Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα Ρίχτερ απειλούν τον Δαβίδ

Ο Δαυίδ στάθηκε όρθιος πέντε αιώνες, και τώρα θα ενισχυθεί με αντισεισμική βάση    Η ηλικία του, οι εύθραυστοι αστράγαλοί του, περισσό...

Ο Δαυίδ στάθηκε όρθιος πέντε αιώνες, και τώρα θα ενισχυθεί με αντισεισμική βάση   
Η ηλικία του, οι εύθραυστοι αστράγαλοί του, περισσότερο από όλα, όμως, η αμύθητη αξία του για την ανθρωπότητα στρέφουν τους ειδικούς προς την ειδική προστασία του Δαβίδ, του περίφημου αγάλματος που σμίλεψε ο Μιχαήλ Άγγελος, με αντισεισμική βάση.

Οι διακόσιες πενήντα σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες τρεις ημέρες στην περιοχή της Φλωρεντίας, 15 από τις οποίες ήταν ισχυρότερες των 3 βαθμών, προκαλούν εξαιρετική ανησυχία για το άγαλμα.

Μπορεί οι υλικές ζημιές να είναι μικρές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όμως η συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας δημιουργεί ανησυχίες για την αρχιτεκτονική και την πολιτιστική κληρονομιά της Φλωρεντίας. 

Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι ανακοίνωσε ότι το κράτος θα διαθέσει τα 200.000 ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή ενός αντισεισμικού βάθρου για την προστασία του σπουδαίου αγάλματος.

Η τοποθέτηση ενός βάθρου που θα προστατεύει το γλυπτό από κάθε είδους κραδασμό, ο οποίος προξενείται από το βάδισμα των επισκεπτών, την κίνηση των τροχοφόρων, εργασίες ή σεισμούς έχει ήδη προταθεί, αλλά οι πρόσφατες σεισμικές δονήσεις έχουν καταστήσει το σχέδιο ακόμη πιο επείγον, εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού. «Ένα αριστούργημα όπως ο Δαβίδ δεν πρέπει να διατρέχει κανέναν κίνδυνο», τόνισε.

Ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, βάρους 5,5 τόνων και ύψους 5,17 μέτρων, εμφάνισε ρωγμές γύρω από τους αστραγάλους του, στο αριστερό του πόδι και στον κορμό που βρίσκεται πίσω από το δεξί.
Ο Άντζελο Ταρτουφέρι, διευθυντής της Galleria dell' Accademia της Φλωρεντίας, όπου εκτίθεται το άγαλμα, δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι με τη χρηματοδότηση το βάθρο θα είναι έτοιμο σε έναν χρόνο.

Στην περιοχή της Φλωρεντίας, ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία ήταν μεγέθους 5,4 βαθμών, σημειώθηκε το 1895 και είχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές στους λόφους βόρεια της πόλης.

Πριν από λίγους μήνες, μελέτη αποκάλυψε ότι το αριστούργημα της Αναγέννησης απειλείται με κατάρρευση εξαιτίας μικρορωγμών που έχει εμφανίσει στα πόδια. Τότε ο εκπρόσωπος Τύπου του Μουσείου Μάρκο Φέρι είχε δηλώσει πως ακόμη και αν γίνει σεισμός 5,5 Ρίχτερ, ο «Δαβίδ» θα είναι ο τελευταίος που θα πέσει.

Το πιο αδύναμο σημείο του αγάλματος είναι τα γόνατα (μελέτη είχε δείξει στις αρχές του χρόνου πως είχαν σχηματιστεί μικρές ρωγμές). Το άγαλμα, βάρους 5,5 τόνων και ύψους 5,17 μέτρων, εμφάνισε ρωγμές γύρω από τους αστραγάλους του, στο αριστερό του πόδι και στον κορμό που βρίσκεται πίσω από το δεξί, προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών. Εμφάνισε επίσης κλίση προς τα εμπρός, που εικάζεται ότι προξενήθηκε από ανωμαλία κάποιας πλίνθου παλαιάς του βάθρου. Όπως είχαν τονίσει, η σταθερότητα του γλυπτού απειλείται. «Οι μικρορωγμές είναι πλέον ορατές και απειλούν τη σταθερότητα του γλυπτού», είχαν σημειώσει οι ερευνητές μετά τη δημοσίευση της έκθεσης.

Αρχικά, ο «Δαβίδ» είχε τοποθετηθεί στην πλατεία της Σινιορία (μπροστά στο Παλάτσο Βέκιο) αλλά στο τέλος του 19ου μεταφέρθηκε στον κλειστό χώρο της Γκαλερία ντελ Ακαντεμία, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια