Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αμφίπολη: Από το προσκήνιο στην εγκατάλειψη

Κινδυνεύει η άλλοτε διάσημη ανασκαφή που συγκίνησε όλο τον πλανήτη από εγκατάλειψη; Αποκαλύπτει πληγές ο τύμβος Καστά που τροφοδότησε ...

Αμφίπολη: Από το προσκήνιο στην εγκατάλειψη

Κινδυνεύει η άλλοτε διάσημη ανασκαφή που συγκίνησε όλο τον πλανήτη από εγκατάλειψη; Αποκαλύπτει πληγές ο τύμβος Καστά που τροφοδότησε τη δημοσιότητα με τόσα σενάρια για τον περίφημο ένοικό του (με τον Μέγα Αλέξανδρο στο φόντο των εθνικών προσδοκιών); Έδωσε ο φετινός χειμώνας με τις πολλές βροχές καίριο πλήγμα στον τάφο της Αμφίπολης με τα χώματα να έχουν πέσει κινδυνεύοντας να πολλαπλασιαστούν και τα νερά να έχουν λιμνάσει στα αυλάκια των παλαιότερων ανασκαφών σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως τις τελευταίες μέρες; 

«Αυτά που έχουν καταπέσει είναι επιχώσεις άμμου οι οποίες δεν ενοχλούν καθόλου...»

«Δεν πέφτει τίποτα. Αυτά που έχουν καταπέσει είναι επιχώσεις άμμου οι οποίες δεν ενοχλούν καθόλου την τοιχοποϊα. ΄Οντως, το χώμα, η άμμος που έχει πέσει σε κάποια σημεία, έχει πέσει λόγω της βροχής. Το χώμα αυτό που είναι σαθρό, όμως, δεν επιφέρει βλάβες στον περίβολο», διαβεβαιώνουν το TheTOC άνθρωποι που είναι κοντά στην ομάδα της ανασκαφής με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη. Ομάδα η οποία, όπως πληροφορούμαστε, από το τέλος του προηγούμενου χρόνου που ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη φάση της ανασκαφής εργάζεται στη συντήρηση του μνημείου.

Οι ίδιοι άνθρωποι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το μνημείο έχει ανάγκη από έργα αποστράγγισης που θα «διευθετήσουν» την κατείσδυση των υδάτων στον τύμβο, καθώς επίσης και των χωμάτων που έχουν συσσωρευτεί  ΄Εργα τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν εντός του 2015. «Ωστόσο, το “πέφτει στο κεφάλι” είναι προϊόν μάλλον υστερίας και ελλιπούς γνώσης. Ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι η συμπεριφορά των χωμάτων και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», μας διαβεβαιώνουν.

Αμφίπολη: Από το προσκήνιο στην εγκατάλειψη
Εικόνα από τις επιχώσεις άμμου που έχουν καταπέσει
Ο προϋπολογισμός για τη συντήρηση ολοκληρώνεται σε φάσεις και θα κατατεθεί στο ΚΑΣ

Άραγε, υπάρχουν τα χρήματα για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποστράγγισης του μνημείου; «Δεν χρειάζεται πολλά κονδύλια για να γίνουν. Προγραμματισμός χρειάζεται. Για να υπάρξουν χρήματα θα πρέπει να υποβληθούν οι μελέτες και να κοστολογηθούν οι εργασίες. Υπάρχει ένας αρχικός προϋπολογισμός αλλά γίνεται αυτή τη στιγμή προσπάθεια να ολοκληρωθεί ένας προϋπολογισμός σε φάσεις. Θα υποβληθεί πλήρες πρόγραμμα για αποκατάσταση στερέωση, συντήρηση κι ανάδειξη του μνημείου στον Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τους αμέσως επόμενους μήνες. Οι φάσες αυτές θα είναι σε βάθος τριετίας. Μέχρι το πέρας του προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί αυτό που συζητάμε και θα είναι ο χώρος επισκέψιμος. Σημειώστε εν τω μεταξύ ότι θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος για να γίνει επισκέψιμος για ειδικούς μελετητές και επισκέπτες. Τώρα είναι γεμάτος σίδερα μέσα. Σχεδόν το ρισκάρουν οι ελάχιστοι που μπαίνουν εντός….»

Κάθε πότε βρίσκεται στην Αμφίπολη η ομάδα Περιστέρη;

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ομάδα συντήρησης υπό την επίβλεψη της Κατερίνας Περιστέρη επισκέπτεται κάθε 10 μέρες την Αμφίπολη και παραμένει περίπου 5 μέρες κάνοντας εργασίες συντήρησης στο εσωτερικό του τάφου. Συνεχίζονται επίσης οι εργασίες πάνω στα ευρήματα. «Η ομάδα βρίσκεται σε διαδικασία εξαγωγής πραγματικών συμπερασμάτων πάνω στα ευρήματα. Γίνεται μελέτη, τεκμηρίωση, αποτύπωση του υλικού και περαιτέρω ερμηνεία και χρήση του υλικού για να κατανοήσουμε το μνημείο. Ολα αυτά γίνονται με ρυθμούς επιστημονικής έρευνας κι όχι δημοσιότητας. Δεν μπορεί αυτό το καθεστώς να παρουσιάζεται κάθε τόσο με δελτία τύπου στα μέσα ενημέρωσης», αναφέρουν στο TheTOC οι ίδιες πηγές. 

Αμφίπολη: Από το προσκήνιο στην εγκατάλειψη
Φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τη σημερινή κατάσταση στον τύμβο Καστά
Το μεγάλο συνέδριο των αποκαλύψεων για την Αμφίπολη

Όπως μας πληροφορούν τέλος, γύρω στο τέλος του καλοκαιρινού, ή αμέσως μετά, οι άνθρωποι που εργάστηκαν στην ανασκαφή και στη συντήρηση των ευρημάτων στην Αμφίπολη θα παρουσιάσουν σε ξεχωριστή ημερίδα, διημερίδα με μέλη της επιστημονικής κοινότητας τα συμπεράσματά τους. «Δόθηκαν χρονολογήσεις, παρουσιάστηκαν εντυπωσιακές ιδεοληψίες διάσημων αρχαιολόγων στα media κατά τη διάρκεια της επικοινωνιακής “λαίλαπας” με επίκεντρο το μνημείο. Ήταν βασισμένες σε ένα υλικό που δεν είχε προλάβει καν να ιεραρχηθεί, να αποκτήσει δομή στο μυαλό των ίδιων των ερευνητών του μνημείου. Θα φανεί από την προσέγγιση που θα γίνει με την ολοκλήρωση της μελέτης και την παρουσίασή της ότι πολλά απ’ αυτά ήταν απολύτως άστοχα», μας λένε.

Ο επικοινωνιακός χειρισμός της Αμφίπολης από το (προηγούμενο) υπουργείο Πολιτισμού ήταν λανθασμένος

Και καταλήγουν: «Τώρα δουλεύουν πραγματικά τα μέλη της ομάδας. Τώρα γίνεται η εργασία που έπρεπε από την αρχή να γινόταν. Δεν υπάρχει το άγχος της δημοσιότητας και η πίεση να εξαχθούν δελτία τύπου. Δόθηκε επικοινωνιακή ταυτότητα στο μνημείο προτού "μιλήσει" το ίδιο. Ο χειρισμός αυτός που κατευθύνθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν λάθος».

Πετράτος: Άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία η ανασκαφή στην Αμφίπολη

«Άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα» χαρακτήρισε την ανασκαφή της Αμφίπολης ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκός, Βασίλειος Πετράτος, κατά την παρουσίαση του έργου της Εταιρείας το 2014.

«Το μνημείο το ίδιο έως τώρα δεν προσέφερε κάτι το νέο και οι ιστορικές πληροφορίες που θα μπορούσε να δώσει η ανασκαφή φαίνεται πώς χάθηκαν εξαιτίας της διεξαγωγής της από πρόσωπα που αγνοούν την επιστήμη και τη μέθοδό της» συμπλήρωσε για το εύρημα που σημάδεψε την περασμένη χρονιά.


Πηγή: Κ. Λυμπεροπούλου, The TOC , in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια