Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία ρωμαϊκή οικία ανακαλύφθηκε στη Πισιδία

Οικία της Ρωμαϊκής εποχής που ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Πισιδίας στη Τουρκία χρησιμοποίησε σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, σύμ...


Οικία της Ρωμαϊκής εποχής που ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Πισιδίας στη Τουρκία χρησιμοποίησε σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, προσθέτοντας ότι το σπίτι είχε επίσης συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα διώροφο σπίτι, με λουτρά, σάουνα και σύστημα θέρμανσης δαπέδου. Ολόκληρο το δάπεδο του σπιτιού θερμαινόταν με κλίβανο. Ανακαλύψαμε επίσης και σύστημα ύδρευσης στο σπίτι», δήλωσε ο καθηγητής Mehmet Özhanlı του τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Süleyman Demirel, ο οποίος είναι επικεφαλής των ανασκαφών στην Πισιδία, ένα σημαντικό κέντρο του πρώιμου Χριστιανισμού.

Η οικία, που ανακαλύφθηκε πέρυσι και καλύπτει μια έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων, χτίστηκε το 25 π.Χ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η οικία είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τον 11ο αιώνα, προσθέτοντας ότι βρισκόταν επί της λεωφόρου, πράγμα που σημαίνει ότι ανήκε σε πλούσιο ή αξιοσημείωτο Ρωμαίο πολίτη. «Δεν έχουμε πιο συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με αυτό, αλλά γνωρίζουμε ότι το κτίριο ήταν η οικία για πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς μέχρι τον 11ο αιώνα», είπε.

Ο Özhanlı πρόσθεσε ότι ίχνη που βρέθηκαν στην οικία υποδεικνύουν ότι αυτό είχε καεί. «Κάτω από το στρώμα της φωτιάς βρήκαμε χριστιανικά εικονογραφικά έργα ζωγραφικής σε μάρμαρο. Αυτό δείχνει ότι το σπίτι χρησιμοποιήθηκε κυρίως τον 4ο  αιώνα. Πιθανότατα, κάηκε κατά τη διάρκεια των αραβικών επιδρομών του 8ου αιώνα», είπε.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται στη Πισιδία τα τελευταία πέντε χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια