Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αποκατάσταση του ρωμαϊκού αμφιθέατρου της Βερόνας

Το φημισμένο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Βερόνας, που αποτελεί το σπίτι του παγκοσμίου φεστιβάλ όπερας, είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα αρχ...



Το φημισμένο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Βερόνας, που αποτελεί το σπίτι του παγκοσμίου φεστιβάλ όπερας, είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα αρχαιολογικά μνημεία που η νέα ιταλική κυβέρνηση εντάσσει στο πρόγραμμα ιδιωτικών δωρεών για την προστασία των πολιτιστικών θησαυρών της γειτονικής χώρας.

Η ιταλική τράπεζα Unicredit και το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα CariVerona υπέγραψε συμφωνία την περασμένη Τετάρτη με τον δήμαρχο της Βερόνας για την αποκατάσταση του αμφιθεάτρου με κόστος € 14.000.00. Το αμφιθέατρο της Βερόνας είναι το τρίτο μεγαλύτερο αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής εποχής που έχει επιβιώσει από την αρχαιότητα.

Το έργο έχει ως στόχο να ασφαλίσει τον ανοιχτό χώρο του αμφιθεάτρου, λόγω της διείσδυσης της βροχής, που έχει προκαλέσει ζημιά στα καθίσματα ενώ θα αναβαθμιστούν οι κλίμακες και οι σύγχρονες υποδομές του, όπως το ηλεκτρικό σύστημα.

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης με τον τίτλο «Art Bonus» που εγκρίθηκε φέτος και προβλέπει πίστωση φόρου 65% στους ιδιώτες χορηγούς.

Με την κρατική χρηματοδότηση στον πολιτισμό να έχει συρρικνωθεί σημαντικά εν μέσω ύφεσης της Ιταλίας, ο δήμαρχος της Βερόνα, Flavio Tosi εξήρε το πρόγραμμα «Art Bonus», λέγοντας ότι οι δημόσιοι πόροι «ποτέ δεν θα είναι επαρκείς για τη διατήρηση πολιτιστικών θησαυρών, όπως του δικού μας».

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Βερόνας και ο χώρος του φημίζεται για το καλοκαιρινό φεστιβάλ όπερας. 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εισέρχονται στο μνημείο κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον Tosi, οι εργασίες αποκατάστασης αναμένονται να διαρκέσουν τρία χρόνια.

Ο δήμαρχος έχει και ένα πιο αμφιλεγόμενο σχέδιο στο πρόγραμμά του: να προσθέσει μια στέγη στο αρχαίο κτίριο του 1ου αιώνα. O Tosi δηλώνει ότι αναμένει την έγκριση από το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού για να ζητήσει προτάσεις από ιδιώτες χορηγούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια