Η Στοά του Αβάτου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, όπως έχει αποκατασταθεί Η ανάδειξη του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρο...
Η Στοά του Αβάτου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, όπως έχει αποκατασταθεί |
Η ανάδειξη του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα και επεξεργασμένα σχέδια πολιτιστικού τουρισμού μέσα από ένα δίκτυο συνεργειών και πολύπτυχης προσέγγισης. Χθες, έγινε στην Επίδαυρο η παρουσίαση του ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής ανάδειξης, όπως το έχει οραματιστεί ο αρχαιολόγος κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, με σκοπό την ένταξή του στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020).
Ένας ολοκαίνουργιος βοτανικός κήπος με θεραπευτικά φυτά, θεματικές διαδρομές περιήγησης και πολιτιστικές διαδρομές που θα συνδέουν τα μνημεία, είναι ορισμένες από τις πτυχές του προγράμματος περιβαλλοντικής ανάδειξης του Ασκληπιείου Επιδαύρου, που ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.
Τις βασικές αρχές του προγράμματος, που προβλέπει την ανέλκυση της Επιδαύρου σε μία άλλη βαθμίδα κατανόησης της ιστορικής διαδρομής της αλλά και τη διασύνδεσή της με τη διεθνή ιατρική κοινότητα, τη βοτανολογία, τους τοπικούς παραγωγούς, κ.ά. (σε ένα ολιστικό σχέδιο νέου branding), τις είχε παρουσιάσει ο κ. Β. Λαμπρινουδάκης στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης του «Διαζώματος». Το «Διάζωμα» με τον Σταύρο Μπένο, οργανώνει σε μία πλατφόρμα ιδεών και πράξης το πρόγραμμα της Επιδαύρου και το διασυνδέει με κρατικούς, τοπικούς και ιδιωτικούς φορείς.
Στην Επίδαυρο, η χθεσινή εκδήλωση οργανώθηκε από το ΥΠΕΚΑ και τον Δήμο Επιδαύρου και ήταν σημαντική η παρουσία, με ομιλίες, του υπ. Περιβάλλοντος, κ. Γ. Μανιάτη, της γεν. γραμματέως ΥΠΠΟ, κ. Λ. Μενδώνη, του Σταύρου Μπένου εκ μέρους του «Διαζώματος», του δημάρχου Επιδαύρου, κ. Κων. Γκάτζιου αλλά και του δημάρχου Κω, κ. Γιώργου Κυρίτση (στην Κω λειτουργεί το Διεθνές Ιπποκράτειο Ιδρυμα) και του δημάρχου Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου (τα Τρίκαλα είναι η γενέτειρα του Ασκληπιού). Χτίζεται έτσι μία νέα «αμφικτυονία» με κέντρο την Επίδαυρο και ακτίνα πέραν των συνόρων, αφού τα Ασκληπιεία ήταν διασκορπισμένα στη λεκάνη της Μεσογείου.
Ο χάρτης των διαδρομών στον ευρύτερο χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, όπως θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα που προωθεί το «Διάζωμα» με τα συναρμόδια υπουργεία και άλλους φορείς. |
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τους καθηγητές Βασίλη Λαμπρινουδάκη (Κλασικής Αρχαιολογίας) και Παναγιώτη Δημόπουλο (Βοτανικής και Οικολογίας). Η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου (ΕΣΜΕ) θα παρακολουθεί στενά την οργάνωση και εφαρμογή του πολύπτυχου προγράμματος, υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Β. Λαμπρινουδάκη. Όπως αναφέρει η έκθεση του «Διαζώματος», ιδιαίτερα σημαντικές είναι φυσικά οι μελέτες αναστήλωσης των μνημείων, όπως και οι μελέτες χάραξης διαδρομών εντός του αρχαιολογικού χώρου. Οι μελέτες αυτές είτε έχουν ήδη εκπονηθεί είτε θα εκπονηθούν από το επιστημονικό προσωπικό της ΕΣΜΕ.
Μία σειρά μελετών θα εκπονηθεί με πόρους που θα εξασφαλίσει το «Διάζωμα», όπως η συγγραφή της αφήγησης του Ασκληπιείου της Επιδαύρου (σε συνεργασία με εξειδικευμένο αφηγητή), της κατάρτισης marketing plan, κ.ά. Με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ επιχειρείται οι επισκέπτες να βιώσουν το πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την αρχαιότητα, πώς, δηλαδή, η θρησκευτική λατρεία και τα στοιχεία της φύσης (κλίμα, χλωρίδα, πανίδα, νερό, ως βασικός παράγοντας ίασης) συνδυάστηκαν με την ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης.
Το πρόγραμμα στοχεύει και στην οικονομική αναβάθμιση της περιοχής καθώς, σύμφωνα με τις μελέτες, αναμένεται επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ευκαιρίες για αύξηση εσόδων στις επιχειρήσεις και προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Το Ασκληπιείο Επιδαύρου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά σύνολα της χώρας που συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο πλήθος επισκεπτών. Την περίοδο 2012-2013 το Ασκληπιείο ήταν το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά την Ακρόπολη.
Πηγή: Ν. Βατόπουλος, Καθημερινή, in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια