Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ίασις για 50.000 επισκέπτες

Περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες έχουν επισκεφθεί μέχρι στιγμής την έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό»...

Ίασις για 50.000 επισκέπτες

Περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες έχουν επισκεφθεί μέχρι στιγμής την έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου, περιλαμβάνει περίπου 300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο και τα Μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη.

Η εξέλιξη των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. είναι το βασικό θέμα της έκθεσης, που εξετάζει τη μετάβαση από τη μαγικοθρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική.

Φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους στην αρχαία Ελλάδα; Πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας; Τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν; Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; Πώς χρησιμοποιούσαν το όπιο και άλλες φαρμακευτικές ουσίες και βότανα; Ολα αυτά τα ερωτήματα βρίσκουν τις απαντήσεις τους στη μεγάλη έκθεση, που χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία και καλύπτει το χρονικό διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Η «διαδρομή»

Στην είσοδο του Μουσείου δεσπόζει το μαρμάρινο άγαλμα της Υγείας από το Μουσείο της Κω, που πλαισιώνεται από τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη. Στη συνέχεια, οι ενότητες της έκθεσης διαρθρώνονται σε έξι αίθουσες.

Στην «Υγεία-Υγιεινή» παρουσιάζονται αντικείμενα που σχετίζονται με την ατομική και τη δημόσια υγιεινή αλλά και αντικείμενα που αφορούν στους τρόπους υγιεινής διαβίωσης.

Στη «Νόσο» παρουσιάζονται σωματικές, ψυχικές αλλά και συλλογικές ασθένειες όπως επιδημίες και λοιμοί, ενώ τεκμηρίωση για τις ασθένειες και τις επιδημίες παρέχεται από τις απεικονίσεις ασθενών πάνω σε ειδώλια, αλλά και από ιστορικά κείμενα.

Η τρίτη ενότητα, «Θεραπεία», χωρίζεται σε τρεις υποενότητες: «Ομηρική ιατρική», «Θεουργική ιατρική» και «Επιστημονική ιατρική».

Οι πιο παλιές γραπτές μαρτυρίες που αφορούν στην ελληνική θεραπευτική προέρχονται από τα Ομηρικά έπη, από τα οποία προκύπτει ότι οι ασθένειες θεωρούνταν σημάδια θεϊκής οργής και δυσαρέσκειας. Για να εξευμενίσουν τους θεούς οι άνθρωποι κατέφευγαν σε προσευχές, καθαρμούς και θυσίες.

Από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ., η φιλοσοφία άρχισε να ασκεί μια ιδιαίτερη επιρροή στην εξέλιξη της ιατρικής.

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που απήλλαξαν την ιατρική από μαγικά και θρησκευτικά στοιχεία αντιλαμβανόμενοι ότι η διατήρηση της υγείας και η καταπολέμηση της ασθένειας εξαρτώνται από φυσικά αίτια. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και του Γιώργου Τασούλα, επιμελητή αρχαιοτήτων ΜΚΤ.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια