Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προτομή του αυτοκράτορα Αδριανού ανακαλύφθηκε στην Ισπανία

Η μαρμάρινη προτομή του Αδριανού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον αρχαιολογικό χώρο Los Torrejones στην  Ισπανία Μαρμάρινη προτομή του α...

Προτομή του αυτοκράτορα Αδριανού ανακαλύφθηκε στην Ισπανία
Η μαρμάρινη προτομή του Αδριανού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα
στον αρχαιολογικό χώρο Los Torrejones στην 
Ισπανία
Μαρμάρινη προτομή του αυτοκράτορα Αδριανού, που χρονολογείται στο 135 μ.Χ. ήρθε στο φως στον αρχαιολογικό χώρο του Los Torrejones στην περιφέρεια Murcia της Ισπανίας.

Η προτομή, με διαστάσεις 52 εκατοστά ύψος και 25 εκατοστά πλάτος, βρέθηκε μαζί με ένα μικρότερο αγαλματίδιο γυναίκας που χρονολογείται επίσης στην ίδια περίοδο. Και τα δύο γλυπτά βρέθηκαν ξαπλωμένα στην είσοδο ενός μεγάλου κτιρίου «που συνδέεται με τη χρήση νερού», πιθανότατα ένα Νυμφαίο. 

Άλλα ανασκαμμένα τμήματα δείχνουν ότι το ίδιο κτίριο ήταν διακοσμημένο με διάφορα στοιχεία. «Είναι επίσης πιθανό το κτίριο να ανήκε σε μια εξέχουσα τοπική προσωπικότητα που είχε σχέση με τον αυτοκράτορα, αφού και ο Αδριανός καταγόταν από την Ισπανία», δηλώνει ο αρχαιολόγος Liborio Ruiz. 

«Είναι πιο πιθανό να στέκονταν πάνω σε βάση σε δημόσια θέα», προσθέτει ο Ruiz. «Το πρόσωπο φαίνεται βασιλικό σε απόσταση και το κεφάλι γέρνει ελαφρώς προς τα αριστερά. Η γενειάδα και τα μαλλιά είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε ο αυτοκράτορας να φαίνεται σαν να φορά στεφάνι. Είναι ένα αριστούργημα ανώτερης ποιότητας και σίγουρα μια από τις καλύτερα σωζόμενες προτομές του Αδριανού»

Στην τοποθεσία Los Torrejones υπάρχει συγκρότημα αγροτικής ρωμαϊκής έπαυλης, το οποίο περιελάμβανε έναν «μνημειακό χώρο» στον οποίο ζούσε ο ιδιοκτήτης, καθώς και μια «περιοχή εξυπηρέτησης» που στέγαζε το εργατικό δυναμικό της αγροτικής περιοχής. Πρόκειται για έναν από τους πέντε παρόμοιους αρχαιολογικούς χώρους που ανακαλύφθηκαν στο δήμο Yecla, περιοχή που κατελήφθη μεταξύ του 1ου και του 4ου αι. μ.Χ. 

Η ανασκαφή στη θέση του Los Torrejones βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ περαιτέρω ανασκαφικές εργασίες έχουν προγραμματιστεί για το έτος 2015. Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα προτομή εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Yecla. 

Βίντεο από την συνέντευξη Τύπου (στα ισπανικά) http://www.laverdad.es/videos/yecla/201502/05/encuentran-yecla-busto-emperador-4034485543001-mm.html



Δεν υπάρχουν σχόλια