Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστροφή αρχαιοτήτων από τη Γερμανία

Τα αιγυπτιακά έργα που επιστρέφονται από την Γερμανία Αιγυπτιακές αρχαιότητες που προορίζονταν προς πώληση μέσω δημοπρασίας στη Γερμαν...

Επιστροφή αρχαιοτήτων από τη Γερμανία
Τα αιγυπτιακά έργα που επιστρέφονται από την Γερμανία
Αιγυπτιακές αρχαιότητες που προορίζονταν προς πώληση μέσω δημοπρασίας στη Γερμανία θα επαναπατριστούν στην Αίγυπτο, σύμφωνα με δηλώσεις του Mohamed Hegazy, πρέσβη της Αιγύπτου στη Γερμανία.

Τα αρχαία αντικείμενα, τα οποία είχαν εκτεθεί σε έκθεση στο Βερολίνο, μπορεί να παραμείνουν στη Γερμανία για εργασίες συντήρησης σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Μουσείο του Βερολίνου πριν από τον επαναπατρισμό τους, δηλώνει ο Hegazy.

Η αιγυπτιακή πρεσβεία διοργανώνει σήμερα συναυλία για να γιορτάσει την παραλαβή των ευρημάτων, και να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς τις γερμανικές αρχές και το Αιγυπτιακό Μουσείο του Βερολίνου για την προσπάθεια τους.

Η προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης, που σήμερα εκτίθεται στο Neues Museum του Βερολίνου, παραμένει ένα από τα κορυφαία αρχαία έργα που η Αίγυπτος ζητά την επιστροφή τους. Η προτομή αποκτήθηκε το 1912 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Ludwig Borchardt, ο οποίος σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Αιγύπτου, παραπλάνησε τις αιγυπτιακές αρχές σχετικά με την αξία της προτομής και του επετράπη να το μεταφέρει εκτός της χώρας. Η Γερμανία ωστόσο, υποστηρίζει ότι η κυριότητα του έργου δεν τίθεται υπό καμία αμφισβήτηση.

Τον Ιούλιο του 2014, 24 αρχαία αιγυπτιακά αντικείμενα επιστράφηκαν στην Αίγυπτο από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία. Ο αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Mamdouh el-Damaty ταξίδεψε στη Γερμανία για να επιβλέπει τις διοικητικές διαδικασίες που χρειάστηκαν για τον επαναπατρισμό των αρχαίων έργων.

Τα αντικείμενα προέρχονταν από διάφορες περιόδους του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού και πιθανότατα είχαν κλαπεί από την δυτική όχθη του Λούξορ.



Δεν υπάρχουν σχόλια