Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Φίλιπποι υποψήφιοι για Παγκόσμιο Μνημείο

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων έχει ενταχθεί στον ενδεικτικό κατάλογο της UNESCO από το 2003 Το δέκατο όγδοο ελληνικό μνημείο πο...


Οι Φίλιπποι υποψήφιοι για Παγκόσμιο Μνημείο
Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων έχει ενταχθεί στον ενδεικτικό κατάλογο της UNESCO από το 2003
Το δέκατο όγδοο ελληνικό μνημείο που θα ενταχθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO φιλοδοξούν να είναι οι Φίλιπποι.

Ο φάκελος, που καταρτίζεται εδώ και χρόνια από το υπουργείο Πολιτισμού και έχει υποβληθεί, περιλαμβάνει τόσο τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης όσο και το πεδίο της ομώνυμης μάχης. Η υποψηφιότητα παρουσιάστηκε την Δευτέρα το βράδυ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στην Αθήνα.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του μνημείου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει διαχρονική ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, με τη μάχη των Φιλίππων, έως τον Απόστολο Παύλο και τη διάδοση του χριστιανισμού στην Ευρώπη. Εμφανίζει μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής και είναι ένας προστατευμένος χώρος χωρίς σύγχρονες επεμβάσεις.

Η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, Ελένη Κόρκα, τόνισε πως ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων έχει ενταχθεί στον ενδεικτικό κατάλογο της UNESCO από το 2003. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τον δήμο και πολλούς άλλους φορείς θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την άψογη υποστήριξη του εγχειρήματος προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή.

«Συμβολική σημασία»

Για το ιστορικό βάθος και τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου μίλησε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Παναγιώτης Γεννηματάς, που συστρατεύθηκε στην προσπάθεια διεκδίκησης, είπε: «Έχει ιδιαίτερα συμβολική σημασία ότι αυτήν τη στιγμή συσπειρωνόμαστε γύρω από τέτοιες αξίες, γύρω από τέτοια αιτήματα, τα οποία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας διαφορετικής Ελλάδας, μιας Ελλάδας υπερήφανης, διαχρονικής και οικουμενικά καταξιωμένης, που ας ελπίσουμε ότι περνάει μια καμπή την οποία θα ξεπεράσει σύντομα».

Η τελική ανακοίνωση της απόφασης θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Το θέμα είχε συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου και είχαν εγκριθεί παρεμβάσεις σε πέντε άξονες οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, καθώς και τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαίων συνόλων.

Επίσης προβλέπονται η κατάργηση της παλαιάς οδού που έτεμνε τον χώρο στα δύο (σήμερα ανενεργή), η τοποθέτηση πινακίδων και η δημιουργία χώρων πάρκινγκ και διευκόλυνσης κοινού και, τέλος, η εξασφάλιση της συνέχισης των δράσεων στον χώρο, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το Φεστιβάλ των Φιλίππων.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με τη λαμπρή πόλη που ίδρυσε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος, αλλά και με τη φημισμένη μάχη που καθόρισε το μέλλον της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Επίσης ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος, πάτησε εκεί για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και βαφτίζοντας στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη γυναίκα χριστιανή, την Αγία Λυδία. Σήμερα ανασκαφές εκεί διενεργούν η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η Αρχαιολογική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα 17 ελληνικά μνημεία στη λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ

1. Ναός του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες (1986)
2. Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης (1987)
3. Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών (1987)
4. Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο (1988)
5. Αγιον Ορος (1988)
6. Μετέωρα (1988)
7. Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης (1988)
8. Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)
9. Αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας (1989)
10. Αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά (1989)
11. Αρχαιολογικός χώρος της Δήλου (1990)
12. Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και η Νέα Μονή Χίου (1990)
13. Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου στη Σάμο (1992)
14. Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών (1996)
15. Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας (1999)
16. Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο (1999)
17. Παλαιά πόλη της Κέρκυρας (2007)


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια