερομηνία λήψης της φωτογραφία που απεικονίζει το επίμαχο νόμισμα εμφανίζεται η 11η Μαΐου 2014, δηλαδή 9 ημέρες πριν από την δημοσίευση της αγγελίας.

Πουλούν ανενόχλητοι αρχαία νομίσματα μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο
Το αιγυπτιακό νόμισμα της Κλεοπάτρας που χρονολογείται,
σύμφωνα με τον πωλητή πριν από την γέννηση του Χριστού.
Τα ερωτηματικά

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την συγκεκριμένη δημοσίευση, εάν ισχύουν όλα όσα αναφέρει, αφορούν τον τρόπο με τον οποίον περιήλθε το νόμισμα στην «κυριότητα» του Πειραιώτη πωλητή, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να πουλήσει το απόκτημα του. Από την χρήση της αγγλικής γλώσσας στην αγγελία, δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά να αναζητά- ή να αναζητούν- πελάτες και παγκοσμίως.

Τα νομικά... κολλήματα

Εάν εξακριβωθεί ότι αληθεύουν τα όσα ισχυρίζεται ο πωλητής στην αγγελία που έχει δημοσιεύσει, τότε μάλλον τα λεγόμενά του θα συγκρουστούν με τις διατάξεις του νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι συγκυρίες και η χρονική περίοδος

Άξια σημείωσης είναι η χρονική στιγμή -Μάιος- που έτυχε να δημοσιευτεί η αγγελία, καθώς εκείνη την περίοδο άρχισε να ανατέλλει και εν συνεχεία να μεσουρανεί στα ελληνικά αλλά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, το θέμα με τον τύμβο και τον ένοικο αυτού, που βρίσκεται στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη της Μακεδονίας στην Β. Ελλάδα. Θέμα, που έχει συγκεντρώσει τον θαυμασμό και το δέος παγκοσμίως. Όλα αυτά, λίγους μήνες πριν από την νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στον Πλαταμώνα.

Πουλάνε αρχαία ελληνικά νομίσματα ελεύθερα στο e-bay ακόμα και σε εξευτελιστικές τιμές

Πουλούν ανενόχλητοι αρχαία νομίσματα μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο
Αγγελία πώλησης αρχαίου Μακεδονικού μπρούντζινου νομίσματος στο e-bay
που απεικονίζει τον Φίλλιπο τον Β' και ο πωλητής εγγυάται για την γνησιότητά του.
Πουλούν ανενόχλητοι αρχαία νομίσματα μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προκύπτει ότι αρχαία νομίσματα ελληνικά (μακεδονικής περιόδου) και όχι μόνο, πωλούνται ευρέως στο διαδίκτυο. Μάλιστα οι έμποροι της παγκόσμιας κληρονομιάς, εγγυώνται για την γνησιότητα των προϊόντων τους, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει εξακριβωθεί επίσημα. Εάν όμως ισχύει κάτι τέτοιο, κάλλιστα, θα κάναμε λόγο για ένα πρόβλημα για το οποίο οι λύσεις θα ήταν έτη φωτός μακριά.


Πηγή: Μ. Λιάπης, seleo

Δεν υπάρχουν σχόλια