Όπως φαίνεται στη φωτογραφία με τις σκαλωσιές στο κέντρο των τειχών, τα τείχη έχουν ήδη δεχτεί τις πρώτες φροντίδες, ανάμεσα στην έκτη κα...
Η Ακρόπολη έχει σε μεγάλο βαθμό δεχτεί τις φροντίδες των σύγχρονων επιστημόνων, όχι όμως και ο βράχος επάνω στον οποίο εδράζεται.
Μπορεί οι αρχαίοι να τον ονόμαζαν Ιερό, λόγω των ιερών που είχαν ανεγερθεί στην κορυφή του, ωστόσο ο χρόνος δεν κάνει χάρες σε κανέναν. Έτσι, και ενώ σιγά σιγά οι μεγάλες αναστηλωτικές εργασίες και οι εργασίες συντήρησης στα οικοδομήματα βαίνουν προς ολοκλήρωση, τώρα ξεκινούν οι επεμβάσεις στα τείχη και στον βράχο.
Τα τείχη που μοιάζουν πανίσχυρα, αλλά δεν είναι, έχουν ήδη δεχτεί τις πρώτες φροντίδες ανάμεσα στην έκτη και έβδομη αντηρίδα στο νότιο τμήμα τους και μέσα σε έναν μήνα, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και θα φύγουν οι σκαλωσιές.
Πριν από τρία χρόνια, μετά από μια δυνατή νεροποντή, διάφοροι λίθοι άρχισαν να ξεκολλάνε από εκείνο το σημείο. Ξεκίνησε λοιπόν ο προβληματισμός της Υπηρεσίας Συντηρήσεων Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) και της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) ως προς έναν συνολικό τρόπο αντιμετώπισης.
Το σημείο που έχει τώρα τις σκαλωσιές, και στο οποίο γίνονται επισκευές, είχε δεχτεί κατασκευή-επισκευή κατά την οθωμανική περίοδο. Κύριες αιτίες της πτώσης ήταν η έντονη υγρασία από τις βροχοπτώσεις, αλλά και από μια σοβαρή διαρροή που είχε σημειωθεί πριν από το 1998 στο παλιό αποχετευτικό σύστημα του παλιού Μουσείου Ακρόπολης. Άλλοι παράγοντες ήταν η ώθηση των γαιών λόγω της κατασκευαστικής ιδιαιτερότητας του μνημείου και της αναλημματικής λειτουργίας του, οι συνεχείς επεμβάσεις, η φυσική φθορά του δομικού υλικού και η σεισμική δραστηριότητα, λέει στο «Έθνος» η διευθύντρια της ΥΣΜΑ, Βασιλική Ελευθερίου.
Η επέμβαση έχει δύο στόχους: την αντιμετώπιση της υγρασίας στο εσωτερικό της τοιχοποιίας και την αποκατάσταση της συνέχειας της εξωτερικής πλευράς του τείχους.
Μελέτη
Η μελέτη εκπονήθηκε από την αρχιτέκτονα μηχανικό Ανθή Χατζηπαπά υπό την εποπτεία της Μαίρης Ιωαννίδου, που έχει μελετήσει όλα τα τείχη.
Τα γενικά προβλήματα των τειχών φαίνεται πως είναι πολύ μεγάλα. Το νότιο, το ανατολικό, και ίσως και άλλα μέρη, έχουν τσιμεντοκονιάματα από τη συντήρηση που έκανε ο Μπαλάνος κατά τη δεκαετία του '40 και πρέπει να αφαιρεθούν, επειδή δημιουργούν προβλήματα. Το βόρειο τμήμα, όπως και το νότιο, έχουν εντοιχισμένα μέλη αρχαϊκών ναών που καταστράφηκαν από τους Πέρσες, και τα οποία πρέπει επειγόντως να συντηρηθούν. Αλλά όταν και αν φτάσουν εκεί οι αρχαιολόγοι και οι αρχιτέκτονες/μηχανικοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα προτείνουν αποξήλωση των μελών και μεταφορά τους αλλού ή όχι. Μια συζήτηση που θα απαιτήσει χρόνια.
Προς το παρόν τα κονδύλια λιγοστεύουν, καθώς τελειώνουν και τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Μέχρι τον Νοέμβριο επαρκούν τα ποσά και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι ύστερα μπορεί και να μείνουν χωρίς δουλειά, παρά την πολύτιμη πείρα τους. Η κ. Ελευθερίου τονίζει πως παρ' όλα αυτά, εργάζονται με φιλότιμο και αποτελεσματικότητα.
Για τις επεμβάσεις στον βράχο θα γίνουν δύο προγράμματα, ένα κάτω από τον ναό της Αθηνάς Νίκης (κοντά στην είσοδο) και ένα στο σπήλαιο του Διός. Χρήματα έχουν εξασφαλιστεί για έναν χρόνο από τώρα, και υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι δεν θα απαιτηθούν και άλλες παρεμβάσεις. Ανοιχτό μέτωπο θα μείνει και στον Παρθενώνα, όπου εκκρεμεί η αποκατάσταση των τοίχων του σηκού και οι επεμβάσεις στο δυτικό πτερό, από χρήματα του ΕΣΠΑ και των δημόσιων επενδύσεω. Ας ελπίσουμε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδοτική ροή και κάποια έργα να ενταχθούν και στο επόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Οι φθορές του χρόνου, όταν δεν αντιμετωπίζονται, πολλαπλασιάζουν, δυστυχώς, τα προβλήματα. Κι έπειτα, χρειάζεται περισσότερο χρήμα και κόπος.
Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια